Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Axians vernieuwt en beheert netwerk BOA

Het onderwijsaanbod digitaliseert momenteel razendsnel. De combinatie van nieuwe (cloud)applicaties en toenemende hoeveelheid mobiele apparatuur stelt hoge eisen aan de beschikbaarheid en continuïteit van het onderliggende netwerk en de beschikbare bandbreedte. De Coöperatieve Vereniging Breedbandnetwerk Onderwijs Amsterdam (BOA) heeft het ontwerp, de migratie en het beheer van haar nieuwe breedbandnetwerk ondergebracht bij Axians, het ICT-merk van VINCI Energies. BOA is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van het glasvezelnetwerk voor Amsterdamse onderwijs- en cultuurinstellingen. De aangesloten organisaties profiteren van een stabiel en schaalbaar netwerk met voldoende capaciteit om huidige en toekomstige digitale ontwikkelingen optimaal te ondersteunen.

Het oorspronkelijke BOA-netwerk, dat een aantal jaren geleden samen met Axians ontwikkeld en gebouwd is, was aan vernieuwing toe. Dit moment bood ook de gelegenheid om het netwerk nog robuuster te maken, gebaseerd op de meest moderne Cisco technologie. Zo wilde BOA de internetopgang dubbel uitvoeren om potentiële problemen met de verbinding automatisch op te vangen.

Razendsnel internet
Een andere aanpassing is direct gekoppeld aan de groeiende behoefte aan bandbreedte. De huidige verbinding heeft een maximale capaciteit van 1Gbps. Dat is op dit moment voor veel scholen en instellingen voldoende. Om ook in de toekomst aan de bandbreedtebehoefte te kunnen voldoen zijn de verbindingen op de locaties schaalbaar tot maximaal 10Gbps. De eerste scholen en instellingen hebben zich inmiddels aangemeld voor deze uitbreiding.

Proactief beheer
Bert Hoek, directeur van BOA zegt over de keuze voor Axians als technologiepartner in dit traject: “Het netwerkontwerp van Axians bleek het best aan te sluiten bij onze wensen en toekomstvisie. De druk op het netwerk zal alleen maar toenemen en daar willen we maximaal op voorbereid zijn. Bovendien willen we de flexibiliteit behouden om aangesloten organisaties zo nodig nieuwe diensten aan te kunnen bieden. Axians heeft in het verleden al bewezen dat zij niet alleen nadenkt over ontwikkelingen in de toekomst, maar dat zij die visie ook samen met ons concreet kan maken. Extra voordeel in dit proces is dat hun specialisten het huidige netwerk goed kennen en begrijpen hoe belangrijk een hoog beschikbaar en veilig netwerk is voor onze scholen en culturele organisaties. Dat vertaalt zich in een praktische aanpak voor de migratie en proactief beheer.”

Tom Greeve, Directeur bij Axians zegt over de samenwerking: “Al jaren zien wij het belang toenemen van convergerende technologietrends zoals Cloud, Mobility en Security. Binnen al deze trends speelt de beschikbaarheid van de netwerkinfrastructuur een cruciale rol. Wij zijn daarom bijzonder trots om Breedbandnetwerk Onderwijs Amsterdam te mogen ondersteunen bij het ontwerp, de implementatie en het beheer van een nieuwe hoogwaardige netwerkinfrastructuur.”

Het project
De vernieuwing van het BOA-netwerk is in fases gepland. De komende maanden vervangt Axians de apparatuur op de twee knooppunten. Aansluitend start de implementatie op de hoofd- en nevenlocaties van de verschillende organisaties. Het projectplan is zo ontwikkeld dat de geplande downtime minimaal is. Op die manier is de dienstverlening aan de aangesloten organisaties gewaarborgd. Dat is essentieel omdat veel scholen gebruikmaken van digitale leer- en toetsomgevingen. Voor culturele instellingen is het bijvoorbeeld van belang dat de online kaartverkoop beschikbaar blijft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-06T11:40:00.000Z Axians


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.