Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

KPN en SecurityMatters in gebouwautomatisering

Dit artikel delen:

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft KPN en SecurityMatters vanuit de 3e tender SBIR Cybersecurity, opdracht gegeven om de haalbaarheid van een ‘Building Automation Intrusion DetectioN’-systeem te onderzoeken.

BrAIN moet gebouwautomatiseringssystemen en daarmee gebouwen beschermen tegen cyberaanvallen.

Systemen voor gebouwautomatisering staan steeds vaker in verbinding met het internet, mede dankzij de opkomst van het Internet of Things. Bijvoorbeeld bewegings- en temperatuursensoren hebben naast een connectie met het Building Automation System (BAS) tegenwoordig ook een lijntje naar buiten toe. Dat maakt een BAS kwetsbaar voor cyberaanvallen.

KPN en SecurityMatters maken zich zorgen over de cyberdreigingen voor gebouwautomatiseringssystemen”, stelt Erik Ploegmakers, Directeur Security Services bij KPN. “Hacks op bijvoorbeeld energiecentrales, drinkwatervoorzieningen en zelfs auto’s maken duidelijk dat industriële controlesystemen door een grotere afhankelijkheid van een internetverbinding kwetsbaar zijn voor kwaadwillenden. Building Automation Systems vormen daar geen uitzondering op. Hackers kunnen bijvoorbeeld de verwarming of koeling uitschakelen, luchtklimaatsystemen manipuleren of fysiek toegang krijgen tot een gebouw.”

Met BrAIN willen KPN en SecurityMatters samen een oplossing ontwikkelen die aanvallen op een BAS detecteert en misconfiguraties signaleert. “Op deze manier zijn dergelijke systemen en daarmee ook de gebouwen beter beschermd tegen cyberaanvallen”, aldus Elisa Costante, Head of Research bij SecurityMatters, dat zich richt op de beveiliging van industriële controlesystemen binnen operationele omgevingen. “Daarmee komt een oplossing voor een groeiend probleem in zicht.”

SBIR Cyber Security
Met de opdracht van de RVO betreden KPN en SecurityMatters de eerste fase van SBIR Cyber Security III, een competitie die ondernemers uitdaagt om bij te dragen aan het vergroten van de cybersecurity. BrAIN is daarmee een van de uitverkoren projecten waarvoor het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie (ISF) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) financiering beschikbaar stellen. Als project ‘SB1CS17005’ in de tweede fase van de competitie terechtkomt, krijgen KPN en SecurityMatters de opdracht voor de verdere ontwikkeling van de innovatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-21T14:30:39.000Z KPN


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.