Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

SUGEN reageert op nieuw licentiemodel SAP

Dit artikel delen:

’s-Hertogenbosch, 10 april 2018 – Vandaag heeft SAP een nieuw licentiemodel aangekondigd voor ‘digital access’, beter bekend als indirect gebruik. Het model heeft als doel om het gebruik en de aankoop van SAP-software licenties makkelijker en transparanter te maken voor klanten. Dit is mede het resultaat van het werk van SUGEN (SAP User Group Executive Network), die vandaag een update geeft over het werk dat het Licensing en Auditing Charter-team heeft verzet in de afgelopen twee jaar. Het team heeft feedback aan SAP gegeven op het gebied van indirect gebruik en heeft discussies en workshops gehouden om hiervoor oplossingen te vinden. Focusgebieden waren voorspelbaarheid, transparantie, consistentie en redelijkheid.

“Dit model belooft de regels voor indirect gebruik te verduidelijken en brengt transparantie en eenvoud van SAP-licenties naar een volgend niveau”, zegt Rob van der Marck, directeur van de VNSG en projectleider van het SUGEN Charter. “Voorspelbaarheid en transparantie zijn sleutelfactoren voor klanten die nieuwe technologie van SAP willen implementeren. SUGEN en SAP mogen trots zijn op de ontwikkeling van het nieuwe model, dat hopelijk licentie-transparantie verder vergroot in de toekomst.” 

Het SUGEN Charter-team en SAP hebben ook gewerkt aan de gang van zaken rondom audit en sales. Naar aanleiding hiervan heeft SAP organisatorische en governance veranderingen doorgevoerd, waardoor licentieverkoopafdelingen en –procedures strikt gescheiden blijven van auditing-afdelingen en –procedures. Dit betekent dat sales niet langer gemachtigd is om licentie-audits goed te keuren of te weigeren. Ook voorkomt het dat audits worden gebruikt als een onderhandelingstool bij salesgesprekken. 

“De tijd zal leren hoe bestaande klanten gaan reageren op het nieuwe licentiemodel. Ze hebben de keuze om bij hun huidige model te blijven of over te stappen naar het nieuwe. SAP zal gedurende 2018 nieuwe meet- en audit-tools introduceren. Dit betekent dat gebruikers in Q1 2019 iedere potentiële kostenimpact in kaart kunnen brengen”, zegt Gianmaria Perancin, voorzitter van SUGEN. “Met dit in gedachten vraagt SUGEN aan SAP om de belofte die zij in 2017 heeft gedaan openlijk te herhalen, namelijk dat gebruikers het nieuwe model kunnen implementeren zonder verdere kosten te maken indien de bedrijfswaarde en de scope van het SAP-gebruik gelijk blijft. Hiermee kan SAP grote stappen zetten in het terugwinnen van het klantvertrouwen.” 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-10T11:21:17.000Z VNSG
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.