Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Energiesector in teken van traceerbaarheid

Dit artikel delen:

De wereld is zich nog nooit zo bewust geweest van het belang van het behoud van energiebronnen en de vermindering van CO2-emissie. Nergens is dit groeiende bewustzijn sterker voelbaar dan in de energiesector, waar bedrijven moeten navigeren door steeds strengere belastingstelsels en overheidsbeleid. Ook hebben zij te maken met de negatieve perceptie van fossiele brandstoffen onder de algemene bevolking.

Naast de toenemende maatschappelijke druk op organisatie in de energiesector, is ook hun zakelijke visie belangrijk. De organisaties moeten langetermijnplannen opstellen die rekening houden met de macro-economische en geopolitieke onrust. Ook hebben bedrijven in de sector het vooruitzicht van een tekort aan vaardigheden, aangezien jongere generaties minder geneigd zijn om te werken voor een ‘vuile’ industrie. Wat staat de sector te wachten in 2020?

Voorspelling 1: in 2020 zal hernieuwbare/duurzame energie 85 procent van alle nieuwe investeringen aantrekken maar blijft de vraag naar olie en gas hoog

Zoals ik aan het begin van 2019 voorspelde, zal tegen 2030 het equivalent van een tweede China en India aan de wereldwijde vraag naar energie worden toegevoegd. Daarom voorspel ik dat in 2020 de vraag naar olie en gas hoog zal blijven en de vraag naar hernieuwbare energie elk jaar met dubbele cijfers zal toenemen. 

Cijfers van het International Energy Agency voorspellen dat in 2023 het percentage hernieuwbare energiebronnen verdubbeld zal zijn. Ook zal de hernieuwbare energiemarkt met twintig procent groeien tussen 2019 en 2024. CNBC voorspelde in november 2019 een iets minder positief resultaat. Desondanks is de consumentenvraag naar hernieuwbare energie nooit hoger geweest dan nu en zal deze waarschijnlijk wereldwijd alleen maar verder toenemen. 

Het International Energy Agency heeft zelfs geschat dat de wereldwijde totale hernieuwbare energie-capaciteit even groot zal worden als het totale energievermogen van de Verenigde Staten. Opvallend is dat het geschatte aandeel hernieuwbare energie bij iedere voorspelling van de organisatie stijgt. In 2017 suggereerden ze nog dat de groei gering zou zijn en elk jaar worden de cijfers optimistischer.

Voorspelling 2: verantwoordingsplicht leidt tot nieuwe technologie (en complexiteit) in de mijnindustrie

Ik zie enorm potentieel in blockchaintechnologie om bedrijven die betrokken zijn bij de waardeketen van edelmetalen en mineralen te helpen de herkomst van de grondstoffen en naleving van wet- en regelgeving te bewijzen. Een blockchain geeft onbetwistbaar overzicht van waar, hoe en onder welke omstandigheden een bepaalde grondstof is ingekocht, verwerkt, verzonden en verkocht.

De belangrijkste drijfveren voor de sector zijn de noodzaak om te beantwoorden aan de ethische consument en te voldoen aan wet- en regelgeving. Ik voorspel dat we in 2020 enkele vroege voorbeelden van blockchain-technologie zullen zien zodat mijnbouwers kunnen bewijzen aan zowel consumenten als bedrijven dat hun goud, platina, lithium en dergelijke op een duurzame en ethische manier zijn gewonnen.

Ook IoT zal grote impact op de sector hebben. Stel je het volgende scenario voor: de grondverzetmachine van een mijnbouwbedrijf is uitgerust met IoT-sensoren die de temperatuur, druk en trillingen van kritieke onderdelen registreren. Omdat de versnellingsbak van de machine is uitgevallen, heeft het mijnbouwbedrijf een garantieclaim ingediend bij de fabrikant. Bij het analyseren van de sensorgegevens betwistte de fabrikant echter de claim; uit de data bleek dat de grondverzetmachine op onveilige wijze was gebruikt. De voor de hand liggende vraag is waarom deze gegevens niet in een eerder stadium werden gebruikt om de machinist te waarschuwen dat de machine overmatig werd belast. Het antwoord: er was simpelweg geen strategie achter de gegevens.

Dit scenario, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, illustreert een trend die in 2020 en daarna steeds vaker zal voorkomen: de overgang naar complexere contractuele voorwaarden tussen fabrikanten en mijnbouwbedrijven. Waar machinecontracten doorgaans zijn gebaseerd op eenvoudige meetwaarden, voorspel ik dat wij voorwaarden zullen zien die bijvoorbeeld de bedrijfstemperatuur of het toerental reguleren. IoT-sensoren kunnen real-time controleren of de machines op juiste wijze worden gebruikt. Wanneer de drempelwaarden worden overschreden, kunnen boetes worden opgelegd.

Voorspelling 3: traditionele bedrijfsmodellen evolueren naarmate 55 procent van alle grote energiebedrijven in de komende drie jaar diversifieert

Door de druk om te verduurzamen, moeten bedrijven hun organisaties diversifiëren en het dienstenaanbod aanpassen - of dit nu gaat om alternatieve methoden voor het opwekken van elektriciteit of om de transitie van fossiele brandstoffen naar windenergie.

Ik voorspel dat in 2020 veel grote leveranciers hun bedrijven zullen zien veranderen en nieuwe of aanverwante diensten zullen aanbieden. Dit is geen servitization – dit is veel meer. Grote spelers zullen verder uitbreiden om een energiewaardeketen volledig te kunnen domineren of spelen in op aanverwante mogelijkheden die relatief gemakkelijk kunnen worden ingezet met bestaande infrastructuren. De overstap naar hernieuwbare energiebronnen, traceerbaarheid en de sectorbereidheid om nieuwe bedrijfsmodellen in te zetten, zullen in 2020 de markt karakteriseren.

Door Colin Beany, Global Industry Director Energy, Utilities & Resources van IFS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-04T15:31:15.000Z LVTPR
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.