Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Beheer Quaker Houghton loopt gesmeerd met PRTG

Dit artikel delen:

Quaker Houghton produceert industriële procesvloeistoffen voor fabrikanten van onder meer staal, aluminium, auto's, vliegtuigen, machines en industriële onderdelen. Bij het chemiebedrijf werken wereldwijd 4400 medewerkers, verdeeld over 78 kantoren, 34 productielocaties en 35 R&D-vestigingen. Het Europese hoofdkantoor bevindt zich in het Noord-Hollandse Uithoorn. Vanuit deze vestiging beheert Erik Kemper, Senior Global Infrastructure Engineer, samen met zijn twee Amerikaanse ICT-collega’s, de wereldwijde netwerkinfrastructuur van Quaker Houghton.

Fusie vroeg om overzicht

Tot 2019 bestond Quaker Houghton uit twee bedrijven: Quaker Chemical en Houghton International. Toen de twee bedrijven gingen fuseren, werd inzicht in de gecombineerde infrastructuur een prioriteit. Erik wilde daarom een proof of concept voor een monitoringtool implementeren waarmee hij het netwerk wereldwijd in de gaten kon houden. Hij gebruikte al monitoring software, maar was daar niet tevreden over. Erik: “Ik had behoefte aan een tool die voor mij kon werken, in plaats van andersom. Daarnaast wilde ik de historie van incidenten in kunnen zien. Dit was ook een belangrijke voorwaarde van het management: weten waar een probleem precies is ontstaan.”

Historie inzien

Het ICT-team gebruikte de gratis versie van PRTG met 100 sensors al om alle firewalls in de gaten te houden. Daarom ging Erik over tot een proefmaand met de volledige versie om te laten zien wat PRTG allemaal nog meer kon. Precies in die maand was er een incident in het netwerk. Waar het bedrijf eerder moest zoeken naar een speld in een hooiberg, kon hij nu direct laten zien wat er niet werkte en dit vlot rapporteren. Voor het management van Quaker Houghton een belangrijke reden om over te gaan tot de betaalde versie van PRTG.

Regio’s klonen

Met drie regio’s en 78 kantoren verspreid over 35 landen stond Erik voor een uitdagende klus. Hij besloot eerst de uitrol in EMEA te doen. Toen de basis daar stond, heeft hij door middel van cloning de uitrol in de regio’s Americas en APAC gedaan. Hierna hoefde hij alleen de overbodige sensoren te verwijderen om de regio’s op te schonen.  Op ieder continent staat nu een core en op iedere site (minimaal) een probe. Erik licht toe: “Als er een lijnverbinding wegvalt, en je de site niet meer ziet, dan blijft de probe aan de achterkant bezig. Zodra de verbinding hersteld is, krijg je alle data gebufferd terug en heb je de historie nog, waardoor je kunt zien wat er precies is misgegaan.”

Unieke support

Erik heeft PRTG zelfstandig uitgerold, zonder training of hulp van een Paessler-partner. Als iets niet lekker werkt, of hij wil advies over een bepaalde opzet, dan legt hij dat neer bij de supportafdeling van Paessler. En daar is hij erg tevreden over: “De manier waarop de support in het product verwerkt is kan niet beter. Ik maak binnen 30 seconden zelf een ticket aan binnen het pakket. Ik kan dan ook aangeven of mijn probleem even kan wachten, of dat ik in een een total panic situatie zit. Vervolgens zorgen ze altijd voor een oplossing van mijn probleem. Op een schaal van 1 tot 10 krijgen ze van mij een 12.”

Wijzigingen kopiëren

Drie regio’s beheren is een hele klus wanneer je alle wijzigingen voor één regio moet overtypen naar de andere twee regio’s. Daar had Erik geen trek in en daarom schreef hij een simple synchronisation script. Hij legt uit: “Wanneer ik bijvoorbeeld nieuwe custom sensors of SNMP’s aanmaak in EMEA, dan moet ik die ook in de andere regio’s kunnen gebruiken. Ik heb daarvoor twee scripts geschreven waarmee ik alle wijzigingen in één keer kan kopiëren naar de cores en probes van Americas en APAC. Dat scheelt een hoop tijd.”

Who’s watching the watcher?

Reguliere meldingen van PRTG krijgt Erik in zijn mailbox. Maar als zijn internetverbinding niet werkt, dan heeft hij daar niets aan. Als fallback-systeem gebruikt hij daarom SMS Eagle voor met name de kritieke infrastructuur. PRTG stuurt daar meldingen naartoe. Erik: “Wanneer alles goed gaat, krijg ik iedere dag slechts één melding die me vertelt dat SMS Eagle nog steeds werkt. Maar als bijvoorbeeld de UPS wegvalt, dan krijg ik daar dus ook een sms’je over. En who is watching the watcher? In iedere regio hebben we een SMS Eagle geïnstalleerd, zodat ze elkaar in de gaten houden. Als SMS Eagle in APAC niet werkt, ontvang ik een sms.”

Tankinhoud en camera’s monitoren

Hoe handig zou het zijn als je in PRTG ook kunt zien of de beveiligingscamera’s het doen en alle vloeistoffen nog netjes in de tanks zitten? Op dit moment monitort de afdeling Facility dit stukje Internet of Things met behulp van meldingen van de eigen leveranciers. In de nabije toekomst wil Erik dit graag integreren in PRTG, zodat hij in een oogopslag zowel de IT- als de IoT-omgeving in de gaten kan houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-30T17:05:40.000Z Paessler


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.