Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe voorkom je dat je het slachtoffer wordt van een cyberaanval?

Dit artikel delen:

Door gebruik te maken van de meest recente technologische ontwikkelingen, met name op internet, hebben mensen met kwade bedoelingen hun dreiging ook uitgebreid naar de cyberwereld. Je kunt niet alleen slachtoffer worden in de echte wereld, maar je kunt ook slachtoffer worden tijdens het surfen op internet. Cybercriminaliteit is zo wijdverbreid dat de meeste landen het al strafbaar hebben gesteld.

Als leden van de gemeenschap hebben we de verantwoordelijkheid om samen te werken om cybercriminaliteit op onze eigen kleine maar belangrijke manier te voorkomen. Misschien blader je de ene dag door een social deal en word je de volgende dag het slachtoffer. Wie weet. Wees veilig!

Vermijd verbinding met een onbeveiligd openbaar netwerk

Een onbeveiligd netwerk is een netwerk waarmee verbinding kan worden gemaakt vanaf elke plek binnen bereik en zonder dat er een beveiligingsfunctie nodig is, zoals een wachtwoord of inlogscherm. Van de plaatselijke coffeeshop tot de hotels en luchthavens die je tijdens je reis bezoekt, openbare netwerken zijn bijna overal beschikbaar. Hoewel het netwerk ons ​​leven een beetje gemakkelijker heeft gemaakt, vormt het ook een veiligheidsrisico voor de persoonlijke informatie die is opgeslagen op onze laptops en smartphones. Als je je apparaat op openbare netwerken aansluit, wordt het blootgesteld aan potentiële hackers die deze netwerken gemakkelijk kunnen infiltreren vanwege het lage beveiligingsniveau dat ze bieden. Door gebruik te maken van een openbaar netwerk ben je zo vlekkeloos als een nachtlampje in een donkere kamer.

Vermijd het gebruik van openbare computers voor vertrouwelijke of tijdgevoelige taken.

Als je op het punt staat een persoonlijke transactie uit te voeren, zoals bankieren of online winkelen, gebruik dan geen openbare computers om de transactie te voltooien. Je weet namelijk niet of de meest recente beveiligingsprotocollen, zoals antivirusbescherming, zijn geïnstalleerd op openbare computers. Ze zijn niet zo veilig als persoonlijke apparaten. Een van de meest bedrieglijke hackers is het installeren van een keylogger om elk wachtwoord dat op een computer wordt getypt vast te leggen. Een dief kan toegang krijgen tot je gegevens als je je e-mailadres, wachtwoorden voor sociale media of wachtwoorden voor online winkelen of andere diensten invoert. Houd er rekening mee dat openbare computers zijn verbonden met netwerken die zelf kwetsbaar kunnen zijn voor aanvallen of al zijn geïnfecteerd met malware. Eng, niet? Haal de laptop uit een van je tassen en ga hem voortaan gebruiken.

Deel je wachtwoorden met niemand

Je weet waarschijnlijk op een bepaald niveau dat het geen goed idee is om je wachtwoorden met iemand anders te delen. Het is tenslotte jouw wachtwoord en het is bedoeld om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot je online accounts en informatie. Een groot aantal mensen blijft echter hun wachtwoorden delen, ondanks het feit dat ze zich ervan bewust zijn dat dit een potentieel gevaarlijke zet is. Houd de wachtwoorden voor je verschillende accounts geheim voor anderen. Zorg ervoor dat als je iemand op de hoogte stelt, je je wachtwoord onmiddellijk daarna wijzigt om te voorkomen dat die persoon zonder jouw toestemming toegang krijgt tot je privé-internetaccounts.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-04T10:57:00.000Z 24 webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.