Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

3 Strategieën om studenten gefocust te houden tijden online colleges

Dit artikel delen:

Online colleges nemen een steeds belangrijkere rol in bij verscheidene onderwijsinstellingen. Educatie voor jong en oud is zich aan het ontwikkelen in een nieuw format, waarbij het fysieke klaslokaal wordt vervangen voor online lessen. Maar hoe kan een virtueel college de aanwezigheid en verbondenheid weerspiegelen zoals in een traditioneel klaslokaal? Om je hierbij te helpen, nemen we 3 strategieën met je door om online lezingen boeiend te maken.

1. Begin de les met een agenda

Een les voorbereiden en uitstippelen met behulp van een agenda brengt structuur in het overbrengen van de leerstof. Door middel van een agenda op te stellen alvorens de les, help je de groepscultuur te vestigen door de leerlingen uit te leggen welke onderwerpen aan bod zullen komen. Bovendien geef je aan dat je als docent goed voorbereid bent!

Zorg er ook voor dat de studenten toegang krijgen in de agenda en in één oogopslag kunnen zien wat de belangrijkste onderwerpen en activiteiten van de desbetreffende leermodule zijn. Op die manier kunnen de studenten zien wat ze elke dag in de klas zullen doen, welke materialen ze nodig hebben en welk huiswerk ze moeten maken.

2. Contact maken met studenten

Als het aankomt op een online event organiseren voor een virtueel college, dan is het belangrijk dat je als docent consistent contact maakt met de leerlingen. Studenten willen verbondenheid voelen en docenten zijn een integrerend deel voor het verhogen van de betrokkenheid van studenten bij online leren.

Hoe kan je dit doen? Een goede manier om meer verbinding te creëren met de leerlingen is door ruimte vrij te maken voor tweerichtingscommunicatie. Meld je bijvoorbeeld vijf minuten voor het geplande begin van de videoconferentie aan en vraag de leerlingen vroeger te komen als ze vragen hebben of willen chatten. Dit is natuurlijk vergelijkbaar met de interactie die je in persoon zou hebben voordat de les begint. Tijdens deze momenten hoeft het niet per se over de lesstof te gaan, maar je kunt verschillende manieren gebruiken om studenten beter te leren kennen, zoals verhalen te delen over interesses, familie en hobby’s.

3. Het opsplitsen van grote hoeveelheden lesmateriaal

Het opdelen en selectief groeperen van wat we studenten willen leren is belangrijk om hen bij de les te houden zonder de concentratie over te belasten. Onze cognitieve vermogen en ons werkgeheugen heeft immers grenzen, dus is het belangrijk dat online leermethoden zoals e learning worden opgedeeld in hapbare hoofdstukken.  

Omdat de meeste studenten slechts een bepaalde hoeveelheid inhoud mentaal kunnen verwerken voordat ze vermoeid en overbelast raken, kan het scheiden van informatie helpen om de leerstof beter te verwerken en ervoor te zorgen dat het leren wordt vereenvoudigd!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-22T15:15:54.000Z 24webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.