Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Waarom is een schakelkast belangrijk?

Dit artikel delen:

We leven in een wereld waarin vrijwel iedereen gebruik maakt van elektriciteit. We spenderen uren van onze tijd op een telefoon of achter een computerscherm. Bovendien het huishouden is overgenomen door elektrische apparaten. Onze kleding zit in een wasmachine en daarna in een droger. De borden, glazen en het bestek zetten we in de afwasmachine zodat die het servies schoonmaakt. Dit gebeurt allemaal op elektriciteit. Ook op straat speelt elektriciteit een rol. We staan er niet altijd bij stil, maar voorwerpen als straatlampen en stoplichten hebben ook energie nodig. Daarnaast moet alle elektriciteit die de huizen binnenkomt ergens vandaan komen. Deze elektriciteit komt allemaal vanuit een schakelkast.

Wat is een schakelkast?

Een schakelkast is een opbergruimte voor elektronische onderdelen. We zien ze staan op straat. Ze zien eruit als saaie, grijze kastjes waar vaak graffiti op getekend is. De schakelkasten ervoor dat elektriciteit in de huizen en op straat geregeld kan worden. Ze zijn er bijvoorbeeld om stoplichten te reguleren. Daarnaast zijn ze er om telefoongesprekken met een vaste lijn mogelijk te maken – hoewel dat tegenwoordig wat minder van toepassing is. In een schakelkast vind je verschillende onderdelen die nodig zijn om de netwerken van elektriciteit te beheren en te reguleren. Een schakelkast is dus eigenlijk te vergelijken met een meterkast die we in huis hebben. Een schakelkast reguleert de energie en bepaalt in welke richtingen elektriciteit gaat stromen. 

Bescherming tegen beschadigingen

Naast het zorgen voor een stroom van elektriciteit doet een schakelkast nog iets anders. Het beschermt de elektriciteitsdraden namelijk tegen beschadiging. Hierbij gaat het niet alleen om beschadiging van de draden zelf, maar ook van elektrische apparaten en zelfs van mensen. Dit gebeurt door middel van een installatieautomaat.

Een installatieautomaat zorgt ervoor dat de elektriciteit niet overbelast raakt of kortsluit. Overbelasting gebeurt wanneer er te veel apparaten tegelijkertijd om elektriciteit vragen. Er gaat dan meer elektriciteit door de draden dan de draden aankunnen. De draden worden hierdoor heel heet en er kan zelfs brand ontstaan. Een installatieautomaat zorgt ervoor dat de elektriciteit in zo’n geval wordt afgebroken, zodat de draden kunnen afkoelen en het probleem kan worden opgelost.Kortsluiting ontstaat wanneer de bedrading kapot is en op de verkeerde plekken met elkaar in aanraking komt. Ook dit kan zorgen voor een uitbraak van brand. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de apparaten die in gebruik zijn, maar ook voor omstanders. Een installatieautomaat zal ook in het geval van kortsluiting de elektrische stroom onderbreken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-24T11:45:45.000Z LEQUAL


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.