Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Impact datagebruik op CO2-uitstoot verlagen

Dit artikel delen:

Naar verwachting vertwintigvoudigd de hoeveelheid data die verwerkt wordt in de komende tien jaar. Dit heeft als gevolg dat datacenters en communicatienetwerken in 2030 verantwoordelijk zijn voor het gebruik van maar liefst vijf procent van het wereldwijde elektriciteitsgebruik. Ten opzichte van de cijfers van 2018 is dit een verdubbeling. Welke milieuvriendelijke oplossingen zijn er mogelijk?

Zuinig omgaan met energie

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de ICT-sector om te verduurzamen. Zo maken nieuwe oplossingen het mogelijk om bijvoorbeeld serverruimte flexibel op- en af te schalen. Hierdoor hoeft er geen energie verbruikt te worden voor onbenutte capaciteit. Daarnaast scheelt dit, net als energie vergelijken, ook flink in de kosten. Wanneer onbenutte apparatuur automatisch wordt uitgeschakeld is het complete serverpark energiezuiniger op momenten dat er minder vraag is. Deze verwachting is echter al meegenomen in de verwachte stijging van vijf procent. De onderzoekers gaan ervan uit dat datacentra de komende jaren aanzienlijk efficiënter worden in het stroomverbruik. Lukt dit niet, dan kan het aandeel in het wereldwijde stroomgebruik namelijk stijgen tot meer dan dertig procent. Om de gevolgen van groeiende datastromen op de nu al zorgelijke CO2-uitstoot te beperken, is het in de eerste plaats dus belangrijk om de focus te leggen op efficiency verhogende innovaties.

Duurzame IoT-platformen

Een andere oplossing die door diverse bedrijven is aangedragen is het gebruik van een geavanceerd IoT-platform. Zo'n platform maakt het mogelijk om bedrijfsbreed energiebesparingen te realiseren door data te verzamelen, valideren, interpreteren en optimaliseren vanuit bijvoorbeeld de energievoorziening, of deze nu uit zonnepanelen of bijvoorbeeld batterijen komt. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden tot significante en meetbare CO2-reductie omdat een IoT-platform vraag en aanbod van energie optimaal op elkaar af kan stemmen. Dit voorkomt overbelasting van het netwerk. Steeds meer bedrijven maken gebruik van IoT-oplossingen, zo biedt de technologie ook de uitkomst in het anderhalvemeter-kantoor.

Klimaatneutraal bestanden versturen

File sharing-dienst WeTransfer maakte onlangs bekend nog dit jaar klimaatneutraal te worden. Dit doen ze aanvankelijk door CO2 te compenseren, onder andere door het installeren van duurzame energiecentrales in ontwikkelingslanden en door bomen te planten. Vervolgens wil het bedrijf zo snel mogelijk de flinke voetafdruk verkleinen, onder andere door aanpassingen in het beleid en door duurzaam in te kopen. WeTransfer heeft namelijk geen eigen datacentrum maar huurt de serverruimte.

Veiligheid in noodsituaties

Een ander aandachtspunt is het aantal stroomstoringen dat in de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. In ieder geval de kritieke apparatuur moet daarop zijn uitgerust om de bedrijfscontinuïteit ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen. Is het mogelijk om de nooddiensten te bereiken als de stroom uitvalt? En hoe zit het met servers, opslag, internettoegang en andere kritieke componenten van de IT? Steeds meer bedrijven stappen over op de Uninterruptible Power Supply (UPS). Dit zorgt voor een gefilterde elektrische uitvoer. Door de ingebouwde accu kan de UPS de schade zoveel mogelijk beperken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-01T11:58:27.000Z 24marketing
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.