Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wat is een mesh router?

Een mesh router heeft de toekomst. Ken je dit systeem nog niet? Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt.

Jarenlang was de modem en router, of de gecombineerde modem-router voldoende voor een goede internetverbinding. Zeker thuis was één toegangspunt naar het internet voldoende. De modem maakt de connectie met het internet en de router verdeelt dit signaal over de apparaten. Nu de modem en router in één apparaat zitten, ontstaan er echter problemen. Hierdoor staat het kastje die het wifi signaal geeft op een onlogische plek, denk aan in de meterkast, in een uiterste hoek van de kamer etc. Het kan goed zijn dat je bereik en daarmee de stabiliteit en snelheid van je internet te wensen overlaat. De oplossing van de laatste jaren was de wifi versterker. Met de komst van mesh routers is al het voorgaande verleden tijd.

Wat is een mesh router?

Een mesh router bestaat uit meerdere units, of mesh stations, die met elkaar verbonden zijn. Dit verbetert het bereik. Zet de mesh units op plaatsen waar je het bereik goed wilt hebben. Denk aan een studeerkamer, werkkamer en bij je smart televisie. Hiermee heb je altijd en overal in huis stabiel en snel internet.

Google wifi mesh router

Google heeft met de Home spraakassistent en Chromecast al heel wat smart functionaliteiten in onze leefomgeving gebracht. Met Google wifi mesh gaat dit nog een stapje verder. Het mesh systeem van Google werkt met de Google home app. Het werkt zoals de omgeschreven mesh router moet werken, dus met meerdere ‘kastjes’ op plekken waar jij snel internet wilt. Is de Google wifi mesh router de beste mesh router? Wat de beste mesh router is kan verschillen, de techniek staat immers niet stil. Je kunt het beste een specialistische website bekijken voor de beste mesh router van dit moment.

Wat is er anders aan een mesh router dan aan een wifi versterker?

Naast het versterken van het signaal doen de mesh stations meer. Je schakelt naadloos van de ene over op de andere als je bijvoorbeeld met je telefoon door het huis loopt. De mesh routers werken individueel en als één netwerk waardoor het een stuk sneller is dan wifi versterkers die alsnog op één signaal wachten. Ook kan een mesh router andere functies hebben. Niet alle mesh routers hebben dezelfde functies. Met de Google mesh router kan je prioriteit aan apparaten geven, content blokkeren, je netwerk bedienen, etc. Een mesh router is dus veel meer dan alleen een wifi versterker. Controleer voor aankoop welke functies het mesh systeem heeft en of er een app bij geleverd wordt.

Ideaal voor wifi in grotere panden

Als je een klein huis hebt, dan zul je aan een modem-router voldoende hebben. Wanneer je een groter huis hebt, met meerdere kamers, meerdere verdiepingen en een tuin, dan zul je veel baat bij een mesh netwerk hebben. Je kunt je netwerk makkelijk opschalen met meerdere mesh points. Bekijk bij het aanleggen van je infrastructuur waar je de wifi nodig hebt. Heb je een slimme auto? Dan kan het goed zijn dat deze 's avonds zichzelf update. Een snelle internetverbinding in de garage is daarmee ineens wel van belang. 

Is een mesh netwerk sneller dan een kabel?

Een bedraad netwerk, oftewel een netwerk waarbij apparaten met een kabel verbonden zijn, is sneller dan via wifi. Je kunt apparaten zoals een smart tv, mediaspeler, spelcomputer of vaste computer met een kabel op het internet aansluiten. Dit zal altijd sneller zijn dan via een wifi netwerk met een signaal dat door de lucht gaat. Maar, bekabeling neemt niet de noodzaak van een mesh netwerk aanleggen weg. Er zijn veel apparaten waar geen internetkabel in kan. Je telefoon of tablet is uiteraard draadloos, en hoeveel doe je daar inmiddels wel niet mee? Bovendien geeft een mesh router uitstekend bereik en is installatie en uitbreiding veel makkelijker dan met kabels.

Waarop letten bij multiroom wifi apparaten kopen?

Een mesh netwerk wordt ook wel multiroom wifi genoemd omdat je in verschillende kamers zo’n wifi kastje neerzet. Goed om te weten: Bij het kopen van apparaten voor een mesh netwerk ben je aan het merk gebonden. In sommige gevallen werkt een mesh netwerk wel samen, zoals Google en Nest. Maar je Google mesh wifi netwerk met Netgear Orbi combineren, zal bijvoorbeeld niet werken. Denk dus goed na bij een mesh router kopen welk apparaat je kiest. Een eis moet zijn dat het over wifi-6 beschikt, dit is op het moment van schrijven de recentste versie van wifi. Net als dat 3G, 4G en 5G elkaar opvolgen, zo zijn er ook nieuwe versies van wifi. Wifi 6 is sneller en stabieler dan 5, en wifi 7 zal nog weer sneller zijn. Koop altijd een mesh netwerk met ondersteuning voor de recentste versie.

Bieden KPN en Ziggo ook een mesh netwerk aan?

Jazeker, ook de internetproviders zullen mee gaan met deze nieuwe ontwikkelingen. Met een mesh netwerk van Ziggo kun je al drie of meer wifi pods kopen. Je sluit de eerste pod aan op de modem van Ziggo en de andere pods kunnen draadloos of via een internetkabel verbonden worden. Draadloos zal uiteraard voor de meeste mensen de voorkeur hebben vanwege het installatiegemak. KPN heeft ook een mesh netwerk. Ze noemen dit KPN SuperWifi. Je koopt bij KPN twee wifi punten. Twee is echter relatief weinig, aangezien je de eerste in de buurt van de modem zet (waar het bereik altijd al goed is) en daarna nog maar één over hebt om ergens anders te zetten.

Hoeveel mesh stations nodig?

Je weet nu wat een mesh router is, dat partijen als Google hiermee bezig zijn en dat ook Ziggo en KPN dit al aanbieden. We hebben het gehad over de drie wifi punten van Ziggo en Google en de twee van KPN. Maar is dit voldoende?

Hoeveel mesh stations heb je nodig?

Het aantal mesh stations dat je nodig hebt, hangt af van je huis: namelijk van het aantal plekken waar je beter internet wilt en de dikte van je muren of andere factoren die tot signaalverstoringen leiden. In een betonnen nieuwbouwhuis van 100 m2 heb je al snel drie wifi mesh stations nodig. Je plaatst meestal één per verdieping. Twee zou dus in theorie vaak voldoende zijn, maar één extra mesh punt om wifi in de tuin of garage te hebben heeft de voorkeur.

Vervangt een mesh router je huidige router?

Omdat router en modem in één zitten, vervangt een mesh router je huidige router niet. Je verbindt het basisstation van het mesh netwerk aan de modem. Via de bijbehorende app van het mesh netwerk stel je nu het basisstation in en voeg je nieuwe mesh stations toe. In de app kun je vervolgens extra instellingen naar voorkeur aanpassen. Maak verbinding met je mesh netwerk en bekijk of alles goed werkt. Als je eenmaal goed internet hebt, kun je nog meer met smart home oplossingen doen.

Zijn er nadelen aan een mesh netwerk?

Wifi in iedere ruimte en altijd stabiel en snel internet, dat klinkt als muziek in je oren. Wat voor nadelen zouden er aan een mesh netwerk kunnen zitten? Ten eerste is de prijs van mesh stations nog relatief hoog. De verwachting is dat dit de komende jaren wel zal dalen aangezien het meer de standaard zal worden. Zelfs bij Ziggo en KPN betaal je eenmalig bij voor de stations. Dit is een bedrag van rond de 100-150 euro. Van andere partijen kan dit bedrag oplopen tot 1.000 euro! Laat je bij de aanschaf dus goed adviseren over wat je nodig hebt, je wilt niet te goedkope mesh apparaten kopen die bijvoorbeeld wifi 6 niet ondersteunen, of te dure apparaten voor functies die je niet nodig hebt. Maar naast de prijs, zijn er eigenlijk alleen maar voordelen aan een mesh router en netwerk.

Mesh netwerk voor buiten

Heb je buiten slecht internet? Een van de lastigste obstakels voor wifi is de buitenmuur. Het signaal kan hier moeilijk doorheen. Als je binnen goed bereik hebt, overweeg dan een mesh netwerk voor buiten te kopen. Dit werkt hetzelfde, maar door de robuuste behuizing kan een mesh station voor buiten aan weersinvloeden bloot gesteld worden. Een adapter of mesh router in een schuur of tuinhuis plaatsen kan natuurlijk ook. 

Mesh router alternatieven

De verwachting is dat mesh routers de toekomst hebben. Momenteel heeft de normale router een bereik van zo’n 10-15 meter. Door muren kan dit korter zijn of kan het signaal zwakker worden. Met mesh routers heeft ieder station zo’n 8 meter bereik. Doordat ze ook met elkaar communiceren, kunnen ze een gigantisch bereik creëren. Ter voorbeeld, met de Netgear Orbi is een bereik van zo’n 375 vierkante meter mogelijk. Met Nest mesh is dit zo’n 300 vierkante meter. Wel spelen in de uiteindelijke prestaties nog steeds betonnen verdiepingsvloeren en stenen muren een verstorende factor. Je kunt een mesh netwerk overigens niet oneindig uitbreiden, Google geeft een maximum van 5 mesh routers op. 

Mesh router kopen

Wanneer je nu, bijvoorbeeld door het thuiswerken, een slechte of instabiele internetverbinding hebt, dan is een mesh router kopen een goede optie. Kun je nog even wachten, dan profiteer je waarschijnlijk van lagere prijzen. Overweeg je een wifi versterker te kopen? Dan is het wel slimmer om nu al over te schakelen op deze nieuwe technologie. Je kan dit eerst met één of twee mesh routers doen, en dan later uitbreiden indien nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-04T11:48:18.000Z 24 webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.