Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Maak het jezelf gemakkelijk met een soldeerstation

Een soldeerstation kan worden gebruikt om twee elektronische metaalcomponenten aan elkaar vast te lassen. Een soldeerstation hoort bij de basisgereedschappen van een elektrotechnicus. Soldeerstations worden vaak gebruikt door vakmensen in productie- en onderhoudsbedrijven, doe-het-zelvers en hobbyisten.

Hoe werkt het?

Een soldeerstation last twee elektronische metaalcomponenten aan elkaar vast door het verwarmingselement. Het verwarmingselement verwarmt de soldeerstift tot de aanbevolen temperatuur. Er wordt een hoge elektrische stroom door de soldeerstift gestuurd waardoor de temperatuur stijgt en je ermee kan solderen.

Soorten soldeerstations

Er zijn verschillende soorten soldeerstations (https://www.tme.eu/nl/katalog/soldeerstations-en-desoldeerstations_112685/). Ten eerste de digitale en analoge soldeerstations. Het enige verschil tussen deze soldeerstations is de temperatuurinstelling. Digitale soldeerstations hebben een display en knoppen voor een nauwkeurige temperatuurinstelling. Je weet dus altijd welke temperatuur het soldeerstation heeft. Bij digitale soldeerstations blijft de temperatuur tijdens het solderen en niet solderen constant. De analoge soldeerstations hebben een draaiknop. Deze draaiknop past de temperatuur aan. De gebruiker weet dan niet precies welke temperatuur er wordt gebruikt. Een hetelucht soldeerstation is handig bij het solderen van elementen van zeer kleine formaten, zoals SMD-elementen. Een hetelucht soldeerstation maakt dit een stuk eenvoudiger.

Desoldeerstations

Een desoldeerstation heeft de tegenovergestelde werking van een soldeerstation. Een desoldeerstation wordt gebruikt om metaalverbindingen tussen elektrische componenten te verwijderen.

Waar moet je op letten bij een soldeerstation?

Er zijn veel punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een soldeerstation. Ten eerste is het belangrijk het verschil te weten tussen soldeerstations die werken op een batterij of netvoeding. Soldeerstations die werken op een batterij bieden meer flexibiliteit omdat ze overal gebruikt kunnen worden. Ze kunnen gebruikt worden tot een bepaalde tijd omdat de batterij na een tijdje (ongeveer een uur) weer opgeladen moet worden. Een soldeerstation dat werkt op netvoeding kun je niet overal gebruiken maar je hoeft het soldeerstation niet op te laden. Verder zijn de manier van bediening, de kracht, de temperatuur, de lengte van de kabel, de voorverwarmings periode en de uitschakeling punten waar je op moet letten.

Ben jij op zoek naar meer hoogwaardige elektronische componenten? Bezoek tme.eu waar je kunt kiezen uit meer dan 500.000 beschikbare producten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-28T11:23:00.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.