Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Online VCA-cursus steeds populairder

Duizenden Nederlanders krijgen jaarlijks een ongeluk op hun werk. Tientallen keren per jaar valt daarbij een dodelijk slachtoffer. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), eind 2020 uitgevoerd door CBS en TNO, blijkt dat één op de acht medewerkers het werk als gevaarlijk ervaart. Veiligheid op de werkvloer blijft dus erg belangrijk. Een VCA-diploma helpt medewerkers in risicovolle werkomstandigheden om veilig en gezond hun werk te doen. Steeds meer mensen kiezen ervoor omdat diploma te behalen door een online VCA-cursus te volgen. Hieronder lees je waarom.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Zowel bedrijven als individuele medewerkers kunnen met een VCA-certificaat laten zien hoe ze veilig, gezond en met oog voor het milieu moeten werken. Het VCA diploma voor individuele medewerkers in risicovolle sectoren is er in die varianten: VCA Basis (ook bekend als B-VCA) , VCA VOL voor leidinggevenden en zzp’ers en VIL-VCU voor intercedenten en leidinggevenden bij uitzendbureaus

Online cursus en Virtual Classroom 

VCANederland is dé aanbieder van VCA-veiligheidsopleidingen. Vakmensen die zich met een cursus van VCANederland voorbereiden op hun VCA examen, kunnen kiezen uit verschillende opleidingsvormen: zelfstudie met een cursusboek, een klassikale cursus, een online training of VCANederlands VCA Online Virtual Classroom, waarin zelfstudie wordt gecombineerd met een klassikale VCA-cursus op afstand. 

Voordelen online leren 

Naast klassikale groepstrainingen heeft VCANederland al jaren diverse online VCA-cursussen in het opleidingsaanbod. Door de coronapandemie is de populariteit van deze cursussen afgelopen jaren sterk toegenomen, maar ook nu trainingen op locatie alweer een tijdje mogelijk zijn, kiezen steeds meer mensen voor een elearning. Op zich niet vreemd, want online leren biedt een aantal flinke voordelen ten opzichte van leren in het traditionele klaslokaal. Hieronder hebben we er een paar op een rijtje gezet.

  • Online leren kost minder tijd: veel mensen willen graag een opleiding volgen naast hun werk, maar zien op tegen de tijd die dit kost. Dat het volgen van een cursus op locatie een tijdrovende exercitie is, staat vast. Of het nu een opleiding ‘in de tijd van de baas’ is, in de avonduren of iets ertussenin. Hoe anders is dat bij online leren. Uit onderzoek blijkt dat het leren van lesstof die wordt aangeboden in een elearning bijna twee keer zo snel gaat als het leren van lesstof in een klassikale setting.
  • Online leren kan altijd en overal: voor online leren heb je geen klaslokaal nodig, geen studieboeken en geen lesrooster. Het enige dat je nodig hebt, is een smartphone, laptop, pc of tablet met internettoegang en natuurlijk toegang tot een online lesomgeving. Op die manier kan altijd en overal worden geleerd: thuis op de bank, tijdens een verloren uurtje op het werk of onderweg in trein of bus.
  • Leren in je eigen tempo: doordat je overal en altijd online kunt leren, kun je ook bepalen wanneer je leert en dus ook hoe lang je daarmee doorgaat. Studeer je graag één avond uren achter elkaar? Prima. Leer je graag een halfuurtje per dag? Ook goed. Door online te leren, bepaal je je eigen leerproces en het tempo waarin je leert.
  • Online leren is vaak goedkoper: voor een online opleiding is geen cursuslocatie nodig, geen docent en geen lunch. Doorgaans is een elearning dan ook een stuk voordeliger dan een klassikale groepstraining. Dat maakt online leren ook erg aantrekkelijk voor werkgevers met een klein opleidingsbudget die hun medewerkers tóch willen stimuleren om te blijven leren.
  • Online leren is duurzaam: het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar online leren is ook veel duurzamer dan een klassikale cursus. Zo zorgt een online training niet voor autoritten en veroorzaakt een elearning dus heel wat minder CO₂-uitstoot dan een training op locatie. Ook zijn er voor een online opleiding doorgaans geen cursusboeken of readers nodig en hoeven er geen cursuslocaties te hoeven verlicht en verwarmd.
  • Gevarieerd aanbod van lesstof: waar een klassikale groepsles meestal draait om een docent die zijn kennis deelt, zijn de mogelijkheden bij een online studie vrijwel onbeperkt. Een online training kan immers bestaan uit de meest uiteenlopende leervormen, van video’s, games en quizzen tot infographics, e-books en praktijkvoorbeelden.

Over VCANederland 

VCANederland, onderdeel van Kiwa Nederland, verzorgt al bijna vijftien jaar VCA-cursussen. Met tientallen cursus- en examenlocaties, een slagingspercentage van ruim negentig procent, startgarantie van cursussen en examens, het NRTO-keurmerk en professionele docenten is VCANederland dé VCA-opleider van Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-18T09:41:00.000Z VCANederland
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.