Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Kun je zelf je pensioenleeftijd berekenen?

Tijdens je loopbaan stel je jezelf wellicht meer dan eens de vraag wanneer je met pensioen kunt gaan. Ook als je voor jezelf werkt. En zeker naarmate dat moment dichterbij komt.

Volkomen normaal ook dat je na een lange carrière al begint te dromen van dat volgende hoofdstuk in je leven. Dat hoofdstuk waarin je kunt genieten van alles wat je opgebouwd hebt en waarin je niet langer elke dag opgeëist wordt door tal van professionele verplichtingen. En sommigen willen zelfs al vroeg met pensioen gaan om van andere dingen in het leven te kunnen genieten. Wil je zelf je pensioenleeftijd berekenen dan wordt het allemaal alvast een stuk concreter.

Wanneer mag je met pensioen gaan?

In die vraag gaat het over de leeftijd waarop je wettelijk gezien van je pensioen mag gaan genieten en aanspraak maakt op de daarvoor voorziene uitkering. Het hoeft vast niet meer herhaald te worden dat deze leeftijd sinds enkele jaren steeds verder opgeschoven wordt. Waar mensen vroeger op 65 jaar, of zelfs al op 60 jaar, met pensioen konden gaan, is dit niet langer het geval. Sinds 2016 wordt die leeftijd stapsgewijs telkens met drie maanden verhoogd.

Kun je ook vroeger stoppen met werken?

Er is een groot verschil tussen mogen met pensioen gaan en kunnen stoppen met werken. Zeker als je nu nog relatief jong in je carrière staat, zal het vooruitzicht niet hoopgevend zijn als je naar de wettelijke leeftijd gaat kijken. Je pensioenleeftijd berekenen, kan een heuse domper op de vreugde betekenen. Gelukkig moet je hier niet zomaar in berusten en zijn er een aantal zaken die je zelf kunt ondernemen om die leeftijd te verlagen. Zo zorg je ervoor dat het niet langer de overheid is die dit in handen heeft, maar jijzelf.

Hoe kun je je pensioenleeftijd berekenen?

Je kunt dan wel vaak nadenken over het moment waarop je met pensioen kan en mag gaan, maar dat heeft helaas weinig zin als je er geen concreet zicht op hebt. Dromen mag, maar het brengt je hier geen stap verder. Een beter idee is het om pensioenchecker te downloaden en je zo op feiten te baseren. Deze handige tool laat je zien hoe hoog je inkomen zal zijn, op welke leeftijd je met pensioen kunt gaan en wat de mogelijkheden zijn om vroeger te stoppen met werken door middel van extra sparen. Je pensioenleeftijd berekenen via Pensioenchecker laat je nu al toe om in te grijpen.

Extra sparen om eerder te stoppen met werken

Ligt je pensioenleeftijd wat jou betreft te hoog, dan kun je extra sparen om deze vooropgestelde leeftijd met een aantal jaar te verlagen. Pensioenfondsen zijn hier de ideale manier voor. Gedurende je actieve loopbaan spaar je maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag en eens je met pensioen bent, komt dit gespaarde bedrag vrij en heb je zo een extra inkomen weten te realiseren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om door middel van een klassieke spaarrekening bijvoorbeeld te sparen, maar weet dat de verleiding dan eens zo groot is om vroegtijdig al een deel van dit geld op te nemen om andere plannen en dromen vorm te geven. Een fonds waar je niet aan kunt, is nog steeds de beste oplossing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-06T14:19:51.000Z Pensioenchecker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.