Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Computer-nostalgie in vijf bioscoopklassiekers

Dit artikel delen:

Computers zijn niet meer weg te denken uit films. Er zijn in deze eeuw maar weinig bioscoopsuccessen geboekt met films waar geen computer, laptop of smartphone in voorkwam. Maar wie verder terugkijkt in de tijd, zit met open mond te staren naar enorme koelkasten van machines die vroegere computers waren. Onderstaande films bieden een waar staaltje aan computer-nostalgie.

Wargames (1983)

Matthew Broderick speelt in Wargames een piepjong soort hacker die die zijn tijd al ver vooruit is. Te zien is hoe hij, met zijn computer en een ouderwetse bakelieten telefoon inbreekt in de computer van het Pentagon, die daarop een eigen wil krijgt. Het spelen van een spelletje lijkt in eerste instantie onschuldig, maar wanneer de computer in het streng beveiligde ministerie van defensie de kernwapens dreigt te activeren om een kernoorlog met de Sovjet-Unie te ontketenen, heeft Broderick een enorm probleem.

Disclosure (1994)

Michael Douglas en Demi Moore schitteren in deze film over een IT-bedrijf dat zich bezighoudt met de eerste vormen van virtual reality. Douglas denkt succes te hebben met zijn productie, totdat nieuwe collega Moore opduikt - een oude liefde. De getrouwde Douglas gaat niet echt in op haar agressieve avances en beschuldigt haar van aanranding. Vanaf dat moment keert het bedrijf waar Douglas een gouden carrière voor zichzelf in gedachten had, zich tegen hem. Alleen al het e-mailprogramma dat als een rode draad door het verhaal loopt, ziet er heerlijk ouderwets uit.

The Net (1995)

Ook beklemmend spannend is The Net, met Sandra Bullock in de hoofdrol. Bullock is in deze jaren '90 thriller een moderne vrouw: er waren nog niet zo veel internet providers in die jaren, maar online chatten, pizza bestellen en vliegtickets boeken kennen geen geheimen voor haar. Wanneer haar identiteit echter online gestolen wordt en ze op zoek gaat naar de dader, neemt de film een vlucht die leidt tot een puntje-van-je-stoel-achtige ontknoping.

You've Got Mail (1988)

De gezellige romcom You've got mail toont het simpele verhaal van twee mensen die met elkaar mailen. Allemaal op een gemoedelijke manier, maar in het dagelijks leven zouden ze elkaar op zijn zachtst gezegd niet tot hun beste vrienden rekenen, laat staan als geliefden zien. De mailwisseling wordt echter steeds romantischer. Een ware klassieker.

The Imitation Game (2014)

De allereerste computer ooit, zo noemde men de enorme machine die Alan Turing, waarvan de rol briljant vertolkt wordt door Benedict Cumberbatch, bouwt om de Duitse geheimtaal te ontcijferen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers communiceren via de Enigma Code, een geheimschrift waarmee het leger wordt aangestuurd. Het eigenzinnige karakter en de zelfverzekerdheid van Turing stuiten op weerstand bij zijn werkgever, het Britse leger. Een spannend en bizar verhaal én nog echt gebeurd ook.

 

 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-18T15:22:41.000Z 24marketing
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.