Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Met deze tips kun je veilig internetten

Dit artikel delen:

Je ziet steeds meer berichten in het nieuws over internetcriminaliteit de laatste tijd. Hierbij kun je denken aan fraude via WhatsApp of Marktplaats, maar ook steeds meer MKB’ers worden het slachtoffer van hackers.

Het is dan ook hartstikke belangrijk om jezelf te beschermen tegen allerlei vormen van online criminaliteit. Mogelijk heb jij dit al goed op orde, wat ook mogelijk is met een aantal internet aanbieders in Nederland. Desondanks is de kans alsnog groot dat er ruimte voor verbetering is. De onderstaande tips kun je daarom gebruiken om de digitale dieven buiten je online deur te houden. 

Slimme software

Tegenwoordig kun je gebruik maken van slimme software om veilig te kunnen internetten. Hierbij is een goede virusscanner natuurlijk een must. Dit is niet alleen verstandig om te downloaden op je computer of laptop, maar ook op je smartphone en tablet. Daarnaast is het ook zeker slim om een wachtwoordbeheerder in te zetten. Dit zal al je wachtwoorden veilig opslaan, dus jij hoeft ze niet zelf te onthouden. Hierdoor is het mogelijk om voor alle websites verschillende moeilijke wachtwoorden in te stellen. Zodoende zul je het de online boeven lastiger maken om je gegevens te misbruiken. Een VPN verbinding kan hierbij ook zeker helpen.

Wantrouwen

Als je een e-mail krijgt van iemand die je niet kent waarin staat dat je opdrachten uit moet voeren dan kun je dit niet vertrouwen. Dit is ook het geval als je bij het internetproviders vergelijken een deal tegenkomt die eigenlijk te goed is om waar te zijn. Wat wantrouwen is in dit soort situaties dus zeker op zijn plek. Het is daarom aan te raden om niet in zee te gaan met de extreem goedkope internetprovider, terwijl je ook zeker niet op de links of bijlagen in de mail moet klikken. Als je niet zeker weet of het fraude is dan kun je dit naar alle waarschijnlijkheid eenvoudig vinden op Google. 

Sociale media

Het zou zomaar kunnen dat je instellingen op sociale media niet goed staan. Hierdoor kan je berichtje zomaar ineens bij allemaal mensen terechtkomen die jij helemaal niet kent. Het is dan ook slim om je instelling omtrent privacy regelmatig te controleren. Maak je gebruik van Facebook? In dit geval moet je dan met name op de settings letten bij de volgende punten: ‘Wie kan je toekomstige berichten zien?’, ‘Wie kan contact met me opnemen?' en 'Wie kan me opzoeken?'.

Beveilig zelf

Het beveiligen van je internetgebruik moet je zelf doen, dit moet je niet door iemand anders laten doen. Je zult immers steeds vaker aankopen online doen. Bovendien regelen de bedrijven tegenwoordig het meeste digitaal af, waarbij ze geen gebruik meer maken van de post. Hierdoor kunnen de ondernemingen veel persoonlijke informatie hebben over hun klanten, wat echt een goudmijn voor de digitale boeven is. Als je je laat beveiligen door iemand anders dan kan hij of zij deze data dus ook stelen. Ben je benieuwd of dit al gebeurd is bij jou? Via de site haveibeenpwned kun je hier achter komen. 

Eén browser

Daarnaast wordt het aangeraden om maar één browser te gebruiken als je actief bent op het internet. Dit is met name verstandig als je online transacties zult doen om voor een product of dienst te betalen. Dit zou je dus het beste kunnen doen in één en dezelfde browser op het internet. Waarom dit aangeraden wordt? Nou, door dit te doen zul je het risico dat je persoonlijke data op straat komt te liggen door een mogelijke fout in de internetbrowser drastisch verkleinen. Er zou immers een zogeheten bug in de browser kunnen zitten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-14T15:16:59.000Z Twenty Four Webvertising
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.