Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De rol van UTP-kabels

Dit artikel delen:

UTP-kabels. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is een UTP-kabel nou precies? Welke soorten kabels zijn er en hoe zorg je voor een zo goed mogelijk netwerk met een UTP Kabel? Om je daarmee te helpen leggen we je dat hier uit. Doe er je voordeel mee.

Internet is echt een primaire levensbehoefte geworden

Internet is een primaire levensbehoefte geworden. We kunnen er simpelweg niet meer zonder. Een stabiel thuisnetwerk is daarom erg belangrijk en in vrijwel alle gevallen wordt je geadviseerd om gebruik te maken van UTP-kabels. Een UTP-kabel is een netwerkkabel. De kabels zijn ontwikkeld voor de overdracht van data en telefonie. Het verbindt apparaten met elkaar of met internet. 

UTP staat voor Unshielded Trusted Pair

De afkorting UTP staat voor Unshielded Trusted Pair. Vrij vertaald betekent dat zoiets als onafgeschermd gedraaid paar. In de mantel van een UTP kabel zitten acht onbeschermde aparte aderen. Vier paren zijn in elkaar gedraaid. Een UTP kabel is dus niet afgeschermd. In bepaalde gevallen kan die afscherming wel belangrijk zijn. In dat geval kies je voor FTP kabels. De dikte van UTP-kabels trouwens, wordt aangeduid in AWG. Dit staat voor American Wire Gauge. Voor UTP-kabels geldt een waarde die of 23 AWG of 24 AWG is. Officieel heeft de UTP kabel geen bescherming. Niet voor niets staat de U voor Unshielded. In de praktijk echter, is de UTP kabel een netwerkkabel. En die netwerkkabels vallen weer onder kabels die wel afgeschermd zijn. Om verwarring te voorkomen wordt echter duidelijk onderscheid gemaakt tussen de wel- en niet afgeschermde netwerkkabels.

Aders geven signaal door

De functie van de aders van de UTP-kabels is niets anders dan het doorgeven van een signaal. De aders worden in paartjes gedraaid om storingen in het signaal te voorkomen. In totaal gaat het om acht aders die in vier paartjes zijn gedraaid. Van UTP-kabels zijn weer verschillende categorieën en uitvoeringen. De uitvoeringen worden aangeduid als Cat, dat staat voor categorie. Zo heb je Cat5 en Cat8 UTP kabels om maar eens wat te noemen. Binnen die categorieën zijn er ook nog weer verschillen. Zo is er ook een Cat 5e UTP kabel beschikbaar. De grote verschillen binnen de verschillende categorieën UTP kabels zit vooral in het verschil in bandbreedtes die de kabels aankunnen.

Hogere categorie kabel is niet altijd een betere UTP kabel

Het is zo dat hoe hoger de categorie UTP kabel, hoe hoger ook de snelheid van de kabel. Dat wil overigens niet zeggen dat een hogere categorie ook altijd een beter kabel is. Een netwerk bestaat namelijk uit meer dan alleen de UTP kabels. Zo dien je er rekening te houden dat niet alle netwerkapparaten heel veel data kunnen verwerken. Als de router bijvoorbeeld in staat is om 1000 Mbits kan verwerken en je sluit de router aan op een UTP Cat6 kabel, dan zal de maximale snelheid alsnog slechts 100 Mbits zijn. Heel ingewikkeld is het dus allemaal niet, met de UTP-kabel. Het wordt vaak moeilijker gemaakt dan het is. En dat is dus in het geheel niet nodig. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-30T11:40:28.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.