Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Zitten we straks altijd met onze hoofd in de wolken?

Dit artikel delen:

Senioren vanaf vijftig jaar weten het misschien nog, dat gegevens werden opgeslagen op een flexibele floppy. Die kon je in de formaten 8, 5 ¼ en 3 ½ inch gebruiken. Het schijfje draaide rumoerig in de rondte om al je eentjes en nulletjes in goede volgorde op te slaan. Een gekke gedachte als we nagaan hoe geluidloos een moderne laptop van tegenwoordig werkt. Nog niet zo lang geleden blaasde de ventilator in de pc er nog lustig op los en hapte vrolijk allemaal stof naar binnen. Die tijd lijkt nu definitief voorbij.

Opslag

Nadat de ontwikkeling van de pc in een stroomversnelling raakte, kwam daarna het internet in opkomst. Met een harde schijf in die computer met een paar mb’s kon je niet veel. Alles werd op een floppy disk opgeslagen. Dat is tegenwoordig wel anders. Omdat we tegenwoordig veel data zoals foto’s en video’s in de cloud opslaan. The cloud is inmiddels een begrip geworden voor veel computergebruikers. Vroeger was je in de wolken als je een vliegreis boekte naar een ander continent en ging je met het vliegtuig ook letterlijk door de wolken. Toen ging je nog altijd naar een reisbureau terwijl je nu met je snelle internetverbinding op sites zoals skyscanner moeiteloos een goedkope vliegreis kunt vinden.

Van kbits en terrabites

Ooit sloegen we onze gegevens op in bestanden van kbits. Daarvoor waren de floppy’s zeer geschikt. Moest je echter een groter programma installeren op je pc dan moest je alle diskettes in goede volgorde invoeren om de complete software op je computer te krijgen. Kortom een heel gepruts. Was er ééntje beschadigd dan had je pas echt een probleem. Door de jaren heen werden kbits megabytes om vervolgens uit te groeien van gigabytes tot terrabites. De harddisks in de computer groeiden mee met de zwaardere besturingsprogramma’s en gebruikte software zoals photoshop of boekhoudprogramma’s. Het blijft bijzonder dat al die data met eentjes en nulletjes wordt weggeschreven en meestal moeiteloos weer opgevraagd kan worden. Ook als je zit te internetten en je bijvoorbeeld op zoek bent naar een mooie vakantiebestemming zoals de Azoren. Zonder de minste hapering kun je je weg wereldwijd vinden.

In de cloud

Uiteindelijk lijkt er toch een einde te komen aan de opslagcapaciteit die je in een pc of laptop tegen komt. Meestal houdt het bij een harde schijf van 512 gigabyte op. Veel bestanden, foto’s of video’s worden nog wel thuis op de computer opgeslagen maar veel programma’s niet meer omdat ze online te gebruiken zijn. Dus geen installatie van zware software waardoor je harddisk binnen een mum van tijd propvol zit. Zit je harddisk alsnog eenmaal vol dan kun je er altijd voor kiezen om een externe schijf te kopen zodat je altijd een veilige backup in huis hebt. Voor de oudere generatie wordt bij een wolk aan het weer of misschien aan de paddestoelwolk van de atoombom in Hiroshima gedacht. De huidige generatie van jongeren zal bij de cloud onmiddellijk denken aan de opslag van gegevens. Wil je je foto’s altijd tot je beschikking hebben dan is het verstandig om ze in deze cloud op te slaan. Voor een klein maandelijks bedrag heb je dan gauw zo’n honderd gigabyte tot je beschikking. Het is niet meer voor te stellen dat we het ooit met 512kb moesten doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-13T13:59:44.000Z 24 webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.