Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wat is een quantumcomputer?

Een quantumcomputer is een computersysteem dat over een zeer grote rekenkracht beschikt en hiermee de overtreffende trap vormt ten opzichte van de computers die we tegenwoordig zien als supercomputer. De oplettende lezer zal direct tot de terechte conclusie komen dat quantumcomputers de systemen zijn voor de toekomst. Een goede reden om je hier eens in te verdiepen.

Quantum computing als de volgende stap naar de toekomst

Je kunt quantum computing gerust zien als de volgende stap naar de toekomst. Er wordt hiermee immers een flinke overtreffende trap gevormd in vergelijking met de hedendaagse computersystemen. Een quantumcomputer kun je best vergelijken met een klassiek computersysteem maar dan met een miljard processoren. Al deze processoren zijn bij een quantumcomputer verwerkt in één stuk hardware. Quantumcomputers kunnen dan ook een groot aantal berekeningen tegelijk maken, een proces dat ook wel quantum parallel processing genoemd.

Verschil tussen de huidige supercomputers en quantumcomputers

Op basis van het bovenstaande zul je jezelf wellicht afvragen wat het verschil is tussen de huidige supercomputers en quantumcomputers. Het verschil wordt gevormd door de karakteristieke eigenschappen van de bits die in de systemen verwerkt zijn. De huidige supercomputers zijn voorzien van een of enkele bits waardoor er een “beperking” is in rekenkracht. Hierdoor gaat er meer tijd overheen bij het maken van meerdere berekeningen. Het feit dat er een beperkt aantal combinaties in de berekening kunnen worden meegenomen werkt belemmerend. Deze belemmerende factor is weggenomen door de toepassing van quantumbits (ook wel bekend onder de naam qubits of qbits). Deze quantumbits kunnen een quantumsuperpositie innemen waardoor het systeem alle mogelijke waarden kan aannemen. Hierdoor kunnen de meest complexe berekeningen in een zeer kort tijdsbestek worden uitgevoerd.

Toepassingen van quantumcomputers

Doordat quantumcomputers gigantisch veel rekenkracht bieden, zijn de toepassingen van dit soort systemen zeer veelzijdig te noemen. Een quantumcomputer kan ingezet worden om gigantische hoeveelheden data te doorzoeken en te analyseren. Dit kan zeer praktisch zijn voor het oplossen van mobiliteitsproblemen, het realiseren van klimaatdoelstellingen en het bespoedigen van farmaceutische onderzoeken. Daarnaast worden quantumcomputers gebruikt in de cryptowereld (zoals bij de Quantum Ai app)  en voor het verbeteren van encryptie. 

Hoe ver is de ontwikkeling van de quantumcomputer?

Quantum computing is een veelbelovende technologie en heeft de potentie om mogelijkheden te bieden die we tot dusver voor onmogelijk hebben gehouden. Het is goed om hierbij op te merken dat deze technologie nog volop in ontwikkeling is en het einddoel nog zeker niet bereikt is. Qubits zijn foutgevoelig en erg instabiel. Deze “kinderziekten” moeten eerst worden weggenomen. Zo lang dat niet het geval is, is een berekening op je smartphone betrouwbaarder. Het feit dat de grote tech spelers als Google, Microsoft, IBM en Tencent er een ware ratrace van maken om als eerste een stabiele quantumcomputer te kunnen presenteren geeft de zekerheid dat we hier in de toekomst nog veel van zullen horen.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-02T13:03:34.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.