Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Overheidsorganisaties positief over cloud; verwachten significante groei

Quint het onafhankelijke adviesbureau over Digitale Transformatie doet jaarlijks onderzoek naar de trends in de markt rondom cloud, sourcing, agile en DevOps. Specifiek voor de overheidsmarkt in Nederland publiceert Quint jaarlijks het rapport “Gebruik van Public Cloud binnen de Overheid” waarbij op basis van input vanuit tientallen grotere overheidsorganisaties inzicht ontstaat over de adoptie van cloud binnen de publieke sector van Nederland.

Quint het onafhankelijke adviesbureau over Digitale Transformatie doet jaarlijks onderzoek naar de trends in de markt rondom cloud, sourcing, agile en DevOps. Specifiek voor de overheidsmarkt in Nederland publiceert Quint jaarlijks het rapport “Gebruik van Public Cloud binnen de Overheid” waarbij op basis van input vanuit tientallen grotere overheidsorganisaties inzicht ontstaat over de adoptie van cloud binnen de publieke sector van Nederland. Dit jaar valt een aantal bewegingen op:

  1. Een groot aantal organisaties (de helft van de ondervraagden) binnen de Nederlandse overheid maakt al gebruik van reken- en opslagcapaciteit uit de public cloud. Vrijwel altijd in combinatie met andere vormen van cloud (zoals private cloud).
  2. Een meerderheid van de organisaties (73%) verwacht dat het gebruik van public cloud significant zal stijgen in de komende twee jaar (ze verwachten een stijging van ten minste 20% in drie jaar tijd).
  3. Microsoft Azure is het meest gebruikte Public Cloud platform. 88% Van de organisaties geeft aan dat platform te gebruiken (tov 71% vorig jaar)
  4. 67% Van de organisaties geeft aan (zeer) tevreden te zijn over de Public Cloud hosting; geen enkele organisatie geeft aan ontevreden te zijn.
  5. De belangrijkste doelen voor het gebruiken van een Public Cloud oplossing zijn het verhogen van de flexibiliteit en het vergroten van het innovatievermogen deze worden door de organisaties die dit meten vrijwel altijd gehaald.
  6. Een klein percentage (<15%) van de organisaties geeft aan dat kostenverlaging een doel is bij de inzet van Public Cloud hosting. Als dat doel wordt gesteld, dan wordt het slechts in de minderheid van de organisaties gehaald. Opvallend daarbij is dat meer dan 70% de kostenbesparing niet meet.
  7. De belangrijkste belemmeringen voor verdere inzet van Public Cloud hosting zijn de regelgeving en weerstand van stakeholders binnen de eigen organisatie.

Groei van public cloud gebruik

“Hoewel de publieke sector gezien haar maatschappelijke functie, voorzichtig is met cloud adoptie zien wij ook hier een opkomende trend” aldus Alex van den Bergh Managing Director Cloud, Sourcing & Governance Advisory bij Quint. “Bijna driekwart van de organisaties geeft aan dat public cloud gebruik significant gaat toenemen in de komende jaren.”

Regelgeving is een beperkende factor

De belangrijkste belemmeringen van verdere groei van public cloud gebruik zijn regelgeving, beveiliging en weerstand van stakeholders binnen de eigen organisatie. “Rondom het punt van regelgeving merken wij dat er nog veel onduidelijk is over wat wel en niet kan of mag in de public cloud” aldus van den Bergh. “De richtlijnen die er zijn geven weinig concrete houvast, daardoor wordt het vraagstuk erg situationeel. Aan de andere kant dwingen bepaalde software leveranciers hun klanten naar SaaS/Cloud oplossingen waardoor organisaties weinig keus hebben dan naar cloud te gaan.”

Microsoft domineert

Microsoft domineert in het domein van PaaS/IaaS/hosting platformen: 88% van de public cloud gebruikers zitten op Microsoft Azure en slechts 18% zitten (soms naast Azure) op het concurrerende Amazon Web Services. Overige platformen krijgen voor wat betreft hosting weinig voet aan de grond binnen de Nederlandse publieke sector: slechts 6% geeft aan een overige leverancier te gebruiken. Van den Bergh: “Het is knap van Microsoft dat zij zich zo dominant hebben weten te maken op dit vlak, tegelijkertijd merken we dat organisaties soms in een automatisme bij Azure terecht komen omdat zij het vanuit een bestaand contract met Microsoft kunnen afnemen en daardoor geen aanbesteding te hoeven doen. Hoewel dat prima is om te experimenteren en Azure een gedegen oplossing biedt, moeten organisaties zich realiseren dat een platform keuze verstrekkende gevolgen heeft en een gedegen afweging/strategie vereist.”

Investeer in cloud strategie

Vrijwel alle organisaties hebben een mix van meerdere cloud vormen en hoewel public cloud sterk zal groeien, zal deze mix de komende jaren nog blijven bestaan. Van den Bergh adviseert organisaties tijd te nemen om deze overgang te plannen en de eindsituatie bewust te kiezen: “Te vaak komen wij organisaties tegen die ontdekken dat zij, terloops, op diverse plekken al public cloud platformen inzetten. Als dat ongecontroleerd gebeurt ontstaat een wirwar van platformen, afhankelijkheden en bijkomstige risico’s. Wij drukken organisaties op het hart dat zij moeten investeren in een coherente cloud strategie in lijn met geldende regelgeving en beleid. Zo kan de ‘journey to cloud’ op een gecontroleerde en verantwoorde manier plaatsvinden.”

Het rapport is op te vragen via https://www.quintgroup.com/nl-nl/consulting/enterprise-cloud/marktonderzoek-public-cloud-overheid/ 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-21T10:28:01.000Z Quint
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.