Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wat is een trekschakelaar?

Simpel uitgelegd is een trekschakelaar een schakelaar die bediend wordt door aan een touwtje of koord te trekken. Zodra je eraan trekt komt er spanning op het aangesloten apparaat te staan. Trek je nog een keer aan het koord dan is de spanning eraf. Bijna iedere trekschakelaar is van een rood lampje voorzien. Wanneer dit lampje brandt zie je in een oogopslag dat er nog stroom op het aangesloten apparaat staat. Trekschakelaars worden het meest gebruikt voor huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en drogers. Het lijkt wel alsof trekschakelaars, ook wel wasmachineschakelaars genoemd, tegenwoordig steeds minder vaak gebruikt worden. Toch is het aan te raden om een trekschakelaar te gebruiken wanneer je wasmachine in een vochtige ruimte staat of wanneer deze niet op een geaarde groep is aangesloten.

Is een trekschakelaar verplicht?

Het gebruik van een trekschakelaar is in Nederland niet verplicht. Wel is het aan te raden wanneer je huishoudelijke apparaten in een vochtige ruimte staan. Een trekschakelaar zorgt in dit geval namelijk voor extra veiligheid.

Daarnaast heeft ook de stroomvoorziening vanuit de meterkast invloed op het wel of niet gebruiken van een trekschakelaar. Kom je erachter dat je wasmachine niet op een aparte groep is aangesloten, kies er dan voor om een trekschakelaar te gebruiken.

Kan je zelf een trekschakelaar aansluiten?

Ben je handig en beschik je over het juiste gereedschap, dan is het zeker mogelijk om zelf een trekschakelaar aan te sluiten. Heb je geen ervaring met elektra aansluiten? In dat geval kan je beter de hulp van een elektricien inroepen om deze klus voor je uit te voeren.

Ga je een trekschakelaar kopen dan heb je de keuze uit een aantal verschillende modellen. Welke trekschakelaar het beste bij jouw wensen past ligt een beetje aan je eisen en de ruimte waar de trekschakelaar komt te hangen. Bekijk de mogelijkheden voor een trekschakelaar hier.

Besluit je om toch zelf de trekschakelaar aan te sluiten voor je wasmachine, of ga je verhuizen en zit er niets anders op dan deze klus zelf aan te pakken, dan is het verstandig om voordat je begint met het aansluiten van de trekschakelaar even heel logisch na te denken.

Zeker als je wasmachine in een vochtige ruimte zoals de badkamer of de douche staat, dan dien je deze op een trekschakelaar aan te sluiten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je bij een kapotte wasmachine geen aanspraak kan doen op de garantietermijn.

Voor je de wasmachine aansluit op de trekschakelaar dien je eerst de stekker eraf te knippen en vervolgens de draden te strippen. Duw na het openen van de schakelaar de draden aan op de overeenstemmende kleuren. Ben je op zoek naar een trekschakelaar? Neem contact op met GoedkoperMetSchakelmateriaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-30T13:38:09.000Z GoedkopermetSchakelmateriaal


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.