Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Het oprichten van een BV een goed idee?

Dit artikel delen:

Als je een bedrijf wilt beginnen, overweeg je misschien een van de twee juridische structuren: een BV of een Eenmanszaak. Beide hebben hun voor- en nadelen. Zo betalen BV doorgaans relatief minder belasting dan een eenmanszaak, verder verschilt de aansprakelijkheid die je hebt bij de verschillende rechtsvormen.

Dus er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen welke structuur het beste is voor het bedrijf. Wordt het een eenmanszaak of toch oprichting BV, lees verder voor alles wat je moet weten over wat de voordelen zijn.

Persoonlijke aansprakelijkheid

Een van de belangrijkste factoren waarmee je als bedrijfseigenaar rekening moet houden bij het kiezen van een juridische structuur is de mate van persoonlijke aansprakelijkheid die je zal hebben als het bedrijf in financiële moeilijkheden komt of wordt aangeklaagd. In een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden die het bedrijf maakt. Dit betekent dat als het bedrijf een lening niet aflost of de belastingen niet kan betalen, de geldschieters of de staat achter je aan kunnen gaan om hun geld terug te krijgen. Bij een BV daarentegen lopen de activa van het bedrijf gevaar, niet de persoonlijke activa van de eigenaren. Als een BV haar rekeningen niet kan betalen, kunnen de schuldeisers achter de activa van het bedrijf aangaan, maar niet achter de eigenaren. Dit is het grootste voordeel dat een BV heeft ten opzichte van bijvoorbeeld een eenmanszaak.

Belastingen

Laten we beginnen bij de eenmanszaak,  als eigenaar van een eenmanszaak moet je belasting betalen over alle inkomsten die het bedrijf heeft. Je betaalt dus over elke euro die je verdiend belasting. Gelukkig kan je wel zakelijke uitgaven van het inkomen afhalen, voor bijvoorbeeld het kantoor waar je inzit of de auto die je voor je werk rijdt. Bij een BV zit dit anders. Bij een BV heb je een belastingvoordeel, je kan namelijk het salaris dat jij jezelf uitbetaalt als loon volledig van de belasting aftrekken.

Hoe richt je een BV op?

Het oprichten van een BV is best een gedoe, vroeger was dit een hele hoop papierwerk en bezoekjes aan bijvoorbeeld de notaris. Maar in de tijd waarin we nu leven is het eigenlijk vrij eenvoudig. Je kan namelijk naar een partij zoals NOTRS, dit is een online notaris waar je makkelijk de oprichting van een BV kan aanvragen. Via deze weg hoeft het oprichten van je eigen BV helemaal niet zo moeilijk te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-29T09:54:59.000Z NOTRS


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.