Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Iron Mountain koopt EvoSwitch voor € 205 Miljoen

Iron Mountain Incorporated (NYSE: IRM), een wereldwijde leverancier van storage en datamanagement oplossingen opgericht in 1951, heeft EvoSwitch Netherlands B.V. en EvoSwitch Global Services B.V. (“EvoSwitch NL”) overgenomen voor een bedrag van € 205 miljoen euro. De transactie betekent voor Iron Mountain een toevoeging van 11 megawatt (MW) bestaande datacentercapaciteit in de metropoolregio Amsterdam welke voor 100 procent is verhuurd, met expansiemogelijkheden van nog eens 23 MW in Amsterdam tot een totale datacentercapaciteit van 34 MW.

EvoSwitch NL is een Nederlands bedrijf, een merk met internationale uitstraling dat is opgericht in 2007 en zijn ‘multi-tenant’ datacenterdiensten levert aan klanten wereldwijd. Het bedrijf exploiteert een van de grootste datacenters in de regio Amsterdam. De bestaande datacentercampus biedt toegang tot meer dan 50 connectiviteit- en telecommunicatie providers waaronder ook verschillende internet exchanges zoals de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). De metropoolregio Amsterdam is een belangrijk knooppunt in de FLAP datacentermarkten (Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs), welke volgens Iron Mountain eind 2017 ongeveer 1.160 MW aan datacentercapaciteit vertegenwoordigde. Daarmee zou het qua grootte de tweede datacentermarkt in Europa zijn en tot de top-5 datacentermarkten wereldwijd behoren. Deze overname betekent voor Iron Mountain een versterking van de stappen die het bedrijf eerder dit jaar al heeft gezet met de overname van een datacenter van Credit Suisse in Londen.

De metropoolregio Amsterdam kent volgens Iron Mountain de laagste energieprijzen binnen de FLAP datacentermarkten terwijl het een van de meest betrouwbare energienetten heeft. EvoSwitch NL heeft zich sinds de oprichting gefocust op het leveren van duurzame datacenterdiensten. Het bedrijf zette in 2007 als eerste een 100 procent CO2-neutraal datacenter in de Nederlandse markt, daarbij gebruikmakend van duurzame energiebronnen op basis van wind, hydro en biomassa. Deze marktbenadering is in lijn met Iron Mountain’s policy om de ecologische footprint van het bedrijf volledig te neutraliseren.

Voor meer informatie over Iron Mountain, na naar www.ironmountain.com

EvoSwitch NL heeft uiteenlopende klanten wereldwijd, waaronder multinationals, cloud service providers, en instellingen binnen de publieke sector. Leaseweb Netherlands B.V. (“Leaseweb NL”), een aan EvoSwitch NL gerelateerd groot bedrijf dat cloud hosting diensten levert in 35 verschillende landen, vertegenwoordigt ongeveer 45 procent van de contractuele omzet van EvoSwitch NL. Iron Mountain heeft met Leaseweb NL een 10-jarige leaseovereenkomst afgesloten, wat Leaseweb NL tot een top-5 klant maakt van Iron Mountain Data Centers. Daarnaast is er geen andere klant die meer dan 15 procent van de totale omzet vertegenwoordigt.

De acquisitie van EvoSwitch NL omvat twee datacenterlocaties in de metropoolregio Amsterdam. De eerste betreft een ‘state-of-the-art’ datacenter met een totale oppervlakte van meer dan 13.900 m2 en bestaande datacenterhallen die meer dan 8.000 m2 aan vloeroppervlak beslaan. De huidige stroomcapaciteit van dit datacenter is 11 MW. Uitbreiding van de stroomcapaciteit met nog eens 2 MW is inmiddels al voorbereid, waarbij 600 kilowatt in leasevorm is gereserveerd voor Leaseweb NL. Deze datacenter locatie is in totaal uit te breiden naar zo’n 40.000 m2. Dit datacenter biedt ruimte voor de ontwikkeling van additionele datacenterhallen met een stroomcapaciteit van 14 MW, wat in totaal een potentiële capaciteit betekent van 27 MW op deze eerste datacenterlocatie.

De tweede datacenterlocatie betreft een site welke een oppervlakte heeft van ongeveer 5.300 m2 met ruimte voor de ontwikkeling van 3.800 m2 aan datacenterhallen. Deze site biedt aanvullend nog eens 7 MW extra aan potentiële stroomcapaciteit. De totale stroomcapaciteit voor de twee datacenterlocaties komt daarmee op 34 MW.

“Wij verwelkomen het EvoSwitch team en de klanten van EvoSwitch in de organisatie van Iron Mountain,” zegt Mark Kidd, senior vice president en general manager van Iron Mountain Data Centers. “Het toegewijde en ervaren managementteam van EvoSwitch NL is al meer dan 11 jaar in de datacenter business actief en heeft daarbij consistente groeicijfers laten zien. De focus van EvoSwitch NL op security en energie-efficiëntie sluit zeer goed aan bij onze bestaande datacenter organisatie, alsook hun solide track record met betrekking tot een continue uptime. Gecombineerd met de huidige en potentiële totale capaciteit van Iron Mountain’s datacenterportfolio, vertegenwoordigt ons portfolio nu meer dan 285 MW aan stroomcapaciteit in de meest aantrekkelijke Amerikaanse en wereldwijde datacentermarkten met de allerhoogste vestigingsratio’s.”

“Ons omvangrijke internationale datacenter platform hebben wij opgebouwd middels recente acquisities en via organische groei,” zegt Kidd. “Wij kijken er naar uit om verdere integratie van de business te realiseren, waarbij onze korte termijn groei voornamelijk zal komen uit de ontwikkeling van nieuwe datacenterruimte in de markten met zeer grote aantrekkingskracht waar we reeds aanwezig zijn.”

“Wij kijken ernaar uit om onze EvoSwitch NL business samen te voegen met die van Iron Mountain Data Centers, een bedrijf dat dezelfde toewijding heeft als het gaat om customer service en operational excellence,” zegt Eric Boonstra, chief executive officer van EvoSwitch. “Deze transactie biedt enorme mogelijkheden voor ons om de relatie met bestaande klanten uit te breiden en hen datacenter uitbreidingsmogelijkheden aan te bieden in belangrijke continentale markten in Europa. Daarnaast biedt het ook bestaande klanten van Iron Mountain nieuwe datacentercapaciteit in de belangrijke Amsterdamse regio.”

“Wij delen Eric’s enthousiasme wat betreft deze acquisitie van EvoSwitch NL,” zegt Con Zwinkels, CEO en oprichter van Leaseweb. “Als wereldwijde leverancier van cloud hosting diensten aan meer dan 17.500 klanten is het belangrijk voor ons om de groeibehoeften van onze klanten te faciliteren. Middels deze transactie krijgt Leaseweb een verbeterde toegang tot datacenters wereldwijd, waaronder nu dus ook Iron Mountain’s datacenters. Wij zijn zeer verheugd om een partnership aan te gaan met een bedrijf dat zo’n goede reputatie heeft als het gaat om security en betrouwbaarheid.”

Financiële gegevens acquisitie

De overnamesom betreffende € 205 miljoen vertegenwoordigt ongeveer 14x 2018 EBITDA, exclusief operationele uitgaven. De koopovereenkomst omvat tevens een toekomstig omzettegoed aan Leaseweb ten bedrage van $25 miljoen, welke gebruikt mag worden voor toekomstige uitbreiding en nieuwe leaseovereenkomsten, voor juni 2028, in de andere datacenters van Iron Mountain Data Centers wereldwijd, onderhevig aan andere voorwaarden.

Iron Mountain verwacht een gestabiliseerd netto bedrijfsresultaat van 12 – 13 procent, volgend op de verdere ontwikkeling en uitbreiding van leaseovereenkomsten op de EvoSwitch NL datacenterlocaties. De bestaande EvoSwitch NL capaciteit zal naar verwachting een jaarlijkse omzet genereren van $30 miljoen tegen een marge van halverwege de 50% (aangepaste EBITDA). Inclusief integratiekosten verwacht Iron Mountain dat de transactie in 2018 zal resulteren in een bescheiden afzwakking van de AFFO (Adjusted Funds From Operations) van 0,5 procent, waarna de acquisitie naar verwachting groeiende resultaten zal laten zien in 2019 volgend op de integratie.

De EvoSwitch NL acquisitie was geen onderdeel van Iron Mountain’s eerder bekendgemaakte plan tot aan 2020. De transactie is wel in lijn met de doelstellingen van het bedrijf om verdere groei te realiseren in de omzet en het aangepaste EBITDA-cijfer via een wijzigende mix naar ondernemingen met snellere groeicijfers en hogere marges. De transactie is gefinancierd middels schulden. Het bedrijf is nog steeds op schema om zijn leaseverplichtingen leverage ratio omstreeks halverwege 5x te brengen tegen het einde van 2018. Daarnaast heeft het bedrijf zich in het plan tot aan 2020 ten doel gesteld om de leverage ratio te reduceren naar ongeveer 5x, terwijl dividenduitbetalingen worden verlaagd als percentage van de Adjusted Funds From Operations naar 70 procent, waarbij wordt uitgegaan van een jaarlijkse dividendgroei van 4 procent per aandeel.

Over EvoSwitch NL

EvoSwitch NL is opgericht in 2007 als onderdeel van de Ocom Group (www.ocom.com), Europa’s grootste onderneming in particulier eigendom op het gebied van internet services. EvoSwitch NL is het eerste CO2- en carrier-neutrale datacenter in Nederland. Sinds de oprichting is het bedrijf continu gegroeid, in lijn met de groei van het internet in het algemeen en de groei van klanten in het bijzonder. In het verlengde van zijn carrier-neutrale propositie heeft EvoSwitch NL een ecosysteem ontwikkeld van telecommunicatie carriers en netwerk service providers die klanten helpen om kosten-efficiënt en met vertrouwen connectiviteit te realiseren. Volgend op de verkoop van EvoSwitch NL, zal de verkopende partij - EvoSwitch International B.V. - onderdeel blijven van de Ocom Group en als merk en datacenter operator blijven bestaan. Tot het merk behoren de werkmaatschappijen EvoSwitch Germany GmbH en EvoSwitch USA, Inc.

Over Iron Mountain

Iron Mountain Incorporated (NYSE: IRM), opgericht in 1951, is wereldwijd leider op het gebied van storage en informatie management services. Het bedrijf heeft het vertrouwen van meer dan 225.000 organisaties over de gehele wereld. Met een vastgoednetwerk van meer dan 7,8 miljoen vierkante meter in meer dan 1.400 faciliteiten in meer dan 50 landen, biedt Iron Mountain opslag en bescherming voor miljarden aan waardevolle activa, waaronder bedrijfs-kritische informatie, uiterst gevoelige data, alsmede culturele en historische artefacten. Iron Mountain helpt klanten om kosten en risico’s te verlagen, om compliant te zijn met reguleringen, om te herstellen van een ramp, en om een meer digitale manier van werken mogelijk te maken. Dit doet Iron Mountain door oplossingen aan te bieden waaronder informatie management, digitale transformatie, veilige opslag, veilige vernietiging, alsmede datacenters, cloud services, en kunst opslag & logistiek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-12T19:11:42.000Z EvoSwitch
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.