Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Van Aken heeft weer ruimte voor BIM

Building Information Modelling (BIM) wint in de bouwwereld snel aan populariteit. Ook architectenbureau Van Aken slaat alle informatie die relevant is tijdens de levenscyclus van een gebouw centraal op in een 3D-gebouwmodel. “Daarvoor is wel een enterprise IT-omgeving nodig”, zegt Systems Administrator Lars Bemelmans.

Nieuwe storage en servers voor Eindhovens architectenbureau

Van Aken Concepts, Architecture & Engineering (CAE) – zoals het Eindhovense bedrijf voluit heet – is al sinds 1979 actief op het gebied van stedenbouw, architectuur en interieur. Het bureau heeft onder andere aansprekende kantoren, winkelgebieden en woningcomplexen op zijn naam staan. “Maar we zijn ook erg actief binnen de hightechindustrie”, benadrukt Bemelmans.

Zo is Van Aken wereldwijd betrokken bij de bouw van datacenters en cleanrooms. Bemelmans: “In Turkije hebben we een state-of-the-art en efficiënt datacenter van wereldklasse gebouwd. Duurzaamheid was van het grootste belang voor de klant. LEED Gold – een certificering voor ‘Leadership in Energy and Environmental Design’ – werd gerealiseerd in de facility en kantoren om de operationele kosten te minimaliseren en een hoge kwaliteit te garanderen voor hun colocation-klanten. Gelegen op de Noord-Anatolische breuklijn werd het gebouw zorgvuldig ontworpen om een aardbeving van magnitude 9 op de schaal van Richter te kunnen weerstaan. Dit werd bereikt door het gebruik van meer dan driehonderd isolatoren waardoor het hele gebouw onafhankelijk van de fundering tot 1,2 meter in alle richtingen kan bewegen, terwijl het datacenter door blijft draaien.”

Complexe modellen

“Modellen voor BIM worden steeds complexer. Zeker zo’n hightechproject met veel leidingwerk brengt complexe 3D-modellen met zich mee”, vervolgt Bemelmans. “Die moet je veilig opslaan, maar ook eenvoudig kunnen delen met de partners waar je het project mee doet. Performance is daarom voor onze engineers en architecten van wezenlijk belang en dat werkt voor ons niet als we de modellen in de cloud opslaan.”

Waarmee Bemelmans zeker niet wil zeggen dat Van Aken afwijzend staat tegenover de cloud. “Bijvoorbeeld voor communicatie met klanten gebruiken we tools uit de cloud. Ik sluit daarnaast niet uit dat we nog de overstap maken naar bijvoorbeeld Microsoft Office 365. Maar onze storage en servers houden we omwille van de performance en kosten liever on-premises.”

Hoge eisen aan IT

Aan die storage- en serveromgeving stelt Van Aken hoge eisen. Bemelmans: “We zijn misschien een mkb-bedrijf, maar wel een met een enterprise IT-omgeving die we iedere vijf jaar grondig vernieuwen.” Zo ook in 2019. Samen met partner ACA IT-Solutions werd de serveromgeving gemoderniseerd en de storagecapaciteit uitgebreid van 20 naar 54 terabyte.

Op advies van ACA IT-Solutions – waar het architectenbureau al sinds 2003 mee samenwerkt – koos Van Aken voor de hybride Unity 300-storageoplossing van Dell EMC met twee extra diskcabinets. “Deze biedt high-performance flashdisks voor de data waar we dagelijks mee werken, en goedkopere conventionele schijven voor archiveringsdoeleinden”, legt de Systems Administrator uit. Voor de serveromgeving viel de keuze op twee PowerEdge R740 Servers van Dell EMC. De uitlevering werd verzorgd in samenwerking met distributeur Tech Data.

Dennis Schunselaar, Corporate Sales Manager van ACA IT-Solutions licht toe: “Het plan voor modernisering van de storage- en serveromgeving is in nauw overleg met Van Aken bepaald. Daarbij hebben we goed geluisterd naar de actuele wensen en toekomstige behoeften van de organisatie. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een flexibel en hybride model, omdat bij Van Aken het datamanagement van groot belang is. Deze oplossing groeit mee met de organisatie en past zich aan in geval van een veranderende manier van werken, exponentiële datagroei en eventuele wijzigingen in de opbouw van de ICT-omgeving.”

Data overpompen

De migratie naar de nieuwe storage- en serveromgeving was volgens Bemelmans een fluitje van een cent. “Vijf jaar geleden hebben we al de stap hebben gemaakt naar een gevirtualiseerde omgeving. Dat maakt je onafhankelijker van de onderliggende hardware. Dat hielp bij deze migratie. Samen met ACA IT-Solutions heb ik een uitgebreid plan van aanpak en de netwerkschema’s opgesteld, zodat je weet hoe de virtuele machines zijn ingericht en waar je tegenaan zou kunnen lopen. Dan is het eigenlijk alleen nog een kwestie van de data overpompen naar de nieuwe omgeving. Maar dat zou ik zelfs vanuit huis kunnen doen.”

De uiteindelijke migratie nam slechts vier dagen in beslag. “Het resultaat is dat we in ons beheerdashboard nu niet meer tegen rode schijven aan zitten te kijken”, constateert Bemelmans. “De nieuwe omgeving is stabiel en biedt ons de komende vijf jaar ruime opslagcapaciteit. Maar misschien nog belangrijker is de toegenomen performance. Iedereen die bij een project betrokken is, kan snel en feilloos werken met zware 3D-modellen. Zonder te hoeven wachten bij het opslaan van grote bestanden.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-19T14:35:37.000Z Tech Data
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.