Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Bit Academy brengt Minecraft naar het klaslokaal om te leren coderen

Bit Academy organiseerden afgelopen week een Deep Dive. Het programma bestond uit codeersessies en een hackathon, waarbij studenten binnen één week de basisprincipes van game design leerden aan de hand van het populaire spel Minecraft.

Minecraft is een populaire game die bestaat uit een virtuele open wereld. Doordat de wereld uit blokken bestaat, kan er oneindig gebouwd worden. De game kent geen regels, waardoor spelers op geheel eigen wijze hun fantasie en creativiteit kunnen loslaten in een virtuele wereld. Gezien spelers meer mogelijkheden kunnen creëren door te coderen, vormt het de ideale basis om de basisprincipes van game design bij te brengen. 

Gedurende de week leerden de studenten hoe Minecraft werkt en kregen ze oefeningen en opdrachten om hun codeer skills te verbeteren. Vervolgens werden er groepjes gevormd om een échte Minecraft map te ontwikkelen. Een jury bestaande uit de coaches van de Bit Academy hebben alle Minecraft maps beoordeeld en daarna drie finalisten uitgekozen. De bekende YouTuber Ronald, met 805k volgers, heeft de drie werelden van de finalisten gelivestreamd op zijn Twitch kanaal. De fans van Ronald konden gedurende de livestream aangeven welke map zij het beste vonden. Aan de hand van deze feedback hebben de coaches vervolgens een winnaar gekozen. 

De winnaars Niels, Joris en Justin waren erg enthousiast over de Deep Dive. “We zijn heel erg blij dat we de wedstrijd hebben gewonnen!,” aldus Niels namens de winnende groep. “Het was erg leuk om mee te doen en na al dat thuisonderwijs weer samen te werken met een groep. De coding sessies waren bovendien erg interessant waardoor we precies wisten wat ons te doen stond.” 

Volgens de Bit Academy is leren programmeren essentieel in de huidige maatschappij. Programmeren gaat over meer dan alleen kans maken op een baan, het gaat in essentie over het leren oplossen van ingewikkelde puzzels. Door logisch na te denken is het mogelijk om met programmeren creatieve oplossingen voor complexe problemen te vinden. Computational thinking zou volgens de opleiding daarom een kernvaardigheid moeten worden die iedere student zou moeten leren. Op deze manier leren studenten beter en creatiever leren denken. 

“Bij de Bit Academy geven wij niet op de traditionele manier les, maar proberen wij in te spelen op praktische toekomstgerichte oplossingen. Hierdoor krijgen onze studenten de mogelijkheid om mee te bepalen hoe hun onderwijstraject eruit komt te zien,” aldus Dennis Berkhof, medeoprichter van de Bit Academy. “De traditionele manier van lesgeven is niet altijd de leukste en vaak ook niet de meest efficiënte manier. Studenten raken al snel verveeld en dreigen soms af te haken. Gezien games, als Minecraft, over het algemeen als ‘leuk’ worden ervaren en niet meer zijn weg te denken uit ons leven, zetten wij ook games in als tool om te leren en te instrueren.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-24T15:51:43.000Z Bit Academy


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.