Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Reaal en Gemba IoT: pilot tegen containerbranden

Reaal is een pilot gestart om containerbranden te voorkomen. Jaarlijks ontstaat er voor 20 miljoen euro schade door containerbranden. Reaal en Gemba IoT hebben hiervoor een innovatieve oplossing ontwikkeld die containers monitort op onder andere locatie en temperatuur. De pilot is gestart bij de ijsbaan in Haarlem.

Ernst van Donselaar, Projectmanager bij Reaal: “Jaarlijks worden veel ondernemers slachtoffer van een containerbrand, waarbij de schade landelijk op 20 miljoen euro wordt geschat. In sommige gevallen wordt de schade door de betrokken verzekeraar niet gedekt, doordat een container te dicht bij het bedrijfspand is geplaatst. Dit was voor ons de aanleiding om te kijken hoe we ondernemers kunnen helpen om branden te voorkomen. Door voorlichting en het geven van tips proberen wij ondernemers bewust te maken van de risico’s, maar daarnaast willen we ondernemers ook een concrete oplossing bieden voor dit probleem.”

Monitoring

Van Donselaar: “De oplossing vonden we in de samenwerking met Gemba IoT. Deze specialist in Internet of Things-oplossingen (IoT) ontwikkelde voor ons een systeem waarbij containers worden uitgerust met sensoren. Deze sensoren monitoren een container op een paar essentiële factoren. Als er risicovolle afwijkingen worden geconstateerd, krijgt de ondernemer een melding op zijn telefoon. Zo wordt de container gemonitord op:

  • Locatie; staat de container op de juiste plek of staat deze te dicht bij het pand?
  • Temperatuur; een plotselinge temperatuurstijging kan duiden op brand of broei,
  • Klepstand; is de container goed afgesloten? Een openstaande container kan namelijk brandstichting uitlokken.

Door tijdig in te grijpen kan veel ellende worden voorkomen.”

Pilot 

Na uitgebreide testen zijn Reaal en Gemba IoT nu een pilot gestart bij de ijsbaan van Haarlem. Daar zijn de eerste containers, een van kunststof en een van metaal, voorzien van de sensoren. Als de pilot succesvol blijkt, zal deze verder worden uitgebreid. Van Donselaar: “Er is al interesse getoond vanuit ondernemers, containerbedrijven en andere verzekeraars. Het zou erg mooi zijn als andere partijen bij dit project aansluiten en we gezamenlijk containerbranden kunnen voorkomen.”

Reaal Bedrijfswacht

Om schades, in met name het MKB, te voorkomen lanceerde Reaal recent het online preventieplatform Reaal Bedrijfswacht. Reaal Bedrijfswacht biedt ondernemers tips om zelf maatregelen te nemen tegen bijvoorbeeld extreem weer, inbraak of waterschade. Naast de bruikbare tips heeft Reaal ook diverse experts geselecteerd, die via het platform te raadplegen zijn. Met de lancering van het preventieplatform wil Reaal financieel adviseurs verder ondersteunen bij hun preventieve rol richting hun zakelijke klanten.

Over Reaal     

Verzekeren is vast niet je favoriete bezigheid. Dat begrijpen we bij Reaal maar al te goed. Toch is het prettig als het lekker geregeld is en daar helpen we je graag bij. Dat doen we al meer dan honderd jaar, voor bijna twee miljoen klanten. Bij Reaal vind je heldere producten met een duidelijke uitleg. Zo hou jij altijd de touwtjes in handen en bepaal je zelf wat je verzekert, en hoe jij je verzekeringen regelt. Rechtstreeks bij ons of via een adviseur die jou het werk uit handen neemt. Wat je ook kiest, wij maken het in orde. Zodat jij kan zeggen: Lekker geregeld. Reaal. Reaal maakt onderdeel uit van VIVAT. 

Gemba IoT

GembaIoT helpt met de complete IoT-keten. GembaIoT en Gemba Services ondersteunen en versterken elkaar op het gebied van onder meer Asset Performance Management, Predictive Maintenance, Mobile Apps Development. 

Van scan tot uitrol zorgen we dat je het beste haalt uit de IIoT mogelijkheden voor jouw organisatie. GembaIoT richt zich specifiek op de industrie met fysieke assets. Wij hebben een hoog kennisniveau en een praktische insteek. Omdat elke branche uniek is, is maatwerk het uitgangspunt en werken we samen met domeinspecialisten. 

GembaIoT gebruikt het IBM Watson IoT PlatformTM als Gold Business Partner van IBM. Om de volledige keten te dekken, werken we samen met een aantal innovatieve partners die voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen. We realiseren een optimale aansluiting van sensor en netwerk tot analyse en app. Door actief samen te werken profiteren onze klanten van best practices. 

IBM Watson is onderdeel van IBM Cloud, een full-stack cloud platform dat public, private en hybride omgevingen omvat. IBM Cloud is een schaalbaar en veilig platform voor alle vormen van data, AI tools en applicaties. Ook Security is een onderdeel binnen IBM Cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-12T13:58:37.000Z Gemba IoT


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.