Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Snelheid en eenvoud dankzij het nieuwe Robotiq cobot palletiseersysteem

Robotiq lanceert een nieuwe palletiseeroplossing voor collaboratieve robots (cobot). De innovatie combineert flexibiliteit en installatiegemak met een grotere doorvoercapaciteit. Dat zorgt voor een snel rendement van de investering. De Robotiq Palletising Solution is speciaal ontwikkeld op maat van bedrijven die goederen behandelen met een lagere doorvoercapaciteit, waarbij de uitgevoerde taken en de afmetingen van de dozen of pallets vaak kunnen wijzigen.

Het nieuwe systeem is ongeveer 30% sneller dan andere cobotpalletisers die momenteel op de markt zijn. De oplossing kan tot  13 dozen per minuut verwerken en is dankzij de geïntegreerde applicatiesoftware in minder dan een dag te installeren. De instellingen aanpassen voor nieuwe producten neemt slechts vijf minuten in beslag.

Bovendien bestaat deze toepassingsgerichte technologie uit volledig verbonden, plug-and-play hardware en software. De vooraf geselecteerde functies zorgen voor een snelle en eenvoudige implementatie met de UR10.

"We waren erg onder de indruk toen we de Application Kit uittestten. De gesynchroniseerde beweging maakt het tot een zeer uniek product in de wereld van de cobot", aldus Early Ewing, hoofd van UR+ Ecosystem bij Universal Robots.

De palletiseerapplicatie kan in slechts drie eenvoudige stappen ingesteld worden dankzij de visuele robotsturing, beschikt over automatische trajectplanning en botsdetectie en er is geen PC of externe programmering vereist. Eenmaal geprogrammeerd zorgt een eenvoudige klik op de muis voor directe activering van de applicatie.

Het systeem levert een optimale gesynchroniseerde besturing van zowel de cobot als de 7de as, met naadloze bewegingen die een maximale levensduur van de cobot garanderen. Dankzij de compacte afmetingen past het systeem gemakkelijk in elke bestaande configuratie, zonder dat de productie opnieuw hoeft ingericht worden.

Elk systeem bestaat uit een verticale as, een robotbasis, de software voor de applicatie en een vacuümgrijper. In detail ziet dit er zo uit: een verticale 7e as en besturingskast met PLC, aandrijving, motor en veiligheidsrelais; de AirPick vacuümgrijper van Robotiq, beugel en zuignappen; de pallet- en dozensensoren; het kabelmanagementsysteem; de URCaps knooppunten voor de palletiser- en asbesturing; en tot slot twee statuslampjes.

De technologie is uitgebreid en robuust in de praktijk getest en kreeg sterke steun van vooraanstaande robotica-experts. Zo gaf Bryant Henderson, senior robotica ingenieur bij Advanced Control Solutions, volgend commentaar: "Ik was algemeen gesproken zeer onder de indruk van het systeem. De hardware is getest en robuust, en de gebruikersinterface is uiterst gebruiksvriendelijk".

Nicolas Lauzier, senior producteigenaar bij Robotiq, licht toe: "De noodzaak om het palletiseerproces te automatiseren is alleen maar versterkt door de recente Covid-19-pandemie. Bovendien was dit al een belangrijk streven in veel bedrijven door de gezondheids- en veiligheidsimplicaties van repetitieve en fysiek veeleisende handmatige palletisering.”

"Veel andere cobotpalletiseeroplossingen op de markt hebben echter een grote voetafdruk, zijn relatief duur en vereisen aanzienlijke expertise in automatisering. Daarnaast is ook de benodigde tijd  voor het programmeren vaak aanzienlijk. Er zijn ook de uitdagingen rond de flexibiliteit van deze systemen om ze voor verschillende toepassingen in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van kleinere dozen of het gebruik van pallets van verschillende afmetingen. Ook de snelheid, die zelden hoger is dan 10 dozen per minuut, is een uitdaging.  Het probleem wordt vaak nog gecompliceerder door het gebruik van componenten van meerdere leveranciers, wat leidt tot compatibiliteitsproblemen.”

"De nieuwe Palletising Solution van Robotiq pakt al deze problemen in één keer aan en biedt zo een flexibele en snelle oplossing voor tal van applicaties. Ik denk bijvoorbeeld aan de levensmiddelen- en drankensector, de consumentenproducten en de farmaceutische sector, maar ook aan elke andere sector waar een snelle doorvoer en omschakeling van producten vereist is.

Veiligheid is een bijkomende toegevoegde waarde. Zo krijgt de klant tips over de risicobeoordeling via een e-learningmodule over veiligheid en een speciaal hoofdstuk over veiligheid in het instructieboekje. Het is ook compatibel met veiligheidssystemen van derden, zoals veiligheidsvergrendelingen, lichtgordijnen en zonescanners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-09T11:34:56.000Z Robotiq
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.