Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Dropshipping: kans of kansloos?

Waar het aantal fysieke verkooppunten in rap tempo is afgenomen, schieten webwinkels als paddenstoelen uit de grond. Vooral dropshipping-webshops zijn razend populair. Zeker onder startende webwinkeliers. Tegelijkertijd is er geen segment dat zo onder vuur ligt als deze webshops. Hoe maak je in deze tijd nog een succes van dropshipping?

Ondernemers die werken met dropshipping komen regelmatig negatief in het nieuws. Ze zouden hun producten voor een veelvoud van de inkoopprijs verkopen en hun leverbelofte niet nakomen. Vaak gaat dit over ondernemers die hun assortiment samenstellen met artikelen van AliExpress en zo snel rijk denken te worden. Er zijn zelfs initiatieven – zoals Ali versus de rest – om deze webwinkels te 'ontmaskeren'.

Ondernemers die op bovenstaande manier dropshippen zijn vaak maar een korte periode succesvol. Zet je het echter in als aanvulling op je reguliere assortiment, dan biedt dit vaak kansen voor de langere termijn. Dropshipping is in de basis namelijk een heel mooie en laagdrempelige manier om je assortiment uit te breiden en nieuwe markten te verkennen.

Geen voorraad, geen verzending, geen gedoe?

Vergeleken met het oprichten van een reguliere webwinkel, waarbij je zelf een voorraad moet aanleggen en verantwoordelijk bent voor de orderverwerking, lijkt het ideaal. Je schiet de bestelling in bij de producent, groothandel of leverancier en deze partij zorgt ervoor dat het product bij de eindklant terechtkomt.

Dit klinkt als een gouden bedrijfsformule. Toch zitten er nog wel wat haken en ogen aan het concept. Om te beginnen blijf je als webwinkelier verantwoordelijk voor het logistieke traject, ondanks dat je er geen invloed op hebt. Vertraagde leveringen, pakketjes die onderweg beschadigd raken, producten die nooit aankomen, het valt allemaal onder jouw verantwoordelijkheid.

Daarnaast is de consument wettelijk beschermd bij online aankopen, waardoor jij verplicht bent om je klant retourrecht te bieden. Ook wanneer het inkoopkanaal geen retouren accepteert of alleen tegen hoge verzendkosten. Een ander struikelblok is dat de leverancier zijn producten ook via andere webwinkeliers zal verkopen, wat nadelig is voor je concurrentiepositie.

Zo maak je van dropshipping een succes

Of het een succes wordt of eindigt in een fiasco hangt voor een groot deel samen met de kwaliteit van de leverancier. Naast een gedegen onderzoek naar de kwaliteit van de producten is het verstandig om ook de dienstverlening grondig te checken. 

Worden de orders op tijd verstuurd, hoe komt de bestelling aan en word je op de hoogte gehouden? Bij Aziatische leveranciers gaat dit vaak slecht. Bij Europese spelers, op dropshippers.nl vind je er al een heleboel, speelt dit een minder grote rol.

Er zijn ondernemers die hun gehele bedrijf bouwen rondom dropshipping, waarmee je erg afhankelijk wordt van je leverancier(s). Het werkt over het algemeen beter als je het inzet om je assortiment uit te breiden. Bijvoorbeeld als je (nog) niet weet welke producten zullen aanslaan bij jouw doelgroep. Ook is het een fijne methode voor artikelen die je niet zo vaak verkoopt, maar wel wilt aanbieden.

Verdiep je eens in Europese dropship-leveranciers

Naast de prijs-kwaliteitverhouding is de levertijd één van de grootste struikelblokken bij dropshipping. Door samen te werken met een Europese leverancier voorkom je dat jouw klanten wekenlang op hun bestelling moeten wachten. Bovendien heb je de bevestiging dat de producten voldoen aan de Europese veiligheidsnormen, wat een must is als je hier wilt verkopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-20T14:43:23.000Z Dropshipping


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.