Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Dit zijn de mogelijkheden voor wie zorgeloos periodiek wil beleggen

Het is niet omdat je niet heel vermogend bent, dat je niet kan investeren. Als je elke maand een beetje geld kan missen, kan het al interessant zijn om periodiek te beleggen. Periodiek beleggen is een alternatief voor het klassieke sparen. Hierbij investeer je maandelijks een bedrag dat je kan missen. Omdat je maandelijks belegt en dus zowel wanneer de koersen hoog als laag staan, surf je mee op de algemene marktevolutie. Hierdoor is periodiek beleggen vooral interessant voor wie op langere termijn wil investeren.

Men zegt wel eens dat periodiek beleggen minder risicovol is dan eenmalig aandelen kopen, maar veel is uiteraard afhankelijk van waarin er wordt geïnvesteerd. Als er vooral in agressieve en risicovolle beleggingsfondsen wordt geïnvesteerd, kan periodiek beleggen heel risicovol zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor beleggingen in cryptomunten en andere risicovolle investeringen. We leggen uit welke opties je hebt als je periodiek wil beleggen en ook de rompslomp uit handen wil geven.

Periodiek beleggen in een beleggingsfonds

Bij deze vorm van periodiek beleggen wordt er een beroep gedaan op een beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsbeheerder of een fondsmanager. In de praktijk gaat het vaak om een team van managers die de inleg van heel veel mensen beheren. Deze managers maken beslissingen over de samenstelling van het fonds. Ze kunnen bijvoorbeeld beslissen om bepaalde aandelen te verkopen en om zo de aandelen van een ander bedrijf te kopen. Uiteraard houden ze daarbij rekening met de bepalingen van het prospectus. Deze fondsbeheerders werken niet gratis en ontvangen een beheerloon. Dit is meestal een percentage van het beheerde vermogen. Er bestaan zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde fondsen.

Vermogensbeheer: persoonlijk en actief beheer van jouw vermogen

Een alternatief voor een beleggingsfonds is de vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder is een privébeheerder die het vermogen van een persoon beheert op basis van gemaakte afspraken. Veelal heeft men daarbij een bepaald doel voor ogen, bijvoorbeeld het voorzien in de levensbehoefte van de volgende generatie of een bepaald pensioenkapitaal vergaren. In tegenstelling tot een fondsbeheerder stemt een vermogensbeheerder zijn activiteiten op jouw wensen af en niet op de bepalingen van het prospectus. Ook een vermogensbeheerder werkt natuurlijk niet gratis en je hebt al een vrij grote inleg nodig. Meestal gaat het om honderdduizend euro of meer. Sommige vermogensbeheerders gaan akkoord met een lagere startinleg als er periodiek extra geld wordt geïnvesteerd.

Automated trading: laat de robot voor jou beleggen

De afgelopen jaren gaat er steeds meer aandacht uit naar automated trading. Dit is geïnspireerd op de software die ook door grote banken en investeringsmaatschappijen wordt gebruikt. Hierbij geeft men bepaalde instructies door aan tradingsoftware, waarna de software automatisch zal kopen of verkopen om zo winst te genereren. Vroeger was de benodigde menselijke input hierbij heel groot, maar met de opkomst van kunstmatige intelligentie kan de software steeds autonomer werken. Hierdoor herkent het zelf marktsignalen en kan het ook automatisch kopen en/of verkopen. Uiteraard blijft het belangrijk om de robot vooraf goed te leren welke risico's er al dan niet mogen worden genomen.

Automated trading wordt niet alleen toegepast bij de handel in aandelen, obligaties en andere effecten, maar ook bij investeringen in de cryptomarkt. Dat is bijvoorbeeld wat Bitcoin Era doet. Het programma voert alle technische handelsacties op de automatische piloot uit en kan ook scalpen. Bij het scalpen worden heel snel orders uitgevoerd om van minimale stijgingen te profiteren. De winst per order is klein, maar door tientallen tot honderden orders per uur uit te voeren, kan er wel degelijk een mooie winst worden gerealiseerd. Ook bij deze vormen van automated trading is het mogelijk om op periodieke momenten extra geld te investeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-28T08:52:16.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.