Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De nieuwste betalingstrends in 2022

Langzaam maar zeker veranderen de manieren waarop we transacties maken. Waar in de oudheid alleen maar ruilhandel mogelijk was, hebben we nu, naast cash, ook talloze andere methoden van transacties doen toegevoegd als interessante betaalopties. Maar wat zijn nou precies de betalingstrends voor 2022? In deze blog bespreken we alle opties en wat er komen gaat. Zo heb jij straks een goed idee over wat je kunt verwachten bij de lokale supermarkt bij het afrekenproces.

De tijden van cash zijn voorbij

Ten eerste kunnen we haast wel stellen dat de tijden van cash voorbij zijn. Steeds minder mensen hebben cash op zak. Op vele plekken als supermarkten worden brieven groter dan €100 inmiddels niet meer geaccepteerd. Tevens moet je bij vele pinautomaten nu een bedrag betalen wanneer jij geld uit de machine wilt halen. Daardoor is het voor bijna niemand het nog waard om gebruik te maken van cash in het dagelijkse leven. De afname van het gebruik van cash zal dan ook dit jaar door blijven zetten.

Pinnen

Momenteel is de meest gebruikte betaalmethode het pinnen. Via je bankkaart en een pincode maak je het geld over naar een andere partij. Deze betaalmethode bestaat al een tijdje en blijft ook wel populair. Dit komt doordat een bankpas erg makkelijk is om mee te nemen naar plekken. Het enige nadeel is dat je een pincode moet herinneren. Daardoor hebben groepen als ouderen enige hinder van deze betaalmethode. 

Contactloos betalen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om contactloos te betalen met het pinnen. Je houdt simpelweg je pinpas dicht tegen een cardreader aan, waarna automatisch het bedrag wordt overgemaakt. Contactloos betalen neemt steeds meer in populariteit toe, doordat het nog eenvoudiger is dan pinnen. Tevens heb je geen pincode nodig bij bedragen onder de €25. Daardoor heb je niet vaak deze extra code nodig en is het leven een stuk soepeler geworden. Ook is deze optie fijn voor ondernemers doordat deze maar een kleine card reader nodig hebben voor hun transacties in plaats van een groot apparaat.

Met je mobiele telefoon betalen

Een andere optie die in opkomst is, is betalingen verrichten met behulp van je mobiele telefoon. In dit geval doelen we op Apple Pay. Door middel van een speciale tip kun je met je telefoon contactloos een geldbedrag overmaken bij een kassa. Daarbij moet je wel jouw pinpassen toevoegen aan je Apple wallet. Verder heb je met Apple Pay geen code nodig. Wel wordt vaak een vingerafdruk vereist zodat het lastiger wordt voor anderen om een betaling te verrichten met een gestolen mobiele telefoon. Het nadeel aan deze methode is dat het momenteel alleen mogelijk is met een IPhone. Daardoor blijft een grote groep gebruikers achter op dit vlak.

Via QR-codes betalen

Ook is het inmiddels mogelijk om aan de hand van QR-codes te betalen. Het proces werkt vrij simpel. Met jouw mobiele telefoon scan je een bepaalde QR-code. Na het scannen beland je op een betaalpagina. Op deze betaalpagina maak je het geldbedrag over en is de transactie voltooid. Het handige aan deze optie is dat je niet langer handmatig een bankrekening hoeft in te voeren maar via een scan meteen ergens belandt. Echter is het zaak om een redelijke camera te hebben en over goede belichting te beschikken. Hoewel deze optie dus interessant is, kun je hier niet enkel op leunen.

De opkomst van Afterpay

Tevens is Afterpay momenteel aan het opkomen. Deze betaalmethode maakt gebruik van haast alle eerdere methodes, maar het verschil ligt in de timing. Afterpay houdt namelijk in dat er pas na het leveren van diensten of producten betaald hoeft te worden. In feite is dit een nieuwere versie van kopen op afbetaling. Deze betaalmethode is met name handig wanneer je momenteel een krappe portemonnee hebt of veel producten bestelt zoals kleren, waarvan een groot deel wordt geretourneerd. Desondanks is het zaak om op te passen dat je hiermee geen kredietproblemen oploopt.

Straks ook met Whatsapp betalen?

Tot slot is ook betalen met Whatsapp in opkomst. In Nederland is dit echter nog niet het geval. Dit komt doordat betalen met Whatsapp momenteel in andere landen wordt getest. Het proces van deze betaalmethode is vrij simpel. Ten eerste moet je jouw bankpas koppelen aan jouw Whatsapp account. Daarbij wordt er een pincode of vingerafdruk geëist die gebruikt wordt om veiligheidsredenen. Om een betaling te verrichten moet je in Whatsapp een chat openen van de persoon waar jij het geld aan over wilt maken. Selecteer vervolgens “bijlage” en daarna “betaling”. Vervolgens voer jij de hoeveelheid van het geldbedrag in, waarbij een pincode of vingerafdruk moet worden ingevoerd. Daarna wordt het geldbedrag overgemaakt. Tot slot krijg je een bevestiging dat de betaling gelukt is. Hoewel deze optie momenteel nog niet in Nederland is, zou het geen verrassing zijn wanneer het later dit jaar beschikbaar wordt gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-10T16:35:32.000Z Lequal


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.