Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wat is Bitcoin halving?

Het investeren in Bitcoin en andere crypto currency wordt steeds populairder. Ook mensen die weinig kennis en ervaring hiermee hebben starten met het kopen van Bitcoins. Toch is het wel echt aan te raden om je te verdiepen in deze munteenheid voordat je start met het kopen ervan.

In relatie tot Bitcoin komen veel termen voorbij, de één relevanter dan de ander. De term Bitcoin halving horen wij vaak voorbijkomen en is tevens belangrijk om te begrijpen. Wat Bitcoin halving is en hoe het de bitcoin koers en ethereum koers beïnvloedt? Wij leggen het je uit!

Bitcoin, koersbepalend

Inmiddels zijn er al aardig wat crypto currency’s op de markt, maar Bitcoin blijft de meest toonaangevende. Hiermee is hij ook nog steeds één van dé koersbepalers. Op de koers zijn vele aspecten van toepassing, zoals mondiale ontwikkelingen als oorlogen en recessies. Maar er zijn meer factoren die van invloed zijn op de koers van Bitcoin. Bitcoin halving is hier een voorbeeld van.

Om te kunnen begrijpen wat halving is, is het goed om even kort iets meer over de Bitcoin te vertellen. In totaal zijn er zo’n 21 miljoen Bitcoins in omloop. Om dit in de gaten te houden zijn er zogenaamde miners. Zij verifiëren Bitcoin-transacties en voegen deze toe aan de blockchain. Hiervoor maken miners (o.a. elektriciteits)kosten en daar krijgen zij een vergoeding voor. Dit noemen we een block reward. Dit bedrag is nu ongeveer 6,25 btc per 10 minuten, uiteraard verdeeld over alle miners wereldwijd. Dit halveert ongeveer iedere vier jaar, de eerstvolgende is waarschijnlijk in 2024. En je raadt het al; Dat noemen ze Bitcoin halving.

Hoe beïnvloedt Bitcoin halving de koers?

Zoals we al zeiden beïnvloedt de halving van Bitcoin de koers. De beredenatie hierbij is dat miners van Bitcoins natuurlijk kosten maken, deze betalen zijn van de fee die zij dus krijgen. Zodra de kosten niet meer gedekt kunnen worden, worden er automatisch minder Bitcoins aangeboden door de miners. Maar wanneer vervolgens de vraag naar Bitcoins hoog blijft, resulteert dit in schaarste en stijgt de prijs. Maar zoals we al zeiden is dit een effect wat wij zien voorbijkomen, maar wat niet altijd een exacte wetenschap betreft.

Soms stijgen crypto om onduidelijke reden, soms juist als direct gevolg van een gebeurtenis. Het accepteren van een crypto currency als regulier betaalmiddel is een voorbeeld van een gebeurtenis waardoor de bitcoin koers drastisch kan stijgen. Of andere koersen zoals de ethereum koers dan meestijgen? Dat is altijd maar de vraag want het kan dus ook van individuele aspecten van een munt afhangen of hij daalt of stijgt.

Kortom, halving is een complex begrip en hangt samen met het minen van de aandelen. Het is wel goed om dit in de gaten te houden, zeker wanneer dit moment eraan zit te komen. Kopen of juist verkopen van je Bitcoins kan op zo’n moment een slimme zet zijn. Ondanks dat de successen met crypto erg groot kunnen zijn, is het wel goed om dit altijd te doen met geld wat je daadwerkelijk kunt missen want een verlies (bij gedwongen verkoop) is ook altijd goed mogelijk!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-04T16:47:01.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.