Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Online winkel voor 3Dprintbare onderdelen Daimler- en Setra-bussen

Wibu-Systems, pionier op het gebied van bescherming van intellectuele eigendomsrechten en softwarelicentiebeheer, is een samenwerkingsverband aangegaan met Daimler Truck and Buses en Farsoon Technologies, een specialist in additieve producties.  Gezamenlijk hebben de partners een 3Dprintbare onderdelenservice ontwikkeld.

 In de nieuwe OMNIplus online winkel kunnen eigenaren en exploitanten van Daimler- en Setra-bussen een uitgebreide selectie verbruiksartikelen kopen en printen, waar en wanneer ze deze nodig hebben. De digitale objecten en het factureringsproces wordt beschermd met de Wibu-Systems technologie CodeMeter. De nieuwe service concretiseert de beloften van manufacturing-as-a-service en Industry 4.0.

Zelfs met een efficiënte en georganiseerde onderdelenservice zoals de conventionele OMNIplus-operaties, kost het tijd om bestelde auto-onderdelen te verzamelen en te verzenden. Voor commerciële exploitanten van bussen en touringcars kan dit betekenen dat routes niet worden onderhouden en inkomsten verloren gaan omdat hun voertuigen stil staan ​​en wachten op de broodnodige onderdelen. Daimler Buses besloot de tussenpersoon uit te schakelen en buschauffeurs zelf originele, gelicentieerde onderdelen te laten kopen en maken met een intelligente online winkel voor 3D-afdrukbare componenten. Om dit te doen, wendden ze zich tot de industriële additive manufacturing-professionals van Farsoon Technologies voor de printhardware en -software en tot Wibu-Systems om zowel de gevoelige, intellectuele eigendomsrechten van printontwerpen als de preprinting-, printing- en factureringsprocessen te beveiligen.

Busoperators kunnen nu naar de nieuwe OMNIplus 3D Printing License-shop gaan en de componenten kiezen die ze nodig hebben uit een eerste selectie van 100 onderdelen. Dat aantal zal snel toenemen, aangezien Daimler Buses al ongeveer 40.000 potentieel 3D-printbare onderdelen uit hun catalogus heeft geïdentificeerd om toe te voegen aan het winkelassortiment. Het enige wat de kopers nodig hebben om het fysieke product in handen te krijgen, is toegang tot hun dichtstbijzijnde OMNIplus-servicepartner om het proces af te handelen of een gecertificeerde Farsoon Technologies-printer aan te schaffen om hun eigen minifabriek te creëren.

Nadat ze hun aankoop hebben gedaan, ontvangen ze drie digitale items: de daadwerkelijke digitale objectgegevens, versleuteld met CodeMeter; preprintlicente en een printlicentie. De eerste is nodig om de printopdracht voor te bereiden met de Buildstar®-software van Farsoon Technologies, terwijl de laatste precies aangeeft hoeveel exemplaren van het digitale object ze met de Makestar®-software op een gecertificeerde Farsoon-printer kunnen maken. Het gehele proces vindt plaats onder het toeziend oog van de CodeMeter technologie. Harde coderingsalgoritmen voorkomen dat dat de digitale onderdelen zich via ’reverse engineering’ laten namaken of in een andere vorm laten manipuleren. De trackingmogelijkheden en integratie met het SAP-systeem van Daimler Buses garanderen dat de gebruikers van de OMNIplus-service slechts die onderdelen kunnen maken waarvoor ze hebben betaald. Ze worden dus ook alleen gefactureerd voor de spullen die ze echt nodig hebben.

De hele winkel- en printervaring is ontworpen om ket kopen van onderdelen via de OMNIplus 3D Printing License-winkel te laten aanvoelen als in elk online-winkelsysteem. De koper zal weinig merken van de cryptografische en licentiebeheerprocessen die achter de schermen plaatsvinden met CodeMeter License Central als licentie-arbiter.

Voor Dr. Dirk Simon, Managing Director van Farsoon Europe, komt het succes van de oplossing voort uit de sterke samenwerking tussen de betrokken partners: “De jarenlange uitstekende samenwerking tussen Evobus en Farsoon heeft dit complexe project echt vooruitgeholpen. In Wibu-Systems hebben we een hele goede partner gevonden. Alle drie zijn erg trots op de recordtijd waarin we deze oplossing hebben ontwikkeld.” Ralf Anderhofstadt, hoofd van het competentiecentrum Additive Manufacturing bij Daimler Trucks and Buses, voegt toe: "de succesvolle implementatie van het revolutionaire AM-systeem voor digitaal rechtenbeheer betekent dat onze partners en wij onze stempel hebben gedrukt op de digitale 3D-printing. Dit opent volledig nieuwe perspectieven zowel vanuit het gedachtegoed van milieubewustzijn als vanuit commercieel oogpunt met de snelle beschikbaarheid van onderdelen op de servicepunten.”

Het gecombineerde werk van Daimler Buses, Wibu-Systems en Farsoon Technologies heeft geleid tot een modelimplementatie van een visie op de digitale industrie met alle voordelen op het vlak van flexibiliteit, wendbaarheid en gebruiksgemak. Het model toont niet alleen de zakelijke mogelijkheden voor de OMNIplus-service zelf, maar mogelijk ook voor een nieuwe generatie Manufacturing-as-a-Service-providers, die de printservice kunnen gaan aanbieden namens de kopers van 3D-printbare producten. Met onderdelen en componenten die overal ter wereld 24-uur van de dag beschikbaar zijn zonder complexe logistieke uitdagingen, biedt het systeem enorme economische en ecologische voordelen.

Wibu-Systems, Farsoon Technologies en Daimler Buses zullen hun gezamenlijke oplossing presenteren op de additive manufacturing-expo Formnext in Frankfurt (15 tot 18 november a.s. in hal 11.1, op de D69J-stand). Stefan Bamberg, Senior Key Account en Partner Manager bij Wibu-Systems wil graag een breder publiek laten zien op welke manier nieuwe Industrie 4.0 bedrijfsmodellen zijn te creëren. “Met CodeMeter als centraal controlepunt op de achtergrond zijn de mensen van de OMNIplus 3D-printservice en hun klanten verzekerd dat het intellectuele eigendomsrecht gewaarborgd is, het bestel- en printproces beveiligd en de onderdelen beschermd tegen manipulatie, ook wanneer de gebruikers ze zelf produceren, kortom: een win-win-uitkomst.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-31T11:55:33.000Z Franssen Communicatie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.