Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

5 handige en leuke apps voor de smartphone om de sterrenhemel mee te bestud

Op een mooie avond op een plek met weinig luchtvervuiling is het prachtig sterren kijken.

Maar als je ze echt goed wilt bestuderen om beter te weten wat je ziet, moet je een telescoop kopen. Dat opent de weg voor een prachtige, fascinerende maar ook rustgevende hobby. Maar zoek je liever een wat laagdrempeligere optie om de sterrenhemel te bestuderen? Gebruik dan een van de volgende apps!

Star Walk 2

Star Walk 2 is een app voor de iPhone waarmee je kunt leren herkennen wat je allemaal aan de hemel ziet. Best handig, want zo kom je erachter of je nu een ster, een planeet of toch een satelliet ziet. Dat doet de app met behulp van de GPS op je telefoon, waarmee hij je locatie bepaalt en kan bepalen welke sterrenhemel er momenteel boven jouw hoofd hangt. Zo kun je via de app elke ster en planeet die je ziet identificeren. Ook biedt de app extra informatie, zodat je meer kunt leren over de zon, maan, sterren, sterrenbeelden en planeten. Star Walk 2 is gratis, maar tegen betaling kun je wel extra functies kopen.

Google Sky Map

Gelukkig blijven bezitters van een Android-telefoon niet berooid achter, want ook voor hen is er een interessante app om het heelal mee te bestuderen: Google Sky Map. Ook bij deze app kun je je telefoon naar de hemel richten om erachter te komen welke sterren en planeten er allemaal tezien zijn. Ook worden sterrenbeelden en sterrenstelsel weergeven, net als de maan en nevels. Je kunt de app ook overdag gebruiken. Interessante functies zijn dat je kunt tijdreizen naar de sterrenhemel van een ander moment, bijvoorbeeld bij de geboorte van Jezus (om de originele kerstster te zoeken!) of in de toekomst, en de mogelijkheid om door de aarde heen te kijken. Google Sky Map is gratis te downloaden in Play Store.

SkySafari

SkySafari is een handige app voor zowel iPhone als Android waarmee je wegwijs kunt maken in de sterrenkunde. Je richt je telefoon op de hemel en ziet waar je naar aan het kijken bent, en vervolgens kun je daar uitgebreide informatie over opvragen. Een uitgelezen kans om meer te leren over het heelal dus, een soort astronomiegids die je altijd bij je kunt hebben dus! SkySafari is helaas niet gratis.

Star Chart

Nog een app voor Android én iPhone: Star Chart. Deze is gelukkig wél gratis. De app beschikt overeen kompas, gps, versnellingsmeter en gyroscoop, waardoor de app weer waar je bent en welke sterrenhemel zich momenteel boven jou bevindt. Richt je telefoon naar de grond en zie hoe de nachtelijke hemel eruit ziet voor mensen die aan de andere kant van de wereld wonen!

SkyView

Offline de Grote Beer of het ruimtestation ISS vinden? Dat kan met de app SkyView. Zonder wifi of 4G kan deze app je vertellen wat er zich aan de hemel boven je bevindt. Jammer is dat SkyView alleen beschikbaar is voor gebruikers van een iPhone en niet die met een Android-telefoon. Wel is de app gratis.

Het leukste blijft natuurlijk om met die telescoop naar de hemel te turen. Maar als dat er niet in zit, zijn deze apps voor de smartphone een handig alternatief om toch meer te weten te komen over die mooie en fascinerende sterrenhemel!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-04T12:19:44.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.