Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De evolutie en toekomst van eSIM-technologie

Voor moderne reizigers is het van cruciaal belang om in het buitenland verbonden te blijven. Het kopen van een fysieke simkaart is echter vaak een gedoe, om nog maar te zwijgen over de langdurige registratie- en activeringsprocessen.

Gelukkig heeft eSIM-technologie internationale communicatie toegankelijker gemaakt. eSIM, of Embedded Subscriber Identity Module, is een digitale technologie waarmee gebruikers mobiele diensten kunnen activeren zonder een fysieke simkaart.

Een eSIM, zoals Holafly's eSIM USA, is ingebed in het systeem van je smartphones en smartwatches. Om hem te activeren scan je gewoon een QR-code van je eSIM-provider. Hierdoor wordt je mobiele profiel veilig op de eSIM geladen. Eenmaal geactiveerd werkt het als een traditionele simkaart, waardoor je toegang hebt tot netwerken over de hele wereld.

eSIM's werden in 2016 geïntroduceerd en zijn nu compatibel met veel apparaten van topmerken zoals Apple, Google, Samsung en Motorola. Met een apparaat met eSIM-functies wordt wereldwijd reizen een stuk eenvoudiger.

De oorsprong van eSIM-technologie

De eerste discussies over softwarematige SIM's ontstonden begin 2010 toen de GSMA (Global System for Mobile Communications Association) het idee verkende. Het belangrijkste doel was om de productie van apparaten te stroomlijnen en gebruikers meer gemak te bieden.

De eerste eSIM-achtige technologie verscheen in industriële Internet of Things (IoT) tools voor SIM-beheer op afstand. Dit vroege machine-to-machine (M2M) gebruik maakte de weg vrij voor de huidige eSIM voor consumenten. In 2016 werd de Samsung Gear S2 Classic 3G smartwatch het eerste apparaat met een eSIM.

De term "eSIM" kreeg wijdverspreide erkenning in 2016 toen de GSMA haar eerste standaarden onthulde. Na deze formele aankondiging begonnen grote techbedrijven eSIM's in producten te integreren. Apple voegde eSIM-mogelijkheden toe aan de Apple Watch Series 3 2017 en iPhone XS/XR-modellen 2018.

Sindsdien zijn eSIM's steeds populairder geworden. Veel van de nieuwste smartphones, tablets en wearables ondersteunen nu eSIM's. Bovendien bieden verschillende mobiele providers nu eSIM-abonnementen aan.

Hier zijn enkele voordelen van eSIM's:

●     Gemak: eSIM's kunnen op afstand worden geactiveerd, wat betekent dat gebruikers van provider kunnen wisselen zonder van simkaart te wisselen. Dit is vooral handig voor reizigers. Een zakenreiziger kan bijvoorbeeld een lokaal data-abonnement kopen in het land dat hij bezoekt zonder een aparte simkaart mee te nemen.

●     Beveiliging: eSIM's zijn moeilijker te vervalsen of te klonen dan traditionele simkaarten en ze kunnen op afstand worden uitgeschakeld als een apparaat verloren of gestolen is. Dit kan gebruikers helpen beschermen tegen fraude en identiteitsdiefstal.

●     Ruimtebesparing: eSIM's kunnen ruimte in apparaten vrijmaken voor andere onderdelen, zoals een MicroSD-slot. Een ingebouwde SIM kan tot 90 procent ruimte besparen in vergelijking met een fysieke kaart. Deze efficiëntie heeft de toepassing van eSIM's uitgebreid naar andere consumentenapparaten, waaronder smartwatches, polsbandjes en ringen.

●     Waterbestendigheid: eSIM's kunnen de waterbestendigheid van apparaten helpen verbeteren doordat er geen SIM-tray meer nodig is en er geen opening meer is waar water in kan komen.

●     Internet of Things (IoT): eSIM's kunnen ook worden gebruikt in IoT-apparaten, zoals slimme thuisapparaten, wearables en verbonden auto's. Dit kan het verbinden en beheren van deze apparaten gemakkelijker maken. Dit kan het verbinden en beheren van deze apparaten eenvoudiger maken.

●     Verfijnde logistiek voor MNO's: In het verleden stonden mobiele netwerkoperators voor de uitdaging om de logistiek voor miljoenen SIM-kaarten te beheren. Met eSIM's tot hun beschikking kunnen ze puur digitale ervaringen creëren voor hun gebruikers. Dit verlicht niet alleen de stress in hun toeleveringsketen, maar vergroot ook de loyaliteit van hun klanten.

Naast de bovengenoemde voordelen kunnen eSIM's ook bijdragen aan het verminderen van milieuafval. Traditionele simkaarten zijn gemaakt van plastic en belanden vaak op stortplaatsen als ze niet meer nodig zijn. eSIM's daarentegen vereisen geen fysiek materiaal.

Voor internationale reizigers bieden eSIM's belangrijke voordelen ten opzichte van fysieke simkaarten. Ze maken het mogelijk om eenvoudig digitaal te wisselen tussen carriers en data-abonnementen om kosten en connectiviteit te optimaliseren. Dit elimineert dure internationale roamingkosten en vermindert het risico op verlies van een SIM tijdens het reizen.

Sommige eSIM's bieden connectiviteit via meerdere netwerken, waardoor een optimale dekking wordt gegarandeerd. Met dual-SIM-telefoons kunnen gebruikers tegelijkertijd binnenlandse en internationale eSIM's actief houden.

De toekomst van eSIM

Het gebruik van eSIM-technologie zal naar verwachting snel toenemen. Halverwege 2022 hadden wereldwijd meer dan 260 providers eSIM-diensten voor smartphones gelanceerd, maar veel consumenten zijn nog niet op de hoogte. GSMA Intelligence voorspelt dat er in 2025 wereldwijd ongeveer 850 miljoen eSIM-smartphoneaansluitingen zullen zijn, die in 2030 zullen zijn opgelopen tot 6,7 miljard en 76 procent van alle smartphoneaansluitingen zullen uitmaken.

De voorspelling is dat de wereldwijde eSIM-marktwaarde zal groeien van 1,21 miljard dollar in 2023 tot 4,62 miljard dollar in 2030, een jaarlijkse groei van 21 procent. Een uitgebreid rapport voorspelt een toename van 180 procent in eSIM-installaties in aangesloten apparaten, van 1,2 miljard in 2021 tot 3,4 miljard in 2025, grotendeels door consumenten gedreven.

Deze optimistische voorspellingen benadrukken het potentieel van eSIM-technologie om wereldwijd uit te breiden naar verschillende apparaten. Naarmate het gebruik van eSIM toeneemt, heroverwegen providers wereldwijd hun aanpak die gebaseerd is op de verkoop van fysieke SIM's en roamingtarieven.

Het realiseren van het potentieel van eSIM's gaat echter gepaard met uitdagingen zoals regelgeving, compatibiliteit tussen providers en gebruikersbewustzijn. Maar deze uitdagingen leiden ook tot baanbrekende innovaties, waarbij eSIM's kansen bieden om nieuwe bedrijfsmodellen te verkennen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-29T14:07:13.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.