Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Pensioenakkoord uitdaging voor IT van pensioenuitvoerders

Pensioenuitvoerders in Nederland zijn nog niet klaar voor het pensioenakkoord. Door nu hun IT aan te pakken kunnen ze zorgen dat ze de fondsen tijdig kunnen bedienen. Dat concludeert adviesbureau Quint op basis van eigen onderzoek, waarbij de belangrijkste pensioenuitvoerders en hun IT (-leveranciers) zijn geanalyseerd. Veel pensioenuitvoerders kampen met een IT-landschap dat grotendeels gebaseerd is op de bestaande regelingen en technologie die niet altijd up-to-date is. Deze uitvoerders en hun leveranciers wacht een enorme uitdaging om te voldoen aan de tijdslijnen van het akkoord.

Vijf voor twaalf

De uitvoerders moeten het zo inrichten dat ze alle mogelijke uitkomsten van de wetgeving kunnen faciliteren. Dit zonder duidelijkheid of ze beide toekomstige contract-varianten (Wet Verbeterde Premieregeling en het Nieuwe Pensioen Contract) straks ook daadwerkelijk moeten gaan administreren. Daarnaast weten ze nog niet hoe deze in de definitieve wetgeving worden vastgelegd. De fondsen moeten hier immers nog over besluiten, net als over het al dan niet invaren, waar door een aantal uitvoerders reikhalzend naar uitgekeken wordt.

Gelukkig onderkennen steeds meer pensioenfondsen de urgentie en kijken ze nu al strategisch naar de haalbaarheid van hun toekomstige uitvoering, concludeert Arno IJmker, managing partner bij Quint. “Sommige pensioenuitvoerders zijn eigendom van een pensioenfonds of van een verzekeraar. Dat zijn in de kern van de zaak geen IT-bedrijven, ze zien IT soms zelfs als kostenpost”, zegt IJmker. “Terwijl de oplossingen voor de pensioenuitvoerders nu en in de toekomst in IT liggen gezien het toenemende belang van deelnemerscommunicatie”.

Pensioenakkoord uitdaging

Het pensioenlandschap in Nederland beweegt van Defined Benefit (DB) naar Defined Contribution (DC), ofwel van een salaris-diensttijdregeling naar een beschikbare premieregeling. Een van de uitdagingen waarvoor pensioenuitvoerders hierdoor komen te staan is dat ze nog meer en beter moeten gaan communiceren met de deelnemers, om hen te faciliteren in hun klantreizen. IJmker: “Dat betekent dat de pensioenuitvoerders veel meer inzicht moeten hebben in de data per deelnemer en daarover beter moeten communiceren. Dat gaat gepaard met enorme IT-uitdagingen als je de arbeidskosten beperkt wilt houden.”

Kansen en mogelijkheden voor bestuurders pensioenfondsen

IJmker verwacht dat met name de kleine pensioenfondsen de komende tijd kritisch zullen kijken naar hun uitvoerder. Er zullen in aanloop naar het pensioenakkoord wat verschuivingen in de markt zijn, zo verwacht hij. Een andere ontwikkeling is dat de Nederlandse uitvoerdersmarkt nu ook interessanter wordt voor buitenlandse partijen. IJmker: “Deze partijen hebben veel ervaring met in het buitenland gangbare DC-systemen. Hier gaat Nederland ook heen met het pensioenakkoord.”

Over de onderzoekers

Met dit onderzoek hebben Arno IJmker en zijn team de belangrijkste ontwikkelingen bij de uitvoering van pensioenen vanuit IT perspectief uitgebreid in kaart gebracht. Het onderzoek is hier te vinden: www.quintgroup.com/pensioenrapport2021

Over Quint

Quint is een onafhankelijk advies- en opleidingsbedrijf. Quint ondersteunt organisaties bij het ontwerpen en implementeren van hun digitale transformatie. Hierbij versnelt en verankert zij transformaties door mensen, processen, technologie en leiderschap met elkaar te verbinden. In de pensioensector richt Quint zich in het bijzonder op Digital Strategie, Sourcing Advies en IT Governance.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-25T10:58:11.000Z Quint


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.