Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De digitale sector kan de CO2 uitstoot verlagen door anders te werken

Europa dient in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent terug te brengen ten opzichte van 1990. In 2050 zou Europa het eerste klimaatneutrale continent moeten worden en zal dan niet meer bijdragen aan de opwarming van de aarde door broeikasgassen. Om de EU voor 2050 klimaatneutraal te maken, is er een routekaart uitgestippeld met een hele reeks aan maatregelen. De Europese Green Deal geldt voor alle sectoren van de economie, met name vervoer, energie, landbouw en infrastructuur, maar ook bijvoorbeeld de ICT. Om de doelstellingen te behalen, zijn grote investeringen nodig en zullen er veel stappen moeten worden ondernomen. Met onderstaande tips kun je een bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2 uitstoot tijdens het werk.

Slimme technologie

Innovatieve instellingen gebruiken Internet of Things-technologieën, zoals slimme thermostaten, video deurbellen en Amazon Echo voor het afstellen van hun verlichting. De slimme technologieën kunnen ook worden toegepast voor klimaatbeheersing, slim water- en energiebeheer, oplossingen voor vervoer, parkeren gebruiken om uiteindelijk de kosten te verlagen en natuurlijk de CO2- voetafdruk te verminderen. Door een thermostaat te gebruiken die je op afstand kan bedienen, kan er gemakkelijk worden bespaard. De verwarming zal nu niet meer zo snel onnodig aan blijven staan.  

Thuiswerken

Een manier om de CO2 uitstoot te verlagen, is om thuis te werken. Dit geldt natuurlijk alleen als je reist met de auto naar kantoor. Een gemiddelde benzine personenauto die per jaar 15.000 kilometer rijdt, heeft een CO2-uitstoot van ca. 3.360 kg per jaar. Door vaker thuis te werken, kun je onwijs besparen en draag je bij aan een beter milieu. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je hier een fijne werkplek van maakt. Het is niet altijd nodig om nieuwe kantoor spullen kopen. Plaats bijvoorbeeld meubelwieltjes of bureaustoel wieltjes onder je meubels en je hebt zo een dynamische werkplek. 

Reis slim

Is het niet mogelijk om thuis te werken? Reis dan op een CO2-neutrale manieren door het OV of de fiets te gebruiken. Wist je dat treinreizen in Nederland sinds 2017 volledig klimaatneutraal is? En ook de fiets heeft geen CO2-uitstoot tot gevolg. Het voordeel hiervan is dat het ook gezonder voor je is en veel geld bespaart. Toch echt een auto nodig? Ga dan voor een elektrische auto.

Digitaliseren

Draait de printer nog steeds overuren op kantoor? Tijd om de stekker eruit te trekken en echt zoveel mogelijk digitaal te doen. E-mail, Slack, Powerpoint, Skype en Zoom zijn tools die veel van het papiergebruik binnen een kantoor tegenwoordig kunnen vervangen. Het is een cliché verhaal, maar hierdoor worden minder bomen gekapt en zorgen we voor behoud van onze natuur.

Compenseren kun je leren

Het is onwijs lastig om volledig CO2-neutraal te worden op kantoor. Zelfs als je alle duurzaamheidsmaatregelen op kantoor doorvoert, zul je altijd CO2-uitstoot overhouden. Een oplossing is daarom om uitstoot te compenseren door bomen te laten planten.Om 1 ton CO2 te compenseren zijn er 31 tot 46 bomen nodig. Uit onderzoek blijkt dat kantoormedewerkers jaarlijks gemiddeld verantwoordelijk zijn voor 2,3 ton CO2-uitstoot.

Volg de tips en wie weet is ook jouw kantoor binnenkort CO2-neutraal!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-19T13:05:47.000Z dbom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.