Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Ruim baan voor moderne organisatorische veerkracht!

Door Anton Hijlkema, Managing Director, Iron Mountain BENELUX

Samenvatting: Nu organisaties geconfronteerd worden met digitale transformatie, cyberdreigingen en sociale en ecologische problemen is veerkracht opbouwen voor organisaties belangrijker dan ooit.

Aanhoudende onzekerheid en de chaos rond klimaatverandering, pandemieën en geopolitieke en sociale verdeeldheid, hebben veel organisaties sterker gemaakt. Bedrijven die niet voorbereid waren op de impact van deze woelige tijden ondervonden echter enorme problemen. Wereldwijde uitdagingen zoals de hiervoor genoemde zullen we zonder twijfel blijven zien en ervaren. Er is duidelijk een kloof tussen de mate waarin organisaties denken daar klaar voor te zijn, en hun vermogen om daadwerkelijk adequaat te reageren.   

Erkennen van het belang van organisatorische veerkracht is een eerste stap. Maar ontwikkelen en implementeren van een veerkrachtstrategie is dé manier om een ​​organisatie klaar te stomen voor succes. Om een ​​sterkere en meer verenigde toekomst te bereiken, moeten organisaties zich  voorbereiden op drie belangrijke uitdagingen die een risico voor de veerkracht van organisaties vormen, en onderzoeken hoe deze zich snel kunnen aanpassen aan onvoorziene omstandigheden.

Eenheid realiseren tijdens digitale transformatie

Nu de meeste werknemers hybride werkmogelijkheden verwachten, veranderen processen voor het aannemen, opleiden en behouden van personeel. Een flexibele omgeving, de werkcultuur en hun eigen gezondheid en welzijn zijn voor medewerkers steeds vaker beslissende factoren om bij een bedrijf te blijven, of te vertrekken. Om succesvol te zijn, moeten bedrijven zich aanpassen aan het gevoel van de werknemers. En om veerkrachtig te blijven, moeten ze hybride werkstijlen mogelijk maken, en zo eenheid en samenwerking bevorderen.

Om mee te blijven gaan met de tijd en verandering door te voeren, moeten organisaties hun strategie heroverwegen. Het integreren van verschillende soorten werkzaamheden, werknemers en technologieën vraagt om een nieuwe manier van denken. Als gevolg hiervan heeft meer dan de helft van de organisaties geïnvesteerd in flexibele werkplekken die inspelen op de behoeften van hybride personeel. Hierbij profiteren zowel werkgevers als werknemers: organisaties die meer flexibiliteit bieden over wanneer, waar en hoeveel werknemers werken, zien een aanzienlijk hoger percentage 'high performers'. Om een ​​soepele en efficiënte werkplek te bevorderen en te behouden, is investeren in flexibele werkplekken noodzakelijk.

Gegevens beschermen in tijden van toenemende cyberbedreigingen

De overdracht en opslag van gegevens leidt tot een verhoogde hoeveelheid cyberbedreigingen. Dit betreft zowel bedrijfseigen data als vertrouwelijke gegevens van klanten, cliënten en burgers. Sinds het begin van de pandemie steeg de hoeveelheid cyberaanvallen wereldwijd met 81%. De aanvallen worden ook steeds geraffineerder. Dit maakt organisaties kwetsbaar voor catastrofale datalekken. Hierdoor is het voor ondernemingen belangrijker dan ooit om hun gegevensbeveiligings- en -beschermingsstrategie te verbeteren.

Technologieën die bescherming bieden tegen cyberaanvallen, zijn vandaag de dag essentieel voor de bescherming van organisaties. Denk bijvoorbeeld aan cloud back-ups, air-gapped storage, uitgebreide detectie- en responsinstrumenten (XDR) en multi-factor authenticatie (MFA). 48% van de organisaties meldt sinds het begin van de pandemie meer te hebben geïnvesteerd in gegevensbescherming voor hybride werk en beveiligingstoepassingen die toekomstige organisatieveerkracht waarborgen. Leiders geven prioriteit aan hun beveiligings- en beschermingsstrategie.

Er is echter nog werk aan de winkel: 14% van de bedrijven moet hun technologiefunctie nog centraliseren, zodat het volledige zicht heeft op alle informatiesystemen. 12% heeft momenteel geen rampherstel- of bedrijfscontinuïteitsplan voor hun digitale systemen. In eerste instantie kan investeren in cyberbeveiliging aanvoelen als een kostbare aangelegenheid. Het alternatief, dealen met een ​​reputatiecrisis bij een datalek, kost echter aanzienlijk meer werk, en geld. Leiders die nu proactieve maatregelen nemen voor gegevensbeveiliging zorgen ervoor dat hun organisatie in de toekomst weerbaarder is.

Prioriteit voor ESG te midden van toegenomen bezorgdheid over maatschappij en milieu      

Inclusie-initiatieven, inspanningen voor sociale rechtvaardigheid en klimaatbeloften zijn de afgelopen decennia sterk op de agenda gestegen. Organisaties moeten ervoor zorgen dat ESG is verweven in elke boodschap en actie die het laat horen en zien. Publiceren van vage missieverklaringen is niet voldoende. Ze moeten hun inspanningen bewijzen door stevige, vrijwillige milieu- en sociale verplichtingen aan te gaan, en uit te voeren.

Om een ESG-cultuur tot stand te brengen, moeten bedrijven verantwoording afgeleggen. De meetmethoden die ze daarbij gebruiken, moeten een duidelijk verband leggen met bedrijfsstrategie en -actie. Uit onderzoek blijkt dat 41% van de organisaties tijdens de pandemie personeel en middelen heeft ingezet om ESG-initiatieven te ondersteunen. 42% heeft ESG-overwegingen met betrekking tot het beheer van hun toeleveringsketen opgenomen en 41% heeft nieuwe technologieën ingevoerd voor het volgen en rapporteren van ESG-voortgang. Softwareplatforms die gegevens kunnen verzamelen en ESG-hiaatanalyses en benchmarking kunnen uitvoeren, zijn in opkomst. Daarnaast spelen AI, edge computing, IoT en geavanceerde netwerken nu een rol bij milieumetingen en -verbeteringen. Vooral bij het bijhouden van netto-nul uitstootprestaties.

Hoewel veel organisaties hun ESG-initiatieven hebben versneld, gezien de steeds hogere maatschappelijke en politieke druk, zien velen het belang van ESG-rapportages nog niet. De noodzaak om te voldoen aan criteria op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (ESG) is wijdverspreider dan veel bedrijven zich realiseren. In 2020 nam 85% van de beleggers bij hun investeringen ESG-factoren in overweging, wat de cruciale rol aantoont die ESG speelt in de financiële veerkracht van moderne bedrijven. 

De mondiale uitdagingen van de afgelopen jaren brachten de urgentie om de mate waarin organisaties voorbereid zijn op externe bedreigingen te evalueren in een stroomversnelling. De toepassing van best practices op het terrein van veerkracht is echter nog zeldzaam, of ontbreekt. Slechts een kleine hoeveelheid organisaties heeft de coördinatie van hun inspanningen met betrekking tot veerkracht gecentraliseerd. Weinig bedrijven hebben ze op voldoende hoog niveau in de organisatie belegd en voldoende budget en personeel toegewezen om de kloof te dichten. Om een veerkrachtigere toekomst te bouwen, moeten organisaties hun voorbereidingen en strategieën in reactie op de snelle digitale transformatie, toenemende cyberdreiging en verhoogde ESG-problemen heroverwegen.

Over de auteur

Anton Hijlkema is Managing Director bij Iron Mountain BENELUX, een wereldwijd actieve leider op het gebied van innovatieve opslag, datacenter infrastructuur, asset lifecycle management en informatiebeheer. Binnen Iron Mountain focust Anton zich op het faciliteren van zijn teams om Iron Mountain’s klanten zo goed mogelijk te ondersteunen en adviseren. Dit doet hij onder andere op het gebied van controle over bedrijfsgegevens, offline en online, fysiek en digitaal. Met deze controle voorkomen bedrijven het risico van datalekken en boetes, en nog belangrijker: daarmee hebben ze de mogelijkheid om van de gegevens te leren en groeikansen te vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-15T10:39:41.000Z Iron Mountain


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.