Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Technologie faciliteert het zorgproces onvoldoende

‘Waar ik mij ernstig zorgen over maak is dat we in de zorg nog niet beschikken over technologie waardoor wij als zorgprofessionals state-of-the-art én vertrouwelijke zorg kunnen leveren. Het ontbreekt aan connectieve technologie die ervoor zorgt dat we ultiem met elkaar in verbinding kunnen staan en data die alleen voor gezondheidswinst kunnen worden ingezet. We laten het met z’n allen liggen!’ Dat was de boodschap van Gabrielle Speijer, radiotherapeut-oncoloog en founder van zorg- onderneming CatalyzIT op het jaarlijks ICT&health; congres over de zorgtransformatie, 30 januari jl. in het Afas Circus theater in Scheveningen.

Haar betoog was zeker geen aanval op alle goede technologie die er al is. Zij noemde hier diverse voorbeelden van technologische ontwikkelingen in haar eigen vakgebied (radiotherapie) om steeds gerichter te kunnen bestralen. Speijer: ' Deze ontwikkelingen komen op ons af als een tsunami en halen elkaar links en rechts in. Ook het aanbod van apps die je zo installeert en de-installeert op je Smartphone is gigantisch. Maar technologie die de patiënt en zijn/haar achterban en professionals in de hele zorgketen ondersteunt in de duiding en communicatie over de gezondheidssituatie van de patiënten ontbreekt. Evenals het inzetten van zijn/haar data hiervoor’, aldus de bevlogen CatalyzIT ondernemer.

Geen issue

Tijdens haar uiterst interactieve presentie hield Speijer een warm pleidooi voor opheffing van het telkens weer toestemming vragen aan patiënten of hun gegevens gebruikt mogen worden.  Speijer: ‘In een vertrouwensrelatie, de basis van samenwerking en contact tussen patiënt en arts, is dit geen issue. Er moet 100% zekerheid zijn dat betrokkenen (door de behandelend arts en de patiënt samen aangewezen) de data gebruiken primair voor winst van de gezondheid van de patiënt.’

Digitale ondersteuning

‘Anno 2023 krijgt een huisarts nog steeds (fysieke) brieven na afloop van behandelingen. In de meest ideale situatie treffen patiënten deze aan in hun patiëntenportaal. En vaak moet de behandelend arts ook nog informatie bij andere specialismen opvragen om een compleet beeld te krijgen.

Een andere digitale vorm van communiceren, bijvoorbeeld via een ‘chatroom’ waarin data direct tot meerwaarde wordt gemaakt, kan hier uitkomst bieden. Dit is een laagdrempelige en eenvoudige manier van communiceren, door technologie gefaciliteerd, die niet alleen de communicatie tussen de patiënt en zijn team kan versterken, maar ook de zorgprofessionals in staat stelt om hun expertise optimaal in te zetten. Zo kan de connectieve digitale communicatie een ultieme aanvulling zijn op het fysieke consult. De digitale ontmoetingen of afstemmingen met alle relevante partijen op het juiste moment, reduceren ook het aantal controles en protocollaire ontmoetingen en ontlasten daar mee dus zowel de patiënt als de zorgprofessional.

Compleet beeld

Het is essentieel dat alle relevante partijen: de patiënt en het team rond de patiënt, betrokken zijn en informatie en expertise met elkaar kunnen duiden en delen, opdat er een gedeelde en complete kijk ontstaat op de gezondheidssituatie. Naast het delen van een nieuwe bevinding, uitslag of behandelstap, is het ook mogelijk (en vooral ook logisch) om te informeren hoe het met de patiënt gaat en of er nog vragen zijn. Dat is enorm belangrijk, want ik ervaar in mijn praktijk dat hoe eerder een patiënt grip heeft op zijn gezondheidssituatie en zich ondersteund voelt door zijn behandelaars, des te beter het gezondheidsresultaat is.

Versterken

CatalyzIT werkt momenteel samen met diverse partijen aan connectieve technologie. De zorgonderneming geeft ook lezingen en verzorgt trainingen op diverse terreinen: van technologie tot mindset, allen gericht om de connectie tussen arts en patiënt te versterken. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact met ons op.

 

MEER INFORMATIE: 

Vraag naar Gabriëlle Speijer, founder CatalyzIT 

www.catalyzIT.com

gabrielle@catalyzIT.com

+31 614605906

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-05T17:44:21.000Z CatalyzIT


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.