Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Digitaal samenwerken met Microsoft Teams in Citrix?

Het online samenwerkingsplatform, Microsoft Teams, ondersteunt (video) bellen, chatten én het delen en digitaal samenwerken in documenten. Eén overzichtelijke applicatie, die optimaal functioneert op bijna ieder apparaat. Waar het coronavirus ons, in bijna iedere sector, nog altijd dwingt op afstand te werken opent Teams een nieuwe wereld van mogelijkheden voor digitaal samenwerken. De vraag die wij dagelijks horen: kan ik gebruik maken van alle functionaliteiten van Teams wanneer wij werken in een Citrix-omgeving? Geale van der Wal, Enterprise Architect bij onepoint Nederland, geeft hier antwoord op.

Nu Teams meer geadopteerd raakt in onze samenleving zien we situaties aan het licht komen waarbij het gebruik hiervan niet altijd goed aansluit bij de huidige omgeving. Hierbij kun je denken aan een Citrix-omgeving. Echter gaat het met name om platformen waarbij Server Based Computing (SBC) wordt toegepast, zoals: Remote desktopservices of Citrix apps en desktops. Ook wel in de volksmond ‘Citrix-omgeving’ genoemd, hoewel het in feite een andere betekenis heeft.

In de praktijk is gebleken dat de gebruikerservaring met Teams op deze platformen vaak te wensen overlaat. We willen controle hebben over onze bestanden in deze steeds grotere wereld van multicloud en lokale apparaten. Is het dan überhaupt mogelijk om Teams op dergelijke platformen goed te laten presteren zodat we toch centraal kunnen werken?  In het kort, ja dat kan! Is het eenvoudig om dit mogelijk te maken voor organisaties? Deze vraag is afhankelijke van de huidige applicaties en omgeving, aldus Geale. Er moet op diverse abstractieniveaus nagedacht worden hoe je als organisatie hiermee om gaat.

Business en IT

Citrix heeft met ons meegedacht als het gaat om het gebruik van Teams. Zo biedt Citrix uitstekende integratiemogelijkheden met Teams, mits men beschikt over de juiste licentie. Je hebt namelijk de juiste versie nodig om Teams optimaal te kunnen laten presteren op een Citrix-omgeving.

Naast deze basis is het van belang dat de workspace applicatie up-to-date is voor een goede integratie op gebruikersapparaten zoals telefoons, tablets en fat & thin clients. Wanneer de omgeving op de juiste manier is ingericht, is het dus mogelijk om een optimale gebruikerservaring te creëren op een ‘Citrix-omgeving’.

Aan de slag met Teams

Vóórdat je aan de slag gaat, zijn er nog 3 cruciale stappen om ervoor te zorgen dat je alles uit Microsoft Teams haalt:

  • Beleidsvoering bedrijfsdata

Aangezien Teams het mogelijk maakt om vanaf vrijwel ieder apparaat te werken, dient er beleidsvoering te worden gemaakt over het gebruik hiervan. Teams biedt de mogelijkheid tot het delen van bestanden met elkaar, wat impliceert dat deze data feitelijk overal terecht kan komen. Hoewel de data binnen Teams opgeslagen wordt op SharePoint, kan er over het algemeen naar gelieven geüpload en gedownload worden. De data op een lokaal apparaat kan vrij eenvoudig op een ander platform worden gezet, buiten de controle van jouw organisatie. Schaduw IT, ofwel het oneigenlijk gebruik van systemen die buiten het beheer van de organisatie vallen, is een steeds groter wordende uitdaging voor IT-afdelingen. Een goed gevormd beleid over het gebruik van Teams is een noodzakelijk onderdeel van een Teams inrichting en dient goed afgestemd te zijn tussen bedrijfsleiding, afdelingen en de IT-organisatie.

  • Beheersbaarheid

Microsoft Teams dient door een interne IT-afdeling of een IT-leverancier beheerd te worden. Centraal beheer over deze oplossing is een belangrijke pijler in het geheel, zeker omdat Teams onderdeel is van de Office 365 suite en de meeste organisaties maar één omgeving hebben. Het gebruik van Teams op een Citrix-omgeving (SBC-omgeving) of lokaal op een apparaat zijn twee verschillende werelden, namelijk centraal en decentraal. Over het beheer hiervan dient dus goed nagedacht te worden om te voorkomen dat deze twee modellen met elkaar in conflict raken.

  • Adoptie

Hoewel het gebruik van Teams de afgelopen tijd een behoorlijke vlucht heeft genomen, is het verkennen van de mogelijkheden van Teams erg belangrijk. Een goede training door gecertificeerde instellingen is zeker geen overbodige luxe. Een training, voor zowel Key users als champions, zorgt voor een goede integratie en optimale gebruikerservaring. Wat wil je als organisatie wél of juist niet bereiken met Teams en waar liggen eventuele uitdagingen? Een adoptie traject kan de organisatie enorm helpen met de juiste invulling van Teams.

Hulp nodig met Teams?

De specialisten van onepoint hebben brede ervaring als het gaat om de inrichting van Teams en adoptietrajecten bij onze klanten. Voor iedere organisatie is de inrichting een traject wat zorgvuldig dient plaats te vinden om de juiste pasvorm te vinden. Daarbij schakelen we op de juiste niveaus om te komen tot een succesvolle integratie. Of dit nu op een Citrix-omgeving of een andere omgeving dient te gebeuren, de mogelijkheid is er!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-30T08:52:44.000Z onepoint


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.