Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Computermuizen voor elk specialisme

Het is inmiddels 59 jaar geleden dat de muis werd uitgevonden. Tegenwoordig is hij onmisbaar voor iedereen die met een computer werkt. Daardoor heeft de computermuis een behoorlijke evolutie doorgemaakt en is er voor elk specialisme wel een specifiek type te vinden. Welke muis er nu past bij jouw specialisme, dat lees je in dit artikel!

3D- en CAD-computermuis voor architecten en ontwerpers

De 3D- en CAD-computermuis zijn speciaal ontworpen voor het werken met CAD-software. De meeste 3D-vormgevers gebruiken hem als tweede computermuis naast het standaard model. Hierbij wordt de standaard computermuis gebruikt voor het navigeren en de CAD-computermuis voor het aanpassen van 3D-ontwerpen. 

De 3D- en CAD-muis hebben programmeerbare knoppen, waardoor het ontwerpproces wordt vereenvoudigd. Je werkt namelijk makkelijker met verschillende designsoftware, als AutoCAD, SolidWorks, Revit en Blender. Extra handig: deze muis beweegt met je hand mee omhoog of omlaag. Hierdoor heb je snel inzicht in je ontwerp. Daarnaast biedt de CAD-muis ook enkele gezondheidsvoordelen: dankzij de vorm nemen je arm en hand een ergonomische houding aan. Hierdoor kan je langer achter de computer werken en verklein je de kans op gezondheidsklachten. 

Ergonomische computermuis voor webdevelopment en marketing

De ergonomische computermuis is ontworpen om de belasting van spieren en gewrichten te verminderen. Kantoormedewerkers - zoals webdevelopers en marketeers - die veel uren spenderen achter de computer, werken graag met dit muistype. 

Marketeers doen vaak onderzoek en webdevelopers bouwen sites: hierbij komt veel klik- en scrollwerk kijken. De ergonomische muis zorgt voor een natuurlijke positie van de pols. Dit wordt ook wel de handschudgreep genoemd. De spierspanning is lager en de schouders en armen zijn ontspannen. Met een bijpassende ergonomische muismat ben je verzekerd van een gezonde werkhouding. 

Lasermuis voor games en grafische vormgeving

De lasermuis maakt gebruik van laserlicht om bewegingen te volgen. Laserlicht is smaller en gerichter dan led-licht. Hierdoor biedt de lasermuis een veel grotere precisie ten opzichte van de standaard optische computermuis. Hij werkt zeer nauwkeurig en heeft een hoge gevoeligheid en hoge DPI. Hoe hoger de DPI, hoe sneller je de muis over het scherm beweegt. Dit maakt de lasermuis geschikt voor gamers en grafische vormgevers. Je kunt bijvoorbeeld tot in de kleinste details ontwerpen aanpassen. Of juist hele snelle bewegingen maken tijdens het gamen: cruciaal voor het winnen of verliezen van een game. 

Nog een voordeel is dat een lasermuis werkt op alle rechte oppervlakken. Waar je normaliter een muismat nodig hebt op spiegelende en glazen oppervlakken, kun je met een lasermuis direct aan de slag. 

Trackballmuis voor IT

De trackballmuis heeft bovenop een grote, beweegbare trackball en vaak ook een scrollring. Gebruikers kunnen hierdoor snel heen en weer scrollen en informatie verplaatsen. Deze praktische computermuis wordt daarom vaak gebruikt door IT’ers. Je kunt met weinig beweging veel data invoeren, hierdoor werk je stukken efficiënter. 

Ergonomisch gezien biedt de trackballmuis ook voordelen. Dankzij de bewegende bal hoef je niet de hele muis te bewegen. Hierdoor worden je pols, hand, arm en schouder minder belast en verklein je de kans op gezondheidsklachten. 

Onthoud wel dat het kiezen van een muis een persoonlijke kwestie is: wij bieden enkel handige richtlijnen. Hopelijk hebben deze geholpen en kun je nu een betere keuze maken tussen de verschillende muistypen. Klaar? Navigeren maar!

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-07T09:33:59.000Z Lequal


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.