Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Data tonen dat vrouwen mannen kunnen leren hoe ze moeten beleggen

Dit artikel delen:

Net op tijd voor Internationale Vrouwendag geeft Trade Republic, Europa's grootste spaarplatform, inzicht in het spaar- en beleggingsgedrag van vrouwen in Nederland. In een moeilijke marktomgeving, gekenmerkt door hoge inflatie, hoge rente en recessiezorgen, hebben vrouwen gemiddeld meer succes met beleggen dan mannen. Zij beleggen op een verantwoordelijke manier door meer ETF’s te gebruiken en minder frequent te handelen dan mannen.

Voor Internationale Vrouwendag analyseerde Trade Republic de klantgegevens van 2022 in Nederland, met bijzondere aandacht voor de beleggingskeuzes van vrouwen tijdens de turbulente marktperiode. Terwijl de S&P 500 2021 afsloot met een positieve performance van ongeveer 27%, kelderde deze het jaar daarop met bijna 19%, wat van spaarders sterke zenuwen en uithoudingsvermogen vroeg. Interessant is dat vrouwen in 2022 op bijna alle geanalyseerde gebieden beter presteerden dan mannen en het goede voorbeeld gaven met beter risicobeheer.

Uit de gegevens van Trade Republic blijkt dat vrouwelijke beleggers vaker winst maakten dan mannen. Vrouwen handelden doorgaans 20% minder vaak en ze hadden 37% meer ETF's in hun portefeuille, wat wijst op volwassenheid bij het beleggen en een minder impulsieve benadering van marktbewegingen.

Vrouwen toonden ook minder belangstelling voor volatiele activa zoals cryptomunten en hielden doorgaans meer cash aan (+11%) dan mannen, wat wijst op een conservatievere benadering voor het genereren van rendement. Deze trend is nog meer uitgesproken bij jonge vrouwelijke beleggers (18 tot 25 jaar) en versnelt in 2023 met de invoering door Trade Republic van een jaarlijkse rente van 2% op niet-geïnvesteerde gelden.

Deze conclusies kon Trade Republic niet alleen in Nederland trekken: ook in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk maken vrouwen meer winst, terwijl in Spanje mannen vaker succesvol zijn.

"Op basis van onze gegevens kunnen we duidelijk zien dat vrouwen zelfs in uitdagende tijden, die werden gekenmerkt door stijgende rentetarieven en recessiezorgen, niet alleen consequent blijven sparen, maar hun spaaractiviteiten nog verder uitbreiden", zegt Matthias Baccino, Country Manager France & Benelux van Trade Republic. "Ze hebben met name hun aandeel in ETF's aanzienlijk verhoogd en richten zich op het vergroten van hun spaargeld op de lange termijn. Hieruit blijkt dat vrouwen met meer vertrouwen en gezond verstand handelen om de onzekerheid op de kapitaalmarkten het hoofd te bieden.”

In 2022 investeerden vrouwen gemiddeld 37% minder geld dan mannen, blijkt uit de gegevens van Trade Republic. Dit zou het resultaat kunnen zijn van een voorzichtiger benadering van turbulente markten, of waarschijnlijker de alarmerende weerspiegeling van inkomensongelijkheid.

Uit de cijfers van Trade Republic blijkt dat er de afgelopen jaren in Nederland een nieuwe generatie vrouwelijke spaarders is opgestaan. Zij beleggen meer gediversifieerd en duurzamer dan mannen, en zijn daardoor succesvoller.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-08T11:10:36.000Z Trade Republic


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.