Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Alter IT en Venota tegen insider threats

SaaS-platform Bodi detecteert risicovol gedrag van medewerkers dat leidt tot datalekken of andere security incidenten. Venonta, distributeur van insider threat management oplossingen in de Benelux, sluit een samenwerking met Managed Service Provider Alter IT. Focus van de samenwerking is dat Alter IT de insider threat management oplossing Bodi van Venonta bij haar klanten inzet. Zo zorgen beide partijen dat organisaties met 5 tot 2.500 medewerkers zich actief kunnen beschermen tegen datalekken, veroorzaakt door eigen medewerkers. Dat dit hard nodig is, blijkt wel uit het feit dat meer dan 50% van alle security incidenten en datalekken - meestal onbewust - door medewerkers worden veroorzaakt.

Insider threat management
Veel bedrijven hebben momenteel geen inzicht in risico’s binnen de eigen organisatie. Vaak wordt intern pas achteraf vastgesteld dat het mis is gegaan, bijvoorbeeld als het incident in het nieuws komt, of als de concurrent toegang tot concurrentiegevoelige informatie heeft. Met imagoschade, commerciële schade en soms zelfs aansprakelijkheid tot gevolg.

De meeste inspanningen bij bedrijven richten zich op zogeheten cyber-risico’s, ofwel dreigingen van buitenaf zoals cryptoware of hackers. Dit terwijl het risico op datalekken door handelingen van medewerkers zeker zo groot is. Hierdoor blijven organisaties kwetsbaar voor security incidenten en datalekken. Dit terwijl zij onder de nieuwe Wet Datalekken verplicht zijn om persoonsgegevens op alle fronten te beschermen.

Bodi maakt potentiële datalekken duidelijk
Bodi monitort continu de klantorganisatie op risicovol en/of schadelijk gedrag van medewerkers, op basis van vooraf ingestelde regels. Zo signaleert Bodi bijvoorbeeld wanneer klantdata of gevoelige bedrijfsdata naar locaties wordt verplaatst tegen de bedrijfsregels in. Of wanneer databestanden worden geprint, bewerkt of opgeslagen op USB sticks. Bodi waarschuwt direct bij een overtreding van de ingestelde regels, zodat er direct actie kan worden ondernomen. Met Bodi kan in het geval van incidenten tevens eenvoudig oorzaak, ernst en omvang worden vastgesteld, conform de eisen van de wet.

Bodi is een SaaS-oplossing (software as a service), met dataopslag in de cloud of op een door de klant aangegeven locatie.

Bodi door Alter IT als beste getest
“In de loop der jaren heeft Alter IT een reeks aan detectietools voor insider threats getest. Met Bodi hebben we nu een zeer betrouwbare, complete en bovenal eenvoudig uit te rollen platform voor insider threat management en employee monitoring in handen. Dankzij het Software-as-a-Service-model is Bodi bovendien zeer toegankelijk voor kleine en middelgrote bedrijven", zegt Willem-Paul Oosterling, CTO en oprichter van Alter IT.

“Ruim 50% van alle datalekken wordt veroorzaakt door eigen medewerkers. In de meeste gevallen is er helemaal geen sprake van kwade opzet. Helaas hebben bedrijven vaak geen inzicht in risico, security-incidenten wat er allemaal met hun data gebeurt. Zij hebben dus niet inzichtelijk waar ze kwetsbaar zijn. Met Bodi komt daar gelukkig verandering in; door de simpele configuratie, het gebruiksgemak en de lage kosten heeft het MKB nu de beschikking over een professionele detectie tool. Iets wat tot voor kort alleen voor grote bedrijven bereikbaar was. Dankzij het intuïtieve karakter van de tool begrijpt iedere werknemer die weleens webmail of Facebook gebruikt, ook hoe onze tool werkt. Zo ben je niet langer per se afhankelijk van IT-experts in je organisatie om inzicht te hebben in kwetsbaarheden en waar het mogelijk mis gaat” zegt Hans van Leerdam, Algemeen Directeur van Venonta.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-10T13:10:00.000Z Venonta
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.