Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Oelan en EntrD samen voor data privacy

IT consultancybedrijf Oelan en softwareontwikkelaar EntrD bestormen samen de markt van de data privacy. Een kopie draaien van de productiedatabase naar de testomgeving mag niet – en hoeft ook niet meer als het aan Oelan en EntrD ligt.

De één is consultant en heeft verstand van ICT, testen en privacy. De ander is softwareontwikkelaar en heeft een tool ontwikkeld voor het slim anonimiseren van data. Oelan en EntrD bestormen sinds kort samen de wereld met de Datafactory.

Op 25 mei moet elke organisatie compliant zijn als het gaat om de Algemene Verordening Gegevensbescherming. En daar zijn nog bergen werk te verzetten, merken ze bij Oelan en EntrD. 'Waar we veel organisaties bijvoorbeeld nog mee zien worstelen is het gebruik van persoonsgegevens buiten de productieomgeving', zegt Eric Hoefman (EntrD). 'Denk aan het testen van software. Een 'kopietje productie' is het betrouwbaarst om mee te testen, maar dat mag niet.'

Om dit dilemma weg te nemen, ontwikkelde EntrD de Datafactory: een tool waarmee persoonsgegevens slim geanonimiseerd of gepseudonimiseerd kunnen worden, zodat ze te gebruiken zijn buiten de productieomgeving. Gegevens blijven representatief, maar zijn niet meer herleidbaar tot unieke personen.

Toen Johan Vork (Oelan) hiervan hoorde, zag hij direct de toegevoegde waarde.
'Wij komen in het veld veel tegen dat voor het testen een kopie wordt gemaakt van de productiedata', vertelt Johan Vork. 'Terwijl dat straks een van de eerste dingen is waar de Autoriteit Persoonsgegevens op gaat letten en boetes op gaat uitdelen. Wij dachten al een tijdje: dat kan anders. En toen kwamen we in contact met EntrD en hun Datafactory.'

De samenwerking tussen de twee levert een compleet verhaal op voor klanten. EntrD verzorgt als softwareontwikkelaar de configuratie en de implementatie van de anonimiseertool; de testers en privacy officers van Oelan verzorgen de voorbereiding en de nazorg, zodat de oplossing goed landt in de organisatie. Na een traject van vier tot zes weken is Datafactory klaar voor gebruik.

'Voor veel organisaties voelt dit probleem als groot en ingewikkeld', zegt Hoefman. 'Maar technisch is het niet moeilijk en tijdrovend. De complexiteit zit hem erin dat de wet je dwingt om anders te werken. Met Datafactory nemen we een deel van die complexiteit juist weg. En dat moet, want een kopietje productiedata draaien kan echt niet meer.'

EntrD, opgericht in 2014, is een softwareontwikkelaar gespecialiseerd in data privacy. Met haar Datafactory Suite helpt EntrD haar klanten om veilig, snel en compliant te werken met persoonsgegevens.

Oelan, opgericht in 2005, is een IT consultancy organisatie die zich bezighoudt met software testen, data privacy, software engineering en continuous delivery.

Voor meer informatie: neem contact op met Eric Hoefman (EntrD) via 06-52068066 / e.hoefman@entrd.nl of Johan Vork (Oelan) via 06-11304188 / johan.vork@oelan.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-14T17:32:28.000Z EntrD
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.