Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Kwaliteitsmanagement in de ICT

Er wordt in de huidige maatschappij steeds meer verwacht van organisaties. Ook de ICT-branche moet hier aan geloven. Alles moet steeds sneller, efficiënter met behoud van het hoge kwaliteitsniveau. Kortom, bedrijven ontkomen meer aan goed kwaliteitsmanagement. Maar hoe werkt dit voor de ICT-sector en wat kun jij met jouw organisatie doen om van kwaliteitsmanagement een topprioriteit te maken.

Wat is kwaliteitsmanagement?

Heel simpel gezegd is kwaliteitsmanagement zorgen dat er een constante focus is op kwaliteit in alles wat je doet. Je bent bezig met het continue verbeteren van je producten, processen, diensten en organisatie in algemeen. Om dit te kunnen realiseren is het essentieel dat je gebruik maakt van een kwaliteitsmanagementsysteem. Zo’n systeem verbindt alle facetten die bijdragen aan het uiteindelijke resultaat. Dit maakt het managen ook een stuk praktischer.

Bewijs leveren met een ISO 9001 certificaat

In de wereld van ICT wordt er door vrijwel alle schakels in de gehele keten een bepaalde standaard verwacht op het gebied van kwaliteit. Maar hoe val je op tussen het gros? Daar zijn verschillende certificaten voor in het leven geroepen, maar de belangrijkste is wel het ISO 9001 certificaat. Deze is ontwikkeld door de NEN en wordt wereldwijd erkend. Als je aan de eisen van het ISO 9001 certificaat voldoet, toon je als bedrijf aan dat jij een constante focus hebt op kwaliteit en het continue verbeteren van al je bedrijfsprocessen. Andere bedrijven hoeven zich geen zorgen te maken als die vervolgens met jou zakendoen. Dit certificaat zorgt er dus voor dat je makkelijker door de massa heen kunt kijken en tegelijkertijd makkelijker opvalt als jij het certificaat hebt. Je ziet in een oogopslag wie hoogstwaarschijnlijk betrouwbare zakenpartners zullen zijn.

Waar moet je beginnen?

Dat kwaliteitsmanagement een belangrijk aspect is, dat is wel duidelijk. Het is ook een slimme zet om met jouw bedrijf een ISO 9001 certificering te behalen. Maar waar begin je? Wij adviseren om in ieder geval in zee te gaan met een KAM adviseur (KAM staat voor Kwaliteit, Arbo en Milieu), die veel ervaring heeft met certificeringstrajecten. Het is namelijk best ingewikkeld en tijdrovend als je geen expert bent op het gebied van de ISO 9001 norm. Bovendien ziet een externe adviseur dingen vaak objectiever dan jijzelf.

Heb jij al eens nagedacht over ISO 9001 en indien je nog niet aan deze norm voldoet, wanneer ben jij van plan om te beginnen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-07T10:03:41.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.