Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe lang gaan LED lampen mee?

LED lampen staan erom bekend dat ze aanzienlijk langer meegaan dan andere soorten lampen. Dit zorgt ervoor dat ze steeds populairder worden. Ze gaan ook nog eens veel minder snel stuk. In dit artikel bespreken we hoe lang LED lampen mee gaan.

Een gemiddelde LED lamp kan heel erg lang meegaan. Dit geldt echter voornamelijk voor de LED zelf. Hoeveel branduren een LED lamp daadwerkelijk mee kan gaan is van een aantal factoren afhankelijk. De meeste LED lampen hebben een gemiddelde van 35.000 branduren.

Omgevingstemperatuur

Een van de factoren die een grote invloed hebben op de levensduur van LED lampen is de omgevingstemperatuur. Hangt de lamp in een koele ruimte, dan zal deze niet alleen een langere levensduur hebben maar ook helderder branden.

Stroomverbruik

Nog een factor die van invloed is op de levensduur van de LED lamp is de hoeveelheid stroom die via de lamp aan en afgevoerd kan worden. Hierbij geldt dat hoe meer stroom er wordt verwerkt, hoe korter de LED lamp mee zal gaan.

Daarom is het ideaal wanneer je een stabiele, non-stop stroomsterkte hebt. Dit wordt met andere woorden ook wel gelijkspanning genoemd. De lamp zal hierdoor aanzienlijk langer mee kunnen gaan. 

Invloeden van buitenaf

Het voordeel van LED lampen is dat ze heel goed bestand zijn tegen breken en trillingen. Wel een klein minpuntje is dat LED lampen minder goed vocht kunnen verdragen. Teveel vocht kan de levensduur van een LED lamp behoorlijk verkorten.

Dit komt omdat er in LED lampen metalen onderdelen en elektronische verbindingen zitten. Op de verpakking van de lamp wordt de IP-waarde aangegeven. Deze waarde zegt meer over de bestendigheid van de lamp tegen invloeden van buitenaf.

Je kan aan deze IP-waarde ook aflezen hoe vochtbestendig de door jou gekozen LED lamp is. Hierbij geldt dat hoe hoger de IP-waarde is, hoe beter de LED lamp bestendig is tegen invloeden van buitenaf.

Hoe komt het dat LED lampen langer meegaan dan andere lampen?

Ondanks dat er een aantal factoren zijn die invloed hebben op de levensduur van LED lampen, gaan deze lampen toch aanzienlijk langer mee dan andere soorten lampen. Dit komt omdat LED lampen veel minder warmte uitstralen.

Er is voor gekozen om de warmte uitstraling van LED lampen te minimaliseren zodat deze een veel kleinere kans op doorbranden hebben. Ook de in de LED lampen verwerkte elektronica is steviger. Dit zorgt ervoor dat het frame minder snel kapot gaat.

Wanneer we LED lampen vergelijken met andere lampen, zien we dat gloeilampen bijvoorbeeld maar maximaal 1000 branduren meegaan. Bij halogeenlampen is dit 3500 uur. De gemiddelde spaarlamp heeft een levensduur van 7500 uur. Wil je trekschakelaars aanschaffen? Neem hier contact op met een specialist.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-14T11:07:21.000Z GoedkopermetLED


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.