Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

NEH ontzorgt met Pure Storage

Puzzel

NEH Group uit Leusden is een snelgroeiende ICT-dienstverlener die voor cloud, back-up en uitwijkdiensten twee datacenters exploiteert. Vanwege de sterke groei van deze activiteiten waren een grootscheepse storage upgrade en uitbreiding noodzakelijk zodat storage geen bottleneck meer zou vormen. Met twee dubbele Pure Storage FlashArray//M20 en M50 systemen kon deze klus worden geklaard en is NEH geheel klaar voor de toekomst.

ICT-dienstverlener NEH Group B.V. groeit met 30-40% per jaar. Vooral het cloudportfolio is bij woningcorporaties, die het NEH credo ´ontzorgen´ zeer op prijs stellen, erg in trek. De snelle ontwikkeling van NEH betekent echter ook een navenant snelle IOPS toename. NEH heeft gekozen voor Pure Storage om dit in goede banen te leiden. Algemeen directeur en medeoprichter Jan Pieter Cleveringa is uiterst tevreden over die keuze: “Pure Storage biedt vrijwel onbeperkte IOPS, hoge density, enorme snelheid, grote flexibiliteit en een hele lage beheerlast. Dat spreekt ons enorm aan. Wij hebben nu alle mogelijkheden in huis om onze groei te faciliteren.”

NEH Group BV is een middelgrote ICT-dienstverlener en winnaar van de FD Gazellen Awards (snelgroeiende bedrijven) 2012 t/m 2015. Het bedrijf is als vijfmanschap in 1997 van start gegaan en heeft inmiddels 65 medewerkers. De kernwaarden betrokken, betrouwbaar en lef zijn gevat in een cultuur van altijd voor elkaar klaar staan én klanten ontzorgen.
NEH ontwikkelt, levert, implementeert en onderhoudt ICT-infrastructuren zoals server, storage- en werkplekomgevingen. Dit portfolio wordt aangevuld met langdurige shared services diensten, zoals back-up en replicatie, uitwijk en proactief beheer (honderden klantservers in beheer). Daarnaast levert NEH hosted telefonie, mobile device management en last but not least kantoorautomatisering dat sinds 2004 wordt aangeboden vanuit de eigen cloud. Voor zijn activiteiten maakt NEH gebruik van twee datacenters; één in Ede, de andere in Zwolle.

Marktleider

NEH is in drie bedrijfsonderdelen georganiseerd; NEH Shared Services, NEH ICT Solutions en sinds april 2016 NEH Zorg.
Vanaf 2004 is NEH al aanwezig op de woningcorporatiemarkt en heeft zijn activiteiten in 2007 gebundeld in NEH Shared Services. Dit ontzorgt woningcorporaties op het complete gebied van kantoorautomatisering inclusief de achterliggende ICT-infrastructuur en alles wat daar verder bij hoort. Shared Services heeft diepgaande ervaring met zeven van de negen, in dit segment toegepaste, primaire pakketten en host meer dan 400 verschillende applicaties. Met ruim 50 klanten is NEH marktleider outsourcing voor woningcorporaties.

NEH ICT Solutions richt zich op het ontzorgen van andere bedrijven, zoals dienstverleners, transportbedrijven, verzekeringsmaatschappijen en productiemaatschappijen. NEH Zorg tenslotte heeft de focus op de ´care´ binnen de zorgsector.

Grote vlucht

In 2013 heeft NEH in Zwolle een nieuw datacenter in gebruik genomen en voor de opslag meteen gekozen voor Pure Storage. Directeur Operations Gerrit Kroes: “Wij komen oorspronkelijk uit de IBM mainframesector en waren daarom bekend met het concept en voordelen van solid state drives. Daarnaast kenden we de oprichters van Pure Storage Nederland al jaren. Na een bezoek van hen aan ons bedrijf was de keuze snel gemaakt. Kort daarna zijn wij ook als partner van Pure Storage aangesteld en hebben inmiddels diverse systemen verkocht, onder andere in de energie- en de transportmarkt.”

In 2013 had de cloudbusiness van NEH een dermate grote vlucht genomen dat de EqualLogic diskstorage units in het Edese datacenter de sterk toegenomen load niet meer goed aankonden. Hierop werd een Pure Storage systeem bijgeplaatst. Net als in Zwolle werd dit een FlashArray//420 met aanvankelijk 2.75 terabyte opslagcapaciteit, (later uitgebreid naar 11 terabyte en eind 2015 vervangen door een FlashArray//M20-20) waarop de zwaarste toepassingen (tier-1) zoals de SQL-server database, Exchange en VDI werden uitgevoerd. De EqualLogics werden belast met de minder kritische tier-2 toepassingen.

Uitfaseren

Intussen bleef vooral de cloud business stevig doorgroeien en werd er in 2016 een nieuw bedrijfsonderdeel opgezet, NEH Zorg. Bij elkaar de katalysator voor een fundamentele verandering in de NEH-storageomgeving, Cleveringa: “We hebben april 2016 onze nieuwe businessunit NEH Zorg opgericht. Die hebben we meteen voorzien van een dubbele Pure Storage FlashArray//M20-20. Op dat moment waren onze system engineers tevens bezig met het opstellen van een masterplan voor onze gehele storage infrastructuur. We hebben toen alle financiële en technische aspecten op een rijtje gezet en doorgepakt. Performance en daardoor klanttevredenheid is key en ook een lage beheerlast is voor ons heel belangrijk. Daarom nemen we afscheid van onze hybride storageomgeving en standaardiseren helemaal op all flash van Pure Storage. Daarbij zullen we de al bestaande configuraties aanzienlijk vergroten. De onderhoudsintensieve EqualLogic schijven worden uitgefaseerd en tevens nemen we afscheid van de StorSimple omgeving die we als gateway naar Azure gebruiken.”

Complex speelveld

Inmiddels was de FA//420 in het datacenter Ede aan het eind van de supportperiode gekomen en bleek tegelijk NEH klant DPD, gebruiker van een FlashArray//405-11 systeem, op zoek naar extra capaciteit. De Pure Storage accountmanager voor NEH kon dit complexe speelveld prima overzien; Cleveringa: “Het lokale team heeft een heel mooie, creatieve deal bedacht waarbij onze M20-20 met slechts een half jaar op de teller werd doorgeschoven naar DPD. Onze datacenters in Ede en Zwolle gingen elk over op een FlashArray//m50-58 systeem. De 405 en 420 systemen konden hierop worden ingeruild, waarbij de opslagcapaciteit één op één kon worden gecrediteerd op de aanschafkosten van de nieuwe opslag. Het Pure Storage team heeft voor ons de optimale inruilcondities geregeld zodat dit voor ons én DPD financieel heel gunstig uitpakte, één en één werd drie! ”
Aangezien NEH tevens Pure Storage partner is, heeft het alle Pure Storage systemen zelf geïnstalleerd. Kroes: “Zo’n installatie kunnen we op ‘n zaterdagmiddag doen. Met schijven waren we daar vroeger nog twee dagen mee bezig.”

Upgrade on the fly

Je zou zeggen dat NEH hiermee qua storage voorlopig wel is voorzien, maar vooral de cloud business blijft explosief groeien. Kroes verwacht dan ook dat NEH en Pure Storage op afzienbare tijd wel weer om tafel gaan zitten voor verdere uitbreiding. Die zal hij met open armen ontvangen: “Het Pure Storage verhaal van vrijwel onbeperkte IOPS, hoge density, enorme snelheid, grote flexibiliteit en een hele lage beheerlast spreekt ons enorm aan. We hebben voor storage nu één fabrikant en hoeven niet meer heen en weer te schuiven tussen tier-1 en tier-2. Alles is tier-1 en dat scheelt een hoop designwerk. Heeft een klant meer capaciteit nodig, dan is dat in een splitsecond geregeld. We kunnen nu, in combinatie met de Pure1 online support, toe met de helft minder beheer. De footprint in onze datacenters is met 80% afgenomen en de stroomkosten zijn gehalveerd. Belangrijker dan dat is dat we een datareductie van tussen de drie en vier op één hebben bereikt en de dataverwerking in onze infrastructuur globaal vijf keer sneller werkt. Dat stellen onze klanten zeer op prijs. Ook heel belangrijk zijn de non-disruptive upgrades. Een firmware upgrade kan gewoon on the fly worden uitgevoerd, de gebruiker merkt er niets van, geen downtime, niks. Super! Sowieso zijn onze Pure Storage systemen nog nooit down gegaan.”


Kroes vervolgt: “Bijkomend voordeel is dat we de licentiekosten van onze centrale SQL-server database sterk hebben kunnen terugdringen. We kunnen nu zwaardere workloads kwijt, omdat we minder CPU-cores hoeven toe te wijzen aan het SQL-proces. Verder kunnen onze Windows updates veel sneller worden uitgevoerd. Rebooten van servers en van VM´s op de storage gaat ook een factor tien sneller. Hetzelfde geldt voor servercloning. Bij elkaar allemaal heel interessant voor onze klanten.”

ERP hosten

Cleveringa vult aan: “Met onze homogene Pure Storage omgeving onderscheiden we ons in de markt van IT-aanbieders voor de corporatiemarkt. Wij zijn de eersten die geheel all flash zijn. NEH is marktleider en met Pure Storage kunnen we de markt laten zien dat we continu innoveren en met nieuwe diensten blijven komen. We worden nu ook steeds meer gevraagd om ERP-pakketten voor onze klanten te gaan hosten. Daar is het namelijk belangrijk dat ze naast productie ook OTA (Ontwikkelen, Testen, Acceptatie) omgevingen hebben en kunnen gebruiken. Voorheen moest je daarvoor specifiek dubbele capaciteit reserveren en klaarzetten; een proces van enkele dagen. Met onze Pure Storage omgeving kan een OTA-omgeving zonder problemen binnen een paar minuten worden gerealiseerd. Als het moet vier omgevingen naast elkaar zonder dat je vier keer de storage capaciteit nodig hebt! Hiermee steken wij positief af ten opzichte van andere aanbieders in onze sector, we kunnen dit zeer snel en heel kosteneffectief aan onze klanten aanbieden, een prachtig business voordeel voor ons” besluit de directeur enthousiast.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-09T13:28:00.000Z Pure Storage


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.