Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Innovatie in de tuinbouwsector met indoor farming

Perfecte gewassen telen is een kunst. Nu zijn we in Nederland een ster in tuinbouw, maar toch kunnen we niet zomaar alle gewassen even goed hier telen als dat kan in landen waar ze origineel vandaan komen. Het gevolg is dat we nog steeds veel importeren en natuurlijk ook veel gewassen exporteren. Toch lijkt het erop alsof we in de toekomst juist veel meer dichter bij huis kunnen gaan telen door een ontwikkeling genaamd ‘indoor farming’ waar bij alle invloeden van buitenaf buitengesloten worden en door automatisering de perfecte omstandigheden gecreëerd worden. Een Nederlands bedrijf staat ook in de frontline voor de ontwikkeling van deze techniek.

We vertellen meer over innovatie in de tuinbouwsector met indoor farming.

Precisieregeltechniek voor indoor farming

Om succesvol aan indoor farming te kunnen doen, is een geheel gesloten gebouw zonder daglicht nodig waar gewassen los van de grond geteeld kunne worden, plus natuurlijk een investering in slimme tuinbouwautomatisering. Zo’n automatiseringssysteem moet erin kunnen voorzien dat het klimaat binnen op een integrale manier aangestuurd en gemonitord kan worden. Naar precisieregeltechniek voor klimaatbeheersing, is ook soortgelijke techniek nodig voor licht en de voorziening voor irrigatiewater. Daarnaast kan ook een doseringssysteem voor voedingsstoffen van belang zijn, net als ook een zogenaamd UV-desinfectiesysteem dat veilig en efficiënt gebruik van water garandeert.

Tuinbouw van de toekomst

Wellicht klinkt het alsof indoor farming ‘gewoon’ teelt in kassen betreft, maar in de realiteit is het geavanceerde doorontwikkeling van dit principe. Waar bij traditionele tuinbouw gebruikgemaakt wordt van daglicht, worden bij indoor farming daglicht en klimaatinvloeden volledig buitengesloten. Indoor farming creëert met behulp van slimme techniek en automatisering het hele jaar door de juiste omstandigheden om allerhande gewassen dichtbij huis te kunnen telen. Dat dit de techniek van de toekomst is, bewijst het feit dat grote spelers als Agritecture, 80 Acres Farms, Coneco en het Nederlandse high-tech bedrijf Priva aan het samenwerken zijn om de indoor farming industrie verder te ontwikkelen.

Duurzamer voedselsysteem

Indoor farming is een grote stap op weg naar een duurzamer voedselsysteem. Nu is het zo dat voedselproductie op een steeds grotere afstand van de consument gebeurt. Gewassen worden getransporteerd over de gehele wereld, waarbij de versheid en voedingswaarde vermindert. Al met al hebben we dus te maken een inefficiënt voedselsysteem dat niet duurzaam is. Zolang we ons afhankelijk blijven maken van de import en export van verse producten, vragen we ook om leveringsproblemen die een grote impact kunnen hebben. Indoor farming biedt een duurzamer voedselsysteem dat het mogelijk maakt om gedurende het hele jaar lokaal vers voedsel te telen zonder gehinderd te worden door weersomstandigheden en andere externe invloeden.

Vertical farming

De term indoor farming wordt nog wel eens door elkaar gebruikt met ‘vertical farming’. Dat laatste is inderdaad een verschijningsvorm van indoor farming die toegepast wordt. Het idee is dan dat gewassen ‘gestapeld’, dus verticaal, geteeld worden. Deze techniek komt vooral van plas op plekken waar de grondprijs hoog is en de ruimte beperkt. Niet alle indoor farming is echter ook vertical farming. Vertical farming brengt uitdagingen mee op het gebied van telen en oogsten die vermeden kunnen worden door enkel ‘horizontaal’ gewassen te telen als daar de ruimte voor is.

Interessante ontwikkelingen dus op het gebied van tuinbouw. Ook in de Golfstaten is men al bezig met het inzetten van deze techniek. Daar is het verbouwen van gewassen immers een grote uitdaging. Hoewel er momenteel verder nog niet in groten getale aan indoor farming wordt gedaan, lijkt de techniek wel op het punt van doorbreken te staan. Wellicht zien we daarom de komende jaren een golf van nieuwe indoor farms ontstaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-09T11:32:52.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.