Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe de metaverse de gezondheidzorg zal transformeren

Telegeneeskunde en zogeheten digital twins hebben al veel innovatie gebracht in de gezondheidszorg. De mogelijkheid om gebruik te maken van nieuwe immersieve oplossingen opent de deur naar een breed scala aan mogelijkheden. De gezondheidszorg is al begonnen met het benutten van deze geavanceerde technologieën. Zorgverleners gebruiken bijvoorbeeld 3D-beelden van het menselijk lichaam om diagnoses en behandelingen te vergemakkelijken, terwijl eerstehulpverleners oefeningen kunnen doen in gesimuleerde omgevingen om zich voor te bereiden op realtime triage en beheersing. De lijst van mogelijke toepassingen is bijna oneindig, net als de kansen die voor ons liggen.

Innovatie vandaag

Telegeneeskunde, met name door het gebruik van digital twins en verbeterde meeslepende ervaringen, kan patiënten helpen het aantal ziekenhuizen en artsen dat ze kunnen raadplegen uit te breiden. Dit verlicht op zijn beurt de druk op lokale gezondheidszorgorganisaties en geeft individuen meer controle over hun gezondheidszorg. 

Daarnaast kunnen digitale tweelingen van patiënten die worden gebruikt om modellen in de metaverse te visualiseren en uit te voeren, artsen in staat stellen om interventiemogelijkheden te testen, hersteltrajecten te voorspellen en mogelijke reacties op medicatie te identificeren. Door metaverse omgevingen te gebruiken als trainingsmiddel kunnen artsen hun eigen anatomische kennis vergroten en hun begrip van het menselijk lichaam verdiepen. Stel je voor dat je in staat bent om in een model van een werkend menselijk hart te gaan - precies te zien hoe het pompt en de stroom en elektrische signalen te visualiseren die de hartslag op gang brengen; voorbeelden te zien van ongezonde slagaders of ophoping van plaque; te zien hoe het bloed door de longen gaat om zuurstof te krijgen en door de haarvaten om zuurstof en voedingsstoffen af te leveren. Dit soort visualisatie heeft een enorm potentieel, niet alleen voor de evolutie van de geneeskunde, maar ook voor het medisch onderwijs.

Betere training 

De mogelijkheid om het menselijk lichaam met elke aandoening te simuleren door het gebruik van visualisatietechnologie zal de training van onder andere chirurgen, pathologen en osteopaten enorm verbeteren. Chirurgen kunnen hiermee oefenen op virtuele patiënten voordat ze aan een echte operatie beginnen. De virtual reality (VR) ervaring van een metaverse omgeving kan artsen ook in staat stellen om een gedetailleerdere blik te werpen op de pathologie of radiologiebeelden van een patiënt door middel van 3D-modellering met hoge resolutie.

Voor therapiesessies kunnen metaverse oplossingen behandelaars in staat stellen om een patiëntgerichte ervaring te creëren, waarbij nieuwe hulpmiddelen voor behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie worden gebruikt. Fysiotherapie kan worden getransformeerd door haptische sensoren te gebruiken om revalidatieprogramma's te creëren die patiënten helpen om te gaan met symptomen van ziekten zoals Parkinson.

Een andere mogelijkheid is het creëren van virtuele "oorlogskamers" - virtuele 3D-locaties waar documenten en artefacten direct beschikbaar zijn en gesprekken blijven voortduren om de samenwerking tussen zorgverleners te versnellen - wier avatars elkaar naar behoefte in realtime kunnen ontmoeten.

Patiëntervaring verbeteren  

Een ander belangrijk voordeel van het benutten van het potentieel van metaverses is het verbeteren van de patiëntenervaring. Op metaverses gebaseerde oplossingen kunnen meer meeslepende bezoeken aan artsen op afstand mogelijk maken. Hoewel video-gebaseerde doktersbezoeken alomtegenwoordig zijn geworden, is het nog steeds slechts een ervaring op een plat scherm. Naarmate we de interactiemogelijkheden op afstand verbeteren, zullen patiënten minder redenen hebben om te reizen om een expert op een bepaald gebied te bezoeken. Samenwerkingsruimtes voor artsen zullen op hun beurt gemakkelijk overleg tussen meerdere medische professionals mogelijk maken, waardoor een consensusdiagnose gemakkelijker wordt omdat patiënten niet meer hoeven te vertrouwen op de expertise van één behandelaar. 

De ervaring van patiënten zal verder worden verbeterd door het gebruik van met het IoT verbonden apparaten. Draagbare apparaten voor de gezondheidszorg zoals hartslag- en bloeddrukmeters en oximeters kunnen synchroniseren met het internet en die gegevens delen met artsen in een metaverse app. Draadloze technologie zou het ook mogelijk kunnen maken om biometrische en omgevingsgegevens terug te koppelen naar een real-time digitaal model van de patiënt en overlays van medische geschiedenis en familiegeschiedenis op één plek weer te geven.

Obstakels overwinnen voor de toekomst van de gezondheidszorg 

Hoewel op metaverse gebaseerde oplossingen een revolutie in de gezondheidszorg teweeg kunnen brengen, moeten we tegelijkertijd ook de risico's aanpakken. De introductie van een toenemende hoeveelheid gegevens uit dossiers en aangesloten apparaten in deze virtuele ruimten kan risico's met zich meebrengen die moeten worden aangepakt voordat er vooruitgang kan worden geboekt. Zo vertrouwen de gratis te gebruiken metaverse platforms op algoritmes om gebruikers te profileren voor advertentiedoeleinden, ontstaan er zorgen over privacy, beveiliging en compliance. 

Na verloop van tijd zullen we begrijpen hoe transparant metaverse platforms zullen zijn bij het bekendmaken van hoeveel gegevens ze verzamelen en hoeveel controle gebruikers over die gegevens zullen hebben. Hoewel het inspirerend is om zoveel interesse te zien in de mogelijkheden van de metaverse, zullen organisaties in de gezondheidszorg ook moeten nadenken over hoe ze veiligheid en privacy kunnen garanderen in hun virtuele ondernemingen. Om volledig te kunnen profiteren van de voordelen die deze technologie biedt, moeten organisaties proactief zijn over hun strategieën voor gegevensbeveiliging, privacy, governance en compliance. 

Door Debra Slapak, Senior Director, Innovation Strategic Initiatives

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-09T10:25:16.000Z Iron Mountain


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.