Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Gemeente Nijkerk pakt wifiproblemen grondig aan

Dit artikel delen:

Gratis wifi is op steeds meer plaatsen een vanzelfsprekendheid. Bijvoorbeeld in de publiekshal van een gemeente. “Dan is het wel zo netjes als de draadloze verbinding ook werkt”, vindt Sander van den Burg, systeembeheerder van de gemeente Nijkerk. Voor de Gelderse gemeente reden om het technisch verouderde wifinetwerk versneld te vervangen.

“Nee”, zo zegt Van den Burg meerdere keren, “het wifinetwerk is voor de medewerkers van de gemeente Nijkerk niet bedrijfskritisch.” Op het stadhuis is het draadloze netwerk volledig gescheiden van het bedrijfsnetwerk, en de bijna 300 ambtenaren die daar werken kunnen ook zonder wifi vooruit. “Er is dus geen sprake van bedrijfsgebruik van het wifinetwerk.”

Dat wil volgens de systeembeheerder echter niet zeggen dat de medewerkers er geen gebruik van maken. Bijvoorbeeld om tijdens vergaderingen verbinding met het internet te hebben. En ook bezoekers weten het wifinetwerk van de gemeente Nijkerk te vinden. Burgers kunnen hier maximaal een uur per keer gebruik van maken, bijvoorbeeld als ze op een beschikbare baliemedewerker wachten.

Zorgen dat het werkt

Het faciliteren van ‘gratis wifi’ voor burgers en bezoekers past binnen de gedachte van bijvoorbeeld WiFi4EU. Doel van dit initiatief is om in steeds meer openbare ruimten wifi gratis beschikbaar te stellen. “Maar als je iets aanbiedt, moet je er wel voor zorgen dat het ook werkt”, zegt Van den Burg.

Die garantie kon Van den Burg bij het oude wifinetwerk van de gemeente niet meer bieden. De verbindingen waren traag en vielen regelmatig weg. Hierdoor was het bijvoorbeeld niet mogelijk om via het draadloze netwerk videogesprekken te voeren. “Het oude wifinetwerk bracht bovendien een aanzienlijke beheerlast met zich mee. Kortom, het was een oplossing waar we niet zo blij mee waren.”

Cisco Meraki

Van den Burg kreeg toestemming voor de aanleg van een nieuw draadloos netwerk. De wifiproblemen waren te groot om te negeren. “Ook wilden we af van het beheer dat een eigen fysieke controller met zich meebrengt.”

Van den Burg had eerder al goede ervaringen opgedaan met de accesspoints van Cisco Meraki, die ook nog eens via de cloud zijn te beheren. “Dankzij goed contact met distributeur Tech Data konden we de kwaliteit van Cisco Meraki bovendien tegen een scherpe prijs leveren”, zegt Adviseur ICT Freddy Osei van CBG Connect, dat voor de levering en implementatie van het nieuwe wifinetwerk zorgde.

Plug-and-play

“Het nieuwe wifinetwerk is vrij simpel en niet zo spannend”, stelt Van den Burg nuchter vast. Toch wilde de gemeente Nijkerk de zaken grondig aan te pakken. “We zitten in een oud gebouw met veel glas met ijzerdraad dat het wifisignaal kan verstoren. Ik wilde dus dat CBG Connect eerst een nulmeting zou uitvoeren, zodat 100 procent zeker was hoeveel accesspoints er nodig waren en waar ze moesten komen.

Na de nulmeting tekende CBG Connect voor de installatie en configuratie van in totaal twintig MR33 accesspoints van Meraki. Technische vragen die leefden bij de gemeente Nijkerk zijn tijdens meerdere webinars met specialisten van CBG Connect en Meraki beantwoord.

“Voor het gebruik is verder geen hoogdravende wifikennis nodig”, constateert Van den Burg. “Verbindingen worden bijvoorbeeld automatisch opgezet.” Osei: “De oplossing is plug-and-play. Als alles is opgehangen en voorzien van stroom, en de basisconfiguratie staat, valt er verder niet meer zoveel te doen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-21T15:51:46.000Z Tech Data
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.