Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Blockchaintechnologie: wat betekent het voor jouw bedrijf

Dit artikel delen:

Ben jij benieuwd geworden naar de mogelijkheden van blockchaintechnologie voor jouw bedrijf? Mislukte IT-implementatie is een veelvoorkomend probleem bij bedrijven en organisaties. Het is dus belangrijk om niet alleen op de hype te duiken, maar strategisch uit te zoeken wat blockchain voor jouw bestaande problemen kan betekenen om vervolgens te kijken naar mogelijke toepassingen.

Verdiep je in blockchain

De algemene kennis omtrent blockchain is bij de meeste organisaties en professionals nog nihil. Vaak wordt het in één adem genoemd met bitcoin, maar veel verder komen de meeste mensen niet. Voordat je bedenkt dat je de technologie wilt integreren en gebruiken, is het dus ontzettend belangrijk om meer te weten te komen over de technologie. Hoe werkt de blockchain precies en waar kan deze technologie impact maken? Welke bedrijven hebben het al succesvol geïmplementeerd en hoe heeft de technologie zich bewezen? Doordat er haast dagelijks nieuwe ontwikkelingen zijn en de blockchain talloze toepassingen heeft is het niet mogelijk om gelijk alle toepassingen te begrijpen en op waarde te schatten. Wel zijn er genoeg materialen voorhanden voor een duidelijke introductie. Van daaruit kun je jezelf meer aanleren op het gebied dat voor jou interessant is. Op YouTube zijn veel goede instructievideo's te vinden en ook zijn er diverse TedTalks over blockchain die je kunt kijken voor meer informatie.

Is het nodig?

Je gaat geen autoverzekeringen vergelijken als je geen auto hebt en je gaat natuurlijk niet lukraak aan een groot project beginnen zonder dat duidelijk is wat het specifieke doel is. Bij veel organisaties is het zo dat een leidinggevende iets heeft opgevangen over blockchain en het idee heeft dat hier 'iets' mee moet gebeuren. Om te bepalen of dit ook voor jouw bedrijf relevant is, is het belangrijk om te begrijpen dat de technologie is begonnen als decentrale database. Dit is bijvoorbeeld praktisch voor ecosystemen met meerdere partijen, waar het niet mogelijk is om één van die partijen aan te wijzen als autoriteit of waar geen volledig vertrouwen heerst.

Begin bij de 'waarom-vraag'

Voordat je begint met experimenteren sta je dus eerst stil bij de vraag waarom je blockchaintechnologie wilt gebruiken. Je neemt een stapje terug, waardoor je het mogelijke traject alleen maar versnelt en versterkt. Welke problemen ga je met blockchaintechnologie tackelen? En waarom kan dat niet opgelost worden met een andere technologie? Zijn er nu al nadelen en obstakels te voorzien? Hoe zit het met je concurrenten? Hebben deze bijvoorbeeld al eenzelfde implementatie ondergaan? Verwacht je weerstand vanuit de organisatie en waarom? Door het vraagstuk strategisch aan te pakken vergroot je de kans op een succesvolle implementatie en voorkom je dat er tijd en middelen verspild worden aan de verkeerde oplossing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-18T15:30:23.000Z 24marketing
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.