Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

iPhone vanaf 2030 klimaatneutraal

Dit artikel delen:

Apple heeft aangegeven in 2030 klimaatneutraal te willen zijn. Dit wil zeggen dat er onderaan de streep geen CO2 meer uitgestoten wordt bij de productie en bedrijfsvoering. Niet alleen compensatie speelt een belangrijke rol, maar ook gaat Apple zich meer richten op recycling. Of de materialen in de elektronica uit duurzame bronnen komen blijft de vraag.

Duurzame maatregelen

Apple heeft een uitgebreid pakket aan duurzame maatregelen aangekondigd. Deze maatregelen moeten er bij elkaar voor zorgen dat alle producten van het elektronicabedrijf met ingang van 2030 klimaatneutraal zijn. Ook alle leveranciers en producenten moeten dus klimaatneutraal werken. Apple geeft aan dat 76 procent van de bedrijfsuitstoot afkomstig is van de leveranciers en producenten en dat komt voornamelijk door energieverbruik. Om dit tegen te gaan, zet het Amerikaanse bedrijf in op groene stroomprojecten wereldwijd. Door de fabrieken te laten draaien op groene stroom wordt de ecologische voetafdruk van het bedrijf een stuk kleiner. Naar eigen zeggen heeft Apple al 71 productiepartners overgehaald om over te stappen op groene stroom. In de komende tien jaar moet op deze manier de uitstoot met 75 procent verlaagd worden. Daarnaast wordt er gecompenseerd met diverse bosplantprojecten en door het herstellen van natuurgebieden.

Zeldzame metalen

Elektronica bestaat echter uit meer dan alleen de CO2-uitstoot. Vaak komen de zeldzame metalen die benodigd zijn voor het maken van telefoons, laptops en tablets uit vervuilende mijnen waar arbeiders onder slechte omstandigheden aan het werk zijn. Apple wilt om deze reden steeds meer gaan recyclen. Vorig jaar nam het elektronicabedrijf een machine in gebruik waarmee de zeldzame metalen verwijdert kunnen worden uit oude telefoons, om vervolgens weer gebruikt te worden in nieuwe toestellen. Alle Apple-producten die in 2020 werden verkocht bevatten voor een gedeelte gerecyclede zeldzame aardmetalen.

Vervuilende materialen

Niet alleen de zeldzame metalen, maar ook andere materialen, zoals aluminium, lithium en kobalt, komen doorgaans van vervuilende bronnen. Voor deze bestanddelen heeft Apple het plan opgevat om zoveel mogelijk in te zetten op hergebruik. Daarnaast is het mogelijk om deze elementen uit duurzame bronnen te winnen, zoals uit tweedehands apparaten. Dit maakt de voetafdruk zo laag mogelijk. Apple werkt bijvoorbeeld al aan gerecycled aluminium voor de case van de producten. Het is nog niet duidelijk wanneer de materialen die gebruikt gaan worden voor 100 procent gerecycled moeten zijn. Consumenten kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld hun oude toestel in te wisselen bij Apple voor korting op een nieuwe smartphone of laptop. De elementen en metalen kunnen dan hergebruikt worden in de nieuwe productlijn. Het is nog wel even wachten op de nieuwe iPhone. Bij aankoop van een los toestel is sim only vergelijken verstandig, omdat dit doorgaans een stuk flexibeler en goedkoper is dan een abonnement inclusief toestel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-01T11:34:15.000Z Twenty Four Webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.